Ohlsson borde ha frågats ut

TRAV

Micke Nybrink inför onsdagens V64

Debatten om kallblodsloppet förra lördagen fortsätter.

I alla fall i min mejlkorg.

Är loppet prejudicerande?

Man behöver alltså inte köra för vinst?

Man kan tydligen göra bedömningen att det är lönlöst?

Vad händer nästa gång?

Foto: Micke Nybrink

Ja, frågorna är många. Alla såg ju hur Ulf Ohlsson tog upp sin häst, Vinning Kos, 400 kvar där han satt i rygg på ledande Järvsöfaks. Själv tyckte jag manövern var ett litet mästerverk; att slå Faksen i det läget var förstås omöjligt och Ohlsson såg till att säkerställa andrapriset.

Ändå är det en skruvad manöver, det såg onormalt ut och många spelare rasade och har gormat hela veckan, på mig, som tyckte det var snyggt, och på måldomaren som inte reagerade.

Thomas i Tyresö får "agera åklagare":

”... men nu till min fråga angående din krönika som gäller förra lördagens kallblodslopp och som i framtiden kan sätta ett frågetecken för trovärdigheten inom travet.

Jag förstår dig när du säger att det är lönlöst att köra mot Järvsöfaks men även han har varit på väg att förlora ett par gånger mot risiga svenskar (Trollfager i SM har jag för mig). Alla köper styrningen (utom de som lirat tvilling med Jim Frick förstås) men vad gör måldomare och media om till exempel Erik Adielsson sitter i spets och Torbjörn Jansson i vinnarhålet med varsin Stig H Johansson-häst och de gör på exakt samma sätt? Köper alla då när Tobbe efter loppet säger att Eriks häst var ju oslagbar för det sa Stig H innan loppet?! Eller ännu värre: Ulf Eriksson i spets med Robert Bergh i vinnarhålet. Vem accepterar då Robbans förklaring att han skulle ändå varit chanslös att slå den i ledningen, och eftersom han tränar båda så vet ju han det bäst, eller hur?

Hoppas att du har lust att kommentera detta - för vem avgör om någon är oslagbar? Tränare, kuskar, media? Trots allt så satt det streck, om än inte många, på alla de övriga hästarna.”

Frågade måldomarchefen

Bra frågor och jag valde att ringa upp Mikael Frödén på STC, han chefar nämligen över landets måldomare.

Enligt honom har Thomas i Tyresö en solklar poäng. STC vill ha tävling i loppen och det är sunt att folk reagerar. Paragraf 58 i tävlingsreglementet styr och den säger att "man ska köra för bästa möjliga placering." Och det gör Ulf Ohlsson, tycker Fröden men han menar också att måldomaren borde ha förhört Ulf Ohlsson. "Han borde ha ställts mot väggen."

"Vi tar det här på största allvar och de svåra fallen dyker upp när samma stall har flera hästar i loppen. Nästa vecka ska vi ta upp problemet på en måldomarkonferens", avslöjar måldomarchefen.

Veckans tips

Micke Nybrink