”Han är på hugget – i dubbel bemärkelse”

Foto: Patrik Fernlund
TRAV

Volstead är på hugget – i dubbel bemärkelse.

Nu hoppas jag att han blir en spännande krydda i Elitloppet.

Kan han slå Nuncio? Nej.

Att Volstead är på hugget fick vi se redan för två veckor sedan, då han inför Finlandia Ajo bet skötaren Magdalena Eriksson i handen så illa att hon fick uppsöka läkare. Allt blev fel den dagen, både för skötare och häst, då Volstead blev offer för flera kuskars slarv som bröt mot reglerna, vilket orsakade en omstart och Stefan Melanders stjärnhäst blev för ivrig – och galopperade sedan när den giltiga starten skulle gå. Därför var tränaren lite orolig för formen inför lördagens start på Gävletravet. Men formen var det inga fel på – för oj så bra Volstead var. Han är kusligt effektiv när han får det helstängda huvudlaget på sig, och krossade Nimbus C.D. från utvändig position samt stod emot flera spurtstarka hästar. I fjol var han tapper som tvåa i Sprintermästaren, och lördagens lopp var nästa en kopia av det loppet – men skillnaden var att den gången fanns det en viss Nuncio som spurtade förbi i de sista stegen. I och med segern så har Volstead fått en Elitloppsbiljett – men det är inte säkert att Melander tar biljetten. Jag tror dock att han gör det. Hans häst har tidigare visat att han på ett utmärkt sätt klarar två lopp samma dag, samt att han är oöm för positioner och motståndarna har all anledning att skaka av rädsla för Volstead är ingen häst man skämtar med. Han har en kurvteknik som faktiskt är helt värdelös, han tappar fart i varenda sväng men på raksträckorna är han en av världens bästa hästar – och han blir en krydda i årets Elitlopp. Fjolårets vinnare Magic Tonight såg magisk ut och jag tror att Roger Walmann satt honom i toppform till nästa söndag. Många är kritiska mot Magic Tonight, men faktum är att han ser finare ut än någonsin och jag tror att han med ett bra startspår i försöket blir en finalhäst i Solvallas superlopp.

Potential och fart

Håkan Skoglund är en skön prick, som fyndköpte kallblodet Art Nökkve och det har varit en succéaffär. Hästen kostade 150 000 kronor, och avbetalningen har bara börjat. Sättet de vann kallblodsloppet på imponerade – och jag fick faktiskt lite smårysningar då han bara längde på steget över upploppet efter ett tufft slutvarv. Den hästen har potential och fart för att växa in i den yppersta eliten.

Imponerande

Jag fascineras av förvandlingsnummer, när tränare förbättrar hästar. Det visar prov på yrkesskicklighet. Det tränarjobb Stig H Johansson gjort med Cash a Cheque Em är imponerande och hästen har nu tagit två segrar på två starter för mäster och han vann V75-5 på ett bra sätt tillsammans med Erik Adielsson.

Till sist: Vem vinner Elitloppet? Det gör Nuncio. Jag tror ingen stoppar honom efter senaste loppet där han var fenomenalt fin. Det utlovas toppväder till nästa helg – snart är årets bästa dagar här.

ARTIKELN HANDLAR OM