Ilskan efter diskningen: ”Gör skillnad på kuskar”

Diskades för trängning: ”Vi möts väl i samma spår”

Det blev dramatik i onsdagens V86-2 på Eskilstuna.

Anledningen: Hemmahästen Must Have var först i mål – men diskades för trängning.

Då gick kusken Pierre Nyström till attack.

– De gör skillnad på kuskar, dundrade han i TV12.

Redan på förhand var den andra omgången av onsdagens V86 intressant. Storfavoriten 7 Swish Lane hade stora problem under provstarten och det såg inte lovande ut.

Under loppet blev det även galopp för Peter Untersteiners favorit, men det var inte det som gav loppet den stora dramatiken.

Nej, istället var det 6 Must Have som stod för den.

För på sista raksträckan lyckades kusken Pierre Nyström tråckla ut hästen i andraspår för att inte fastna i rygg på enprocentaren 2 Estelle Webb. Detta gjorde att Must Have med en stark avslutning var först i mål.

– Han körde ju slalom hela loppet. Vet inte hur han tog sig fram, sa tränaren Sven-Åke Eriksson.

”Domaren gör skillnad på kuskar”

Men glädjen blev kortvarig. Protest hade lämnats in och måldomaren granskade loppet.

– Vi kan inte riktigt se vad som hänt på de bilder vi har här, nu måste domaren göra sitt jobb, sa experten Micke Nybrink i sändningen.

Sedan kom domen: Must Have diskades för trängning i situationen då Nyström forcerade in i andraspåret på sista bortre långsidan och störde 9 Madame Love. Så istället för hemmaseger, blev det Kitspirit tillsammans med Troels Andersen som tilldelades vinsten.

– Ingen chock att han diskas. Känslan var att det inte fanns någon plats, sa Nybrink

Men en som inte höll med om det var kusken Pierre Nyström.

– Jag tycker det är en hård diskning, vi möts väl i samma spår, jag och Johan Untersteiner. Om vi kollar starten innan som Must Have gjorde här så var det en liknande situation som i dag, då tittade de inte ens på det, men i dag så diskvalificeras jag. Domarna gör skillnad på kuskar, klart det är så. Det blir lite tajt i dag, men det är absolut ingen fara, sa Pierre Nyström upprört.

”Vi var helt överens”

Måldomare Stefan Larsson var dock av en annan mening.

– Pierre Nyström sitter på innerspår och det blir en halvlucka, sedan fortsätter Pierre att köra och trycker undan Johan Untersteiner.

TV12:s reporter Matteus Lillieborg berättade för Stefan Larsson att Pierre Nyström tycker de gör skillnad på kuskar, och fick till svar:

– Skulle vi gå på den linjen så vi dömer på kuskar skulle det blir jättesvårt, vem som kör har ingen betydelse. Vi var helt överens i måldomarnämnden om det här.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!