”Det har inkommit tips från olika källor”

Uppgifter om att fler travhästar tävlar nervsnittade i Sverige • Förbundet: ”Ska undersöka tipsen”

Publicerad:
Uppdaterad:
Maria Croon, vd, Svensk Travsport.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Maria Croon, vd, Svensk Travsport.

TRAV

Stjärnhästen Propulsion var nervsnittad och alla resultat stryks.

Nu har Svensk Travsport tagit emot tips om ytterligare hästar som uppges nervsnittade.

– Det har inkommit tips från olika källor, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport till Trav365.

Under torsdagen presenterade Svensk Travsport sin interna och externa utredning gällande faller med Propulsion.

På pressträffen meddelande förbundet att Propulsion nervsnittades 2015 och alla stjärnhästens resultat stryks och 26,3 miljoner kronor ska betalas tillbaka av ägarna Stall Zet till nya hästägare. Bland annat tar Cokstile med kusken Christoffer Eriksson hem Elitloppet.

Samma dag publicerade sajten Trottosport en podd där journalisten Henrik Ingvarsson påstod att det finns flera travhästar som tävlar nervsnittade i dag.

– Jag är övertygad om det. Med tanke på att mörkertalet vad gäller nervsnittade hästar i USA, enligt mina källor, är så stort är det både naivt och konstigt att tro att det inte finns fler, säger Henrik Ingvarsson till Travronden.

”Får in mängder med tips”

Nu har Svensk Travsport mottagit tips om fler hästar som nervsnittats, något som Travronden rapporterar om.

Trav365 når Svensk Travsports vd Maria Croon på måndagskvällen.

– Vi har inte startat en specifik utredning men efter uttalande som gjordes i en podd om att det ska finnas nervsnittade hästar som tävlar i Sverige har det inkommit några tips från olika källor. Vi får in mängder med tips inom flera områden. Vi ska nu undersöka tipsen, sedan har vi inte startat någon specifik utredning just på detta, men utreda tipsen måste vi göra, det gör vi i alla ärenden.

Handlar det om en eller flera hästar?

– Det kommenterar vi inte, men utredarna kommer följa upp tipsen som vi alltid gör för att få fram om det ligger någonting i tipsen.

”Kan finnas fler sätt”

I samband med utredningen kring Propulsion gick Svensk Travsport tillbaka och synade drygt 500 exportcertifikat för att undersöka om någon mer häst tävlat nervsnittat i Sverige.

– I samband med Propulsion-fallet gick vi tillbaka till 2015 och kollade på alla exportcertifikat för importer från Kanada och USA. Vi gick även tillbaka till 2010 på de så kallade listhingstarna, som är placerade utomlands. Det har varit drygt 500 hästar som importerats men vi har inte hittat någon information på nervsnittning, säger Croon och fortsätter gällande eventuella svårigheter att upptäcka nervsnittning:

– Jag kommenterar inte hur utredarna jobbar men generellt kan det finnas fler än ett sätt att upptäcka om en häst är nervsnittad.

Hur är er dialog med det amerikanska travförbundet, USTA?

– I samband med Propulsion hade vi en dialog och vi har forum där vi kan diskutera. Framåt kommer det vara ännu viktiga då travsporten är global men har exempelvis olika regelverk i USA och Europa. Vi måste öka dialogen och hantera det faktum att vi har olika regelverkpå ett så bra sätt som bara är möjligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN