Klartecknet: Han är en spik på V86

TRAV

Han kom från ingenstans – och har blivit trav-Sveriges stora snackhäst.

I kväll startar superlöftet Charlie Trotter, fyra år, som storfavorit på V86.

– Det är en sund spik, det här blir ett test innan Derbyförsöken, säger Diedrik Meilink till Trav365.

Mantorpstränaren Diedrik Meilink har genom åren haft flera välkända V75-hästar, men saknat den riktigt stora stjärnan. Nu kan han dock ha hittat sin guldklimp. Charlie Trotter, fyra år, har inlett karriären på bästa sätt med två överlägsna segrar på fantastiska tider. Meilink köpte hästen på Elitloppsauktionen 2009 då hästen var ett år. I hård budgivning med Fredrik Persson fick Meilink hästen för 310 000 kronor. Och redan som tvååring visade Charlie Trotter extraordinära kunskaper.

– När jag körde premieloppet med honom visade han att det var något extra. Jag körde till lite efter målet och han sprang tider man nästan inte vill nämna. Han sprang 1.12 i några hundra meter och då var han inte ens driven. Men han visade som tvååring heta tendenser och därför valde vi att inte starta honom då. Det var ett klokt val, annars hade vi inte klarat av honom alls. Han hade blivit alldeles för peppad, säger Diedrik Meilink till Trav365.

”Blev halt hela tiden”

Efter premieloppet började det krångla med Charlie Trotter. Diedrik Meilink kunde inte träna sin häst för fullt – utan fick hela tiden stanna upp träningen och behandla talangen.

– Han har haft mycket fräschörproblem. Han har haft en kota som krånglat och efter ett tag bestämde vi oss för att gå in och titta i kotan och försöka hitta felet. Han hade en liten inflammation, och det förklarade varför han blev halt hela tiden när vi tränade honom.

”Aldrig kört en bättre häst”

Hela treåringssäsongen blev förstörd på grund av problemen med fräschören, men i år har hästen börjat starta och gjort det med besked. Två starter har resulterat i två segrar på mycket imponerande sätt. I debuten vann hästen på 1.15,4 och i den senaste starten brakade Conway Hall-sonen runt på 1.14,9. Efter loppet sa kusken Tony Wallin att hästen var okörd – något som inte förvånar tränaren.

– Han imponerar. Tony petade inte ens på hästen och han bara skakade på huvudet av beundran när han kom av banan efter loppet. Han har sagt att han aldrig kört en bättre häst.

Målet: Ledningen

I kväll jagar Charlie Trotter tredje raka segern då han startar som storfavorit i V86-3 på Solvalla med 40 000 kronor till vinnaren. Efter segrarna har hästen blivit en snackhäst, och Meilink sticker inte under stolen med att han tror på toppchans i kväll på huvudstadsbanan.

– Att han kan springa är redan klart. De bitar jag vill se är att han fungerar i fält och tål lite stök utan att spänna sig för mycket. Det är en skraj häst, han är väldigt orutinerad och när han blir skrämd lägger han iväg och då måste kusken ta i honom. Loppet i kväll blir ett litet test och från spår sju har vi nog inget val. Det är ett bra läge för honom och jag tror han kan öppna bra utan att kusken behöver tokladda med honom. Jag hade gärna sett honom i ryggar den här gången men jag tror det blir ledningen nu. Man backar inte från springspår.

Är det galopprisk från start?

– Det finns alltid en sådan risk med travhästar, men bara han är lugn så travar han.

Hur ska spelarna hantera Charlie Trotter?

– Det är en sund spik, men man kan ändå spekulera då han bara gjort två lopp och det är tuffare motstånd. Jag hade dock spikat honom om jag var spelare. Om han går bra i dag vill jag prova Derbykval med honom. För ägarnas skull och för min skull känns det helt rätt.

Du har även Pinepower Rose till start i V86-1, chanserna där?

– Han tränar förbättrat och det känns jäkligt kul. Han gick ihop med Charlie Trotter i de sista intervallerna och var inte sämre än honom, snarare lite bättre. Han är känslig då banan är hård och han var missgynnad senast på Örebro, jag tror att han hade vunnit det loppet annars. Det är tufft emot men inte det värsta gänget men en som imponerade på mig senast var Traveling Man. Min häst är ett sunt platsbud, garderar man loppet kan han vara värd att ta med, säger Diedrik Meilink till Trav365.