Mejla

Michael Carlsson

Nurmos segerhälsning: ”Den var till Frank...”

Micke Carlsson om en speciell söndag i Timo Nurmos stall – och klartecknet på Inti Boko: ”Skriv nu att jag sa...”

Publicerad:
Uppdaterad:
Timo Nurmos och döde vännen Frank Andersson.
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Timo Nurmos och döde vännen Frank Andersson.

”Du får lira lite på Inti Boko. Den är till Frank.”
Så sa Timo Nurmos till mig inför Kriteriet.
När hästens delägare Mehmet Kesen fick en nyckelpiga på sig utanför stallet kanske det var ett tecken om att något stort var på gång. 

Nu är jag inte något vidare skrockfull men det sägs att en nyckelpiga inbringar tur och lycka. 
Jag tillbringade merparten av söndagen på Solvallas stallbacke och i Timo Nurmos stall inför de största loppen för landets treåringar.
Jag har tidigare skrivit om att min bortgångne vän Frank Andersson hade Timo Nurmos som sin favorittränare. Frank var delägare i unghäststjärnan Red Hot Dynamite som vann just Svenskt Travkriterium och flera andra stora lopp och sprang in drygt 5,6 miljoner kronor. Ett av Franks roligaste spelminnen var när Timo Nurmos sa till honom att spela Beau Mec i Svenskt Travderby. Hästen var minst betrodd av Nurmos fyra hästar i Derbyt och vann till 15 gånger pengarna.

Foto: BILDBYRÅN
Frank Andersson.

LÄS VIDARE

Besviken efter försöket

Inför årets Kriterium hade Nurmos även där fyra hästar inkvalade. Näst minst betrodd av dessa var Inti Boko som skrev travhistoria när han spurtade till seger för Johnny Takter. Redan inför uttagningsloppen sa tränare Nurmos till mig att han hade mest feeling för Inti Boko av alla hans hästar. 
– ”Hästen är stark som fan och riktigt snabb. Du får lira lite till Kriteriet. Den är till Frank”, sa han då.
Därför var Timo lite besviken när hästen ”bara” blev tvåa i kvalet från ledningen. Nurmos körde där med vad han kallade för säkerhetsbalans, då banan inte passade Inti Boko riktigt den dagen och förutom järnskor fram fick hästen även en sula på varje hov.
Nu till finalen var det andra bullar med lättare balans och dessutom en jänkarvagn för första gången. Men den fasta öronkappan satt fortfarande kvar. Tillsammans med delägaren Mehmet Kesen tyckte Nurmos att Johnny Takter skulle passa perfekt som kusk. Takter har även firat fina framgångar med en av Mehmets andra hästar, Hevin Boko.


”Johnny älskade hästen”

Jag klev in i Solvalla-tränarens stall på förmiddagen efter att bilprovstarterna var gjorda. Inne på Timo Nurmos stallkontor sa han plötsligt till mig; ”Johnny älskade hästen i värmningen och han fungerade perfekt bakom bilen. Vi laddar för spets. Har du lirat än”, frågade Timo.
Nu blev det inte spets men ändå ett perfekt lopp och vinst till 19 gånger pengarna. Nurmos sjunde seger i Svenskt Travkriterium de senaste 13 åren var ett faktum. Han har ytterligare två kriteriesegrar i Finland och nästan lika många derbysegrar i Finland och Sverige.
– ”Inti Boko valde jag ut som fölunge när han var fem månader gammal. Jag gillade hästen direkt, exteriören, huvudet, blicken. Han hade något speciellt”, sa Nurmos som firade stora framgångar med lillebrodern Amaru Boko och var även den som hittade mamman Sue Boko och ropade in henne på auktion i USA som ettåring.
Nurmos har även hittat flera av sina tidigare kriterievinnare i hagen och valt ut dem redan som fölungar.

Ett tecken från ovan

Det har blivit en tradition att kriterievinnaren efter det obligatoriska besöket i dopingstallet poserar utanför Nurmos stall efteråt med täcke och lagerkrans tillsammans tränare, kusk och skötare, så att fotograferna kan föreviga allt ännu en gång. Så har det varit med de tidigare vinnarna, Marquis du Pommeau, Sahara Dynamite, Red Hot Dynamite, Chelsea Boko, Readly Express och Villiam. I år var det Inti Boko. Skötaren Amanda Larsson, kusken Johnny Takter, tränaren Timo Nurmos som äger Inti Boko tillsammans med Mehmet Kesen. Uppfödaren John Bootsman, Boko Stable, fanns naturligtvis med också. 
Och apropå Mehmet Kesen stod jag och pratade med honom i solskenet utanför stallet innan tävlingarna, när en nyckelpiga kommer krypande på honom. ”Det betyder tur”, sa Clas-Göran Björkroth, försteman hos Nurmos, som stod bredvid.
Oavsett om det var ett tecken från ovan eller inte, så skrev Inti Boko in sig i historieböckerna. 

”Skriv nu att jag sa till dig”

Om det var Nurmos sjunde seger så var det den första för Johnny Takter i Kriteriet. Dessa två satt efteråt och samspråkade om loppet och hästen över en kopp kaffe och Hallongrottor i fikarummet hos Timo. Väggarna är prydda av segertavlor från otaliga storloppssegrar som finländaren har bärgat i sin karriär. På en av tavlorna syns Red Hot Dynamite och kretsen kring hästen efter segern i Kriteriet 2009. Delägaren Frank Andersson syns i mitten med Timo Nurmos på vänster sida och Jorma Kontio på den högra.
Vi tittar på tavlan och Nurmos säger; ”Skriv nu att jag sa till dig att Inti Boko var för Frank”.

Av: Michael Carlsson

Publicerad: