Prix d’Amérique

”Har huvudet under en kudde när loppet körs”

Annika Goop om årets annorlunda Prix d’Amérique • Följer dramatiken hemifrån Värmland: ”Beställt ostron”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Stjärnkusken Björn Goop kan försvara titeln i Prix d’Amérique med Face Time Bourbon.

Men på söndag blir det utan föräldrarna Annika och Olle på plats i Paris.

Nu berättar mamma Annika om förberedelserna, nervositeten och om att följa dramat hemifrån.

– Det blir så otroligt nervöst och jag ligger antagligen med huvudet under en kudde när loppet körs eller lämnar sändningen, säger hon till Trav365.

På söndag avgörs världens tuffaste och mest prestigefyllda travlopp, Prix d’Amérique, på Vincennes utanför Paris.

Under torsdagen offentliggjordes det definitiva startfältet till det anrika loppet som körts sedan 1920.

18 hästar ska göra upp om evig ära och 4,5 miljoner i förstapris.

Björn Goop har vunnit Prix d’Amérique vid två tillfällen tidigare och är titelförsvarare.

I fjol serverade han Sébastien Guaratos Face Time Bourbon ett perfekt lopp och kunde enkelt vinna när luckan kom på upploppet.

I år tror de flesta att han ska upprepa förra årets stora bedrift.

Alla förberedelser har gått enligt planerna och Björn finns på plats i Frankrike, men årets stora evenemang blir utan sina trogna supportrar (föräldrarna Olle och Annika) på plats på Vincennes.

”Blir hemma och tittar på tv”

Pandemin har slagit hårt och Annika berättar om söndagens alternativa planer.

– Det blir en lugn dag i gott sällskap. Jag, Olle och två till blir hemma och tittar på tv här i Kil i Värmland. Vi vill inte träffa för många människor under rådande pandemi. Vi kommer att försöka ha det som vi brukar på Vincennes med en del likadana traditioner, säger Annika Goop till Trav365.

”Vi lär väl inte ens bli insläppta”

Hur känns det att inte kunna följa Björn på plats?

– Vi brukar ju varje år vara på Vincennes i Paris men i år blir vi som sagt hemma. Först tänkte vi faktiskt försöka ta oss till Frankrike och ta oss in på banan men sen tänkte vi, vad ska vi dit och göra egentligen? Vi lär väl inte ens bli insläppta. Det betyder väldigt mycket för oss att vara på plats men vi får göra det bästa av det på hemmaplan, som alla andra.

– Björn finns redan där nere i Frankrike och tänkte först komma hem någon dag innan det var dags att åka ner till igen till Paris, men han valde att stanna kvar. Han var rädd att något skulle strula med vaccinationspapper och det negativa covid-test som du måste ha vid resan. Vi tycker att det är jättetråkigt att inte kunna vara på plats men det är ju som sagt inget att göra något åt.

”Ostron och fransk stämning”

Annika ser trots den uteblivna närvaron i Frankrike fram emot söndagens miljonlopp.

Hon gör sitt bästa för att bibehålla den goda stämning som alltid utspelar sig på den franska banan.

– Vanligtvis sitter vi ju på restaurangen och tittar och har mycket rutiner på Vincennes. I år blir det att försöka få god fransk stämning hemma med något gott att äta och dricka. Allt är ju annorlunda i år så vi får se hur det blir. Nu byts ju vår favoritrestaurang ut i Paris mot vårt hem, säger hon och fortsätter:

– Jag har beställt ostron men vi vet inte riktigt hur man öppnar dom. Varje år blir jag lite sjuk av just ostron när vi äter dom på Vincennes men det spelar ingen roll, det är en tradition.

Den fantastiska stämningen på plats på Vincennes lyser i år med sin frånvaro
Den fantastiska stämningen på plats på Vincennes lyser i år med sin frånvaro

”Nervös, kanske lämnar sändningen”

Hur är det att vara mamma i sådana här sammanhang och hur nervös är du på söndag?

– Det kan vara jobbigt för mig att vi nu inte får träffas. Jag vill honom så väl och hoppas verkligen att han får vinna i år igen. När han ringde i går berättade han att han precis talat med tränaren till Face Time Bourbon, Sébastien Guarato, och han hade varit väldigt nöjd med sin häst vilket lugnade mig en aning.

– Det blir så otroligt nervöst och jag ligger antagligen med huvudet under en kudde när loppet körs eller lämnar sändningen. Årets fält ser inte lika blodigt ut som det har gjort tidigare, så får man väl egentligen inte säga, men det är så det känns. Det är några som är bra men mycket kan hända i loppet såklart.

Pappa Olle Goop skördade stora framgångar (som både tränare och kusk) under sin långa karriär.

Inför superloppet är han betydligt lugnare än sin fru.

– För min del är det inget problem, det går som det går. Jag är inte nervös men jag tycker ju såklart att det är väldigt spännande. Jag håller tummarna för att Björn ska lyckas i år igen. Det är ett lopp där så mycket kan hända. Det är klart att jag inser att många moment kan gå fel men jag vet att Björn är kall. Starten är viktig och går allt bra där så tror jag han löser det, avslutar den legendariske travikonen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Goop: Det krävs för att kunna försvara titeln

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Prix d’Amérique

Prix d'Amérique

Olle Goop

Trav

Hästar

Björn Goop