Nybrink: ”Hon är så otroligt häftig”

TRAV

Experten hyllar Delicious karriär på tävlingsbanan

Foto: Micke Nybrink: ”Redén och Delicious har bidragit med det, att ge hästen ett högre värde, det är hästarna som ska sättas i fokus”.

Världsrekordstoet Delicious U.S. kämpar just nu för sitt liv efter en magoperation.

Nu är tävingskarriären över för Daniel Redéns ögonsten.

– Hon är en av de häftigaste hästarna man sett springa på en tävlingsbana, säger experten Micke Nybrink till Trav365.

Tre världsrekord, över distanserna 1 640 meter, 2 140 meter och 2 640 meter plus 6,5 miljoner kronor intjänat.

Men nu är tävlingskarriären över för Daniel Redén och Stall Zets underbara lilla sto, Delicious U.S..

Efter akuta magproblem tvingades hon tidigare i veckan till operation och läget är fortfarande kritiskt med superhästen.

– Vi får verkligen hoppas att hon klarar sig, säger experten Micke Nybrink.

”En familjemedlem som aldrig kommer försvinna”

Daniel Redén har, under hela Delicious, karriär betonat sin kärlek till den speciella damen. Han har till och med döpt sin dotter efter sin stjärntravare.

– Delicious är beviset på att vissa hästar betyder otroligt mycket för tränarna. Daniel Redéns relation till henne är raka motsatsen till den ibland cyniska travsporten där man kör hårt med hästarna, förbrukar dem, och sedan skickar iväg dem, typ utomlands. Precis tvärtom, hon är som en familjemedlem för honom och kommer aldrig försvinna. Det skulle aldrig hända från Redéns sida. Redén och Delicious har bidragit med det, att ge hästen ett högre värde, det är hästarna som ska sättas i fokus.

”Ser ut som hon flyger”

Vad säger du om Delicious tävlingskarriär?

- Hon är så otroligt speciell, vara så liten, och kunna springa så fort, det visar att storleken verkligen inte spelar någon betydelse, säger Nybrink.

Han fortsätter:

– Det är en av de häftigaste hästarna man sett springa på en tävlingsbana. Man undrar om hon ens nuddar marken när det går som fortast, det ser ut som att hon flyger. Det finns väl två ston, som tränats i Sverige man kan jämföra henne med, det är Ina Scot och Queen L., det är de tre värsta stona som tränats i Sverige. Sen har vi Moni Maker, som tränades i USA, naturligtvis, men Delicious är av samma kaliber som dem. Man förstår att det inte går att ”traggla” med hästen något mer nu, man har ju förstått på Redén att det kunnat ta slut när som helst, på grund av hennes kroniska magbekymmer.