”Skulle ha kört själv men blev för jobbigt”

Hanna Forslin tillbaka på V75 – efter dopningsdomen: ”Ville bara gömma mig”

Amatörtränaren Hanna Forslin gör efterlängtad comeback på V75 efter dopningsdomen med Malkin.

När allt var som värst tänkte hon avsluta sin karriär.

– Det har varit en jobbig tid men nu har jag satt mig i skolbänken för att bli proffstränare, säger Forslin till Trav365.

Under lördagen avgörs V75 från Bollnästravet.

En av de hästar som gör återkomst på den stora arenan är Hanna Forslins Malkin.

Den 9 april i fjol spurtade hästen, med kusken Anders Eriksson, till en imponerande seger på V75 från Gävle.

Men efteråt skulle allt förändras för amatörtränaren.

Malkin testades positivt för Triamcinolonacetonid vilket även b-provet bekräftade.

– För några timmar sedan fick jag mitt hittills värsta besked i livet, Malkin har testats positivt i ett dopningsprov, skrev Forslin på Twitter direkt i anslutning till händelsen.

”Valt att gå vidare”

Hästen fick startförbud och efter sex månader kom domen från ansvarsnämnden – 10 000 kronor i böter trots att de kom fram till att inget uppsåt funnits och att hon följt sin veterinärs rekommendationer.

Det beslutande organet menade att tränaransvaret gällde oavsett.

– Jag har än i dag inte fått något svar på vad jag skulle ha gjort i stället. Ingen har hört av sig och förklarat, varken när domen kom, eller fram tills i dag. Jag tycker det hela var dåligt skött men valt att gå vidare, säger Hanna till Trav365.

Du tog hjälp av den mentale coachen Stig Wiklund för att ta dig vidare. Vad har han betytt för dig?

– Det var otroligt viktigt att jag kom i kontakt med honom. Han är ju en av ägarna bakom Malkin och det var han som hörde av sig till mig. Vi pratade ofta i telefon och gör det än i dag. Utan hans hjälp hade jag nog inte fortsatt med travet. Jag ville bara gömma mig när han kom in i bilden.

”Satt mig i skolbänken”

Hanna Forslin valde att inte ge upp sin karriär och kan i dag se på framtiden med tillförsikt.

Hon är en av deltagarna i ATG:s satsning ”ATG Talang” där spelbolaget vill ”boosta” ett gäng aktiva som de tror har en lång framtid inom trav- och galoppsporten.

Dessutom har 26-årige Forslin alldeles nyligen bestämt sig för att ta ett första avsteg mot att bli proffstränare.

– Ja det händer en del saker. Det här med ”ATG Talang” har nyligen dragit igång och det är verkligen skitkul. Jag har bland andra fått träffa fotboll- och tv-profilen Hasse Backe. Han är en riktigt trevlig person. Vi har träffar då och då.

– Jag har även satt mig i skolbänken för att till slut bli proffstränare. Det är 75 procents studier och jag räknar med att det tar ungefär ett år. Om jag klarar av allt så kommer jag inte att vänta med att plocka ut licensen utan köra direkt.

Hanna Forslin är en av deltagarna i ATG:s satsning ”ATG Talang”
Hanna Forslin är en av deltagarna i ATG:s satsning ”ATG Talang”

Det låter som en hektisk tillvaro. Hur hinner du med allt?

– Jag har ju också en dotter som snart är två år. Det är tufft att få ihop det men min sambo tar en stor del av ansvaret just nu så det fungerar. Även min pappa hjälper mig i stallet vilket är mycket tacksamt. Jag är ju helt själv med min verksamhet med tio hästar, har inga anställda, så det är klart att det blir jobbigt.

Tillbaka på V75

På lördag gör Malkin comeback på V75.

Han startar i silverdivisionen (V75–1) från spår elva – över distansen 1 640 meter med bilstart.

– Han har varit struken två gånger inför det här och inte startat på sex veckor så det är svårt att veta hur det är i tävling, men han känns jättefin hemma. Det är svårt att begära att han ska gå ut och vinna direkt. Örjan Kihlström kör för första gången för mig och han kommer säkert ge honom ett snällt lopp, säger Hanna och berättar vidare:

– Han har ju hög kapacitet och jag hoppas han gör ett bra lopp och tjänar fina pengar. Jag kunde väl egentligen ha kört själv men efter allt som hänt kände jag att det helt enkelt blev för mycket. Nu kan jag släppa den biten och lämna över till Örjan i stället. Det blir vanlig vagn, i övrigt inga ändringar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!