Broberg: ”Vågar säga vad andra tänker…”

Lilla travamatören Micael Broberg från Viksjöfors - en av trav-Sveriges största profiler: ”Jag har inget att förlora och testar gränserna”

Foto: Kanal75
Micael ”Ingen minns en fegis” Broberg om varför han alltid hamnar i rampljuset, V75-chanserna och Elitloppsdrömmarna.
TRAV

Liten amatör - men syns oftare än många proffstränare i media.

Micael Broberg, 56, från Viksjöfors i Hälsingland är en färgklick i trav-Sverige.

– Det Stig H Johansson kanske har velat säga hela livet, det kan jag säga, det bekommer mig inte, säger han.

För några år sedan hade han aldrig tränat en häst, knappt suttit bakom en.

Nu gör lilla amatören Micael Broberg succé som travtränare. 

Den allsidige mannen som tidigare varit manager för ett rockband, jobbat som mekaniker, byggt pooler och varit vd för ett hotell, kallar sina framgångar inom sin nya gren ”en revansch”.

Så till vida att han hade det tufft som yngre då han som ett av tolv syskon fick flytta runt mycket och blev utsatt för mobbning.

”Det finns två lägen om man blir mobbad, antingen blir man spillevink, eller så blir man buse. Jag blev spillevink”, har han sagt i en tidigare intervju på Trav365.

”Oftast finns ett filter mellan hjärnan och munnen...”

I fjol sprang Brobergs hästar in 1,5 miljoner kronor och hittills 2018 har han dragit in 581 000 kronor till sitt stall.

Ni förstår var åt det barkar.

Trots att han ”bara” har 17 hästar på träningslistan och är en liten amatör syns han oftare i media än många proffstränare.

I fjol blev hans hästar beskjutna med luftgevär hemma i hagen, nyligen var 56-åringen i ropet då han ertappades med att ha gjort ett andelssystem på V75 när hans egentränade hästar startade på V75, vilket ledde till böter och avstängning av förbundet Svensk Travsport och återbetalning av vinstpengarna till spelbolaget ATG.

Broberg har även skapat en egen slogan om sig själv ”ingen minns en fegis”.

Hur blev det då så här?

– Jag vågar säga vad andra tänker. Jag har ingen prestige och inget att förlora, jag äger ju mina hästar själv. Det Stig H Johansson kanske velat säga i hela sitt liv, det kan jag säga, det bekommer mig inte, säger han och inflikar:

– Jag testar ju gränserna också. Ofta finns det ett filter mellan hjärnan och munnen, men det händer väl någon gång att det filtret är bortkopplat, ha ha.

”Kommer inte hålla på hela livet”

Som ovan nämnt har Broberg testat det mesta här i livet. Fast plattform med travsport? Nepp.

– Jag kommer inte hålla på med det här hela livet. Jag håller på med det här ett tag. När jag tycker att jag kan det, då får det vara. Jag kommer inte fastna och åka runt och tävla med hästar som inte räcker, det är inte kul. Jag vill spänna bågen och tävla mot de bästa, så länge som hästarna duger till det kommre jag fortsätta, sen får man avveckla.

Vad ska du göra sen?

– Kanske bli politiker? Nej du, det kommer då aldrig ske. Jag vet faktiskt inte vad det blir, jag är flexibel, det får vi se…

Hur blir du bemött ute i trav-Sverige med tanke på din frispråkiga och karismatiska levnadsstil?

– Jag har inte stött på någon överhuvudtaget som sagt något dumt eller gjort något illa ute på banorna. Sen finns det ju några på Facebook som inte tycker om mig, det är vad det är och det bottnar ju i avundsjuka. Vill folk skriva och idiotförklara mig får dom göra det, kan jag så svarar jag på det också.

”Amerikansk i mitt sätt”

Ett av Brobergs karaktärsdrag är att han är en obotlig optimist vad gäller hans hästars chanser i lopp. 

Och ofta har han fog för sina lovord.

På lördag har han två starthästar på V75, Dani Boko och West Wing. Samma hästar som han i princip lämnade ”klartecken” på i sina respektive senaste starter, på Solvalla.

Vad som hände? Båda vann.

Dani Boko till drygt 50 gånger pengarna och West Wing till åtta gånger pengarna.

På pappret ser det ut som att Dani Boko ska ha den bästa vinstchansen på lördag. Men sånt bryr sig inte Broberg om.

– Jag är lite amerikansk i mitt sätt, i USA är det vanligt att folk är som mig, men här är det inte så. Jag känner som så inför lördag att så bra som 8 West Wing (V75-3) kändes i sista jobbet så kommer jag säga åt Ulf Ohlsson att ladda från start för att ta spets och kommer vi dit så kör vi där. Sen får vi se. Men jag tror att vi får se en match hela vägen in då mellan honom och Zenit Brick. Det här är en stayer och han blir aldrig trött. Jag kommer att lätta honom i balansen och sätta på ett snällare bett för att få honom rappare från start.

Så det är en bättre chans än Dani Boko?

– På pappret ser det ut som att Dani har en jättebra chans, men jag tycker båda har riktigt bra chanser. Jag blir inte helt förvånad om båda två vinner igen.

”Siktar på Elitloppet”

Den förstnämnda hästen West Wing har sedan Micael, på äkta Broberg-manér, stora planer för.

– Jag ska försöka ta honom till Elitloppet via Prins Daniels Pokal i Gävle veckan för Elitloppet och chansa på att komma med. Han gick 1.11,1 över kort distans på februaribana, vinterpäls och med skor. Jag tror att han springer 1.09,5 över Elitloppsdistansen (1 609 meter) i vår/sommar. Man kan ju i alla fall drömma. Jag tror det är det som skiljer mig från många andra, jag sätter upp mål. Det kanske inte folk tror, men jag har mål med det jag håller på med. Jag vill verkligen lyckas med det jag håller på med, sen gör jag det inte alla gånger, jag misslyckas många gånger. Men det är också en styrka, att våga misslyckas. Jag har stött på många motgångar i mitt liv, men jag är en sån där boxboll man slår på, jag kan få mina smällar, men jag reser mig alltid på nio. Jag har fått slåss för att komma fram, men samtidigt lära mig att ta hänsyn till andra.

Firar du dina framgångar någon gång?

– Hinner inte. 

Du måste väl njuta lite?

– Jag har ingen glädje i att sitta och dricka alkohol, i så fall en god matbit eller något sånt. Eller någon bärs kan väl ta då, säger Broberg och skrattar.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75

Elitloppet

Hästar