’Tesio påbörjar en ny segerrad i dag’

TRAV

Carlsson: ”Han tar ledningen och drar det lilla fältet sönder och samman”

1 av 2 | Foto: Tesio spikas på GS75-kupongen av expert Michael Carlsson.

Fem raka segrar i fjol.

Nu fyra galopper på de fem senaste starterna.

I dag påbörjar Tesio en ny segerrad.

Mitt emellan två V75-dagar har vi i dag en jackpottomgång på Grand Slam 75 att sätta tänderna i. Det är sju miljoner kronor som hägrar i sjurättspotten och det bjuds på flera minst sagt knepiga och svårlösta lopp.

 En av spikarna är Timo Nurmos Tesio. Den urstarke bjässen imponerade i fjol när han radade upp fem raka segrar och då talade kretsen kring hästen om Harper Hanovers i år under Elitloppshelgen som ett mål. Sedan gick det grus i maskineriet och Tesio har nu fyra galopper på de fem senaste starterna. Men det har delvis funnits förklaringar till dessa och senast trivdes han inte med att tävla på hård vinterbana och fick en paus efteråt.

Kastrerad under uppehållet

Tesio är kastrerad under uppehållet och har tränat kontinuerligt och väldigt ­mycket under vintern. Han har inte missat ett enda jobb och är således väl förberedd inför sin årsdebut.

I fjol när han gjorde comeback efter ett långt uppehåll vann han direkt.

Det hörs på tränare Nurmos att han har preparerat sin kapable häst så pass mycket att det torde vara toppchans direkt. Tesio tar ledningen och sedan drar han det lilla fältet sönder och samman. Med all respekt för hästar som Narold Vox och Västerbo Fantast tror jag det blir svårt för dessa att plocka in 40 meter och sedan klubba ner Tesio utvändigt.

 När två slåss vinner en tredje lyder ju devisen. Men jag tror att det står helt mellan Unique June och Ultra Bright i den sjätte avdelningen. Även om det nu blir så att Undine ska tävla utan skor och har lopp i kroppen.

Jag gillar Fredrik Perssons Ultra Bright skarpt och singlade henne när hon bollade med Darling Hornline senast. Gången innan avslutade hon sylvasst från kön. Hästen är mycket startsnabb och skulle hon lyckas fronta är nog loppet över.

Men man kan ju inte annat än imponeras av Unique Juni som radar upp topplopp och som var fenomenal från utvändigt om ledaren senast då hon krossade allt. Hans R Strömbergs flygmaskin har tidigare öppnat snabbt bakom bilen men har aldrig laddats fullt ut. Nu lär det vara dags att trycka av henne och sida vid sida är det svårt att ta en längd i starten.

Lyckas Unique Juni hålla ut Ultra Bright den första biten är det nog slut. Så jag streckar båda och ser fram emot en härlig duell.

Vann direkt

 Vi behöver en spik till i omgången och chansar med Paul the Apostle i den femte avdelningen. Hästen gjorde årsdebut senast och vann direkt efter en vass avslutning med under 1.11 sista 800 meterna. Daniel Redéns fyraåring torde normalt gå framåt ytterligare med loppet i kroppen och motståndet avskräcker inte alls.

Det borde vara bra chans att han spurtar ner samtliga i händerna på Örjan Kihlström.

 Forecast är storfavorit i den tredje avdelningen och han borde ha bra chans. Fore­cast var en häst som tränaren Roger Walmann spådde skulle bli en av hans absoluta toppar bland treåringarna för några år sedan. Så blev det inte men Forecast har ryckt upp sig på slutet och kan mycket väl bara runda alla här. Men det är tillägg över kort distans och då kan det lätt gå galet. Så han får sällskap på systemet med två ­hästar på start.

 Lukas Zaz har varit stenhårt spelad i varje start på slutet men inte levererat. Nu är han favorit på nytt i skrivande stund men det känns som en bräcklig sådan från bakspår över kort distans. Detta trots att motståndarna inte ger skrämselhicka precis.

Impressive Zon vann direkt i come­backen och tävlade då barfota runt om och i jänkar­vagn för första gången. Det blir ­samma igen och han kan mycket väl ta ­andra ­raka.

 Andra Grand Slam 75-avdelningen är vidöppen och här målar vi på med streck.

 Och i avslutningen varning för Hibokungen som kommer från seger och har ett bra läge. Med fem hästar på systemet känns det säkert att överleva.

✓ Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 2, 10, 4, 6, 3, 5 (11, 8)

GS75-2: 2, 9, 5, 10, 12, 6, 1 (8, 11)

GS75-3: 9, 2, 3 (8, 12)

GS75-4: 1 Tesio (7, 8)

GS75-5: 10 Paul the Apostle (2, 9)

GS75-6: 2, 1 (6, 3)

GS75-7: 6, 12, 9, 2, 10 (15, 13)

1 260 rader/1 260 kronor

Grand Slam 75 från Gävle sänds i TV12 klockan 15.30.