Mejla

Micke Nybrink

Här är hästen som kan göra oss svinrika

Nybrinks V75-analys till nyårsafton • Lopp för lopp • System • Multijackpott 82 miljoner

Amigo Racer är ett skrällbud i V75-avslutningen.
Amigo Racer är ett skrällbud i V75-avslutningen.

TRAV

Med chans till tidernas största V75-vinst.

Multijackpotten på nyårsafton garanterar det – om du blir ensam.

Loppen avgörs på Axevalla, Sveriges mest rättvisa bana.

Spela på de bästa hästarna och räkna med att de får chansen.


ANNONS: Multijackpott 82 miljoner – här kan du rygga Sportbladet-experternas andelssystem. [Extern länk]


Det gällande utdelningsrekordet på V75 är på 67,3 miljoner och härstammar från 2010. Den 27 februari tog en vinnare hela potten – på Axevalla. I min telefonbok kallar jag honom Micke Miljon. Tyvärr var det inte jag, vi skulle också kunna kalla honom Zerba G. eftersom det var namnet på den fräcka spiken (gav över tio gånger) som banade väg för jättevinsten.

Och vad ska vi tänka på? Finns det något som sticker ut när det gäller Axevalla?

Upploppet känner ni säkert till, 227 meter långt och Sveriges längsta. Med andra ord är det inget krav att sitta i ledningen för att vinna. Det räcker att vara bäst.

Spår ett bakom bilen är helt okej, i alla fall över snittet. Banan är heller inte att betrakta som smattersnabb; ytterligare en sak som gynnar hästar som ska plocka längder sista varvet.

River av plåstret direkt

V75-1: Ja, det är lite jobbigt. Att spika direkt en kväll som denna är förstås påfrestande och inget som lågt högt på listan.

Men har vi en bra spik spelar det ingen roll i vilket lopp, får inte göra det. Den måste vinna ändå och det kan vara skönt att ”riva av plåstret” direkt.

Tullibardine Boe är inte klar. Det finns ett par motbud, återkommer till det, men hon har toppchans från sitt fina läge, i ett gäng som hon äter till frukost. Eskilstunastoet är nämligen mycket bra för klassen och kommer från ett toppinsats på Solvalla, i ett V86-lopp.

Då mötte hon kanonen Chicharita som satt i ledningen och var jättefavorit. Tullibardine fick dra upp spurten från sjätte ytter 850 meter från mål, forsade runt fältet och även hon inte kunde plocka ner storfavoriten togs andrapriset med mersmak efter vassa 1.11 sista 800.

Under hösten har hon fixat tre raka spurtvinster, varav två på Solvalla och att de här hästarna ska kunna stå emot henne nu? Nej, det kan jag inte föreställa mig. Det skulle vara om M.T.One Wish får dirigera i låg fart i ledningen och vår kusk somnar sött i kön. Men varför skulle han göra det?

V75-2: Trodde ni att vi var klara nu? Glöm det, här kommer en spik till. Awesome Kronos har vi lärt känna som en bra häst hos Svante Båth, även om han kanske kommit bort i stjärnfabriken utanför Knivsta. Det är svårt att sticka ut där.

Den 11 december debuterade Awesome för Johan Untersteiner i ett vanligt bonnlopp i Kalmar. Spår fem bakom bilen, snabb öppning och ledningen efter 400 meter. På sista långsidan blev han hårt ansatt bakifrån men försvarade sig ledigt och kunde spatsera undan till lätt vinst i en snabb avslutning.

Jag tror på något liknande nu. Johan Untersteiner är en påläst taktiker som vet exakt vad som gäller. Spets igen? Varför inte, annars tål hästen att göra jobbet via en långspurt eller tidig attack mot dödens.

Och bli inte rädda när ni ser honom. Stilen är aningen spektakulär med ett stort framsteg som gränsar till parodi. Men det funkar för honom och det handlar om att vinna, stilpoäng är ointressant.

V75-3: Lång distans och hästar i början av karriären, eller i alla fall i låg klass. Vi klarar oss med halva fältet, jag hoppas det åtminstone. Zeolit gillar jag. Jari Åkerfeldt är mannen bakom det här underverket som kommer med tre raka vinster och bara blir bättre.

Svepningen i Gävle senast var faktiskt mäktig, han flög förbi och vann med 20 meter och en glatt vinkande kusk. Spår tolv är förstås dåligt men vi är på Axevalla och slipper barfotaflygande spetsvinnare (usch) och Jari har inte på långa vägar gett upp, det vågar jag garantera.

Missa heller inte Digital Eye, Björn Goops bidrag, som var mycket bra näst senast bakom en kanon.

Öppna plånboken på vid gavel

V75-4: Inget superlopp och skrällvarning utfärdas, frågan är bara vem det blir? Har ni råd så öppna plånboken på vid gavel. Sju streck klarade min budget och det kan fixa sig, måste tro det.

Flirting Diamond är ett hett bud med tanke på hans starka prestationer i de två senaste starterna. Senast fick han oväntat svar om ledningen av ett blåbär och föll med flaggan i topp mot kriteriefinalisten Önas Prince.

V75-5: Full fart att räkna med över kort distans. Tipset utan tvekan till inner-
spårets Dark Roadster som kommer med två raka, överlägsna vinster från ledningen över 1 640 meter. Han är rysligt snabb bakom bilen och kusken ger järnet.

Uncle Töll är en tuffing som klarar det mesta. Han har bland annat en V75-finalvinst på Solvalla på sitt cv. Läget är utsökt, snabb ut är han också, även om han knappast tar sig förbi Dark Roadster.

Mas Capacity är otroligt bra när allt klaffar och även om han brukar vinna från ledningen har vi sett honom flyga fram i spurten också, han är både snabb och stark. Det som ligger honom i fatet är hans otaliga galopper.

Hon var riktigt bra

V75-6: Zeta Kronos vann ett V75-lopp uppesittarkvällen efter en knallhård inledning till ledningen. Hon var riktigt bra. Här slipper hon sannolikt inleda lika styggt och chansen är förstås fin.

Vikens Fingerprint slog nyligen Zeta, trots att hon drog fram henne hela vägen efter att ha gått ut i dödens. Hästen är kraftigt uppåt och gillar det långa upploppet.

Det borde också urstarka Indra’s Secret göra. Hon vann knappt senast efter att ha spurtat ner motståndet över lång distans. Hon är förstås inte gynnad av 2 140 meter men ju tyngre det går för de andra desto bättre för henne. Och Axevalla den 31 december blir inte glädjetidernas afton.

V75-7: Nyinstiftade Sylvesterloppet avslutar med 337 000 kronor till vinnaren. Vem det blir är inte givet men jag känner mig säker med sex hästar.

Mest tror jag på Zenzero Jet som glänste när han brakade runt ett ganska tunt gäng senast, attackerade 1 400 kvar, tog ledningen och försvann. Intrycket var bländande.

Grainfield Aiden får som vanligt veta att han lever och har knappt hunnit jogga bort mjölksyran från V75-finalen i lördags förrän han ska ut igen. Men han är gjord av stål, det har vi lärt oss.

Amigo Racer gick jättebra bakom Racing Brodda i lördags och är rysarbudet. Titta gärna på hans avslutning. Får han smyga med kan han vara hästen som gör oss svinrika.


ANNONS: Multijackpott 82 miljoner – här kan du rygga Sportbladet-experternas andelssystem. [Extern länk]


Nybrinks tre bästa:


1) 11 Tullibardine Boe (Axevalla, V75-1)

Strålande långspurt senast. Har toppchans nu.


2) 12 Zeolit (Axevalla, V75-3)

Bombade runt allt på en långsida senast. Varning.


3) 1 Amigo Racer (Axevalla, V75-7)

Oväntat bra i lördags. Kan vara jätteskrällen.

Micke Nybrinks V75-system

V75-1: 11 Tullibardine Boe (res 2–12)

V75-2: 5 Awesome Kronos (res 7–10)

V75-3: 12–10–8–1–6–9 (res 3–2)

V75-4: 12–10–6–5–7–4–2 (res 14–1)

V75-5: 1–2–3 (res 5–4)

V75-6: 1–7–6–2 (res 9–10)

V75-7: 9–11–12–4–1–2 (res 5–3)

3 024 rader/1 512 kronor

Av: 

Micke Nybrink

Publisert:

LÄS VIDARE

”Tidiga V75-skrällen – får man inte missa”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Micke Nybrink krönikor

V75-tips

V75

Trav