Trav

Månprinsen A.M. död – blev 13 år gammal

Kallblodsstjärnan avlivad: ”Han mådde inte bra”

Av: 

Daniel Söderbäck

Erik Pettersson

TRAV

Den folkkäre travhästen Månprinsen A.M. är död, det uppger Svensk Travsport på sin hemsida.

Stjärnhästen, som vann 71 lopp och sprang in 9,4 miljoner kronor, blev 13 år gammal.

”Älskade underbara häst du finns inte mer men du kommer alltid att leva i mitt hjärta och min själ”, skriver delägaren Anna Maria Öberg på Facebook.

Den 27 juni i år startade Månprinsen A.M. på Bergsåker men galopperade med 1 400 meter kvar.

Det var första gången på två år som Månprinsen A.M. galopperade.

– Den kom oväntat, då hästen känts fin före. Jag fick känslan av att Månprinsen hade lite känning i högra frambenet, då han verkade skydda detta. Man var ängslig över att det kunde röra sig om en hovbensfraktur, men det tror jag inte längre. Vad jag kan bedöma just nu är det i alla fall ingen allvarlig skada, sa tränaren och kusken Gunnar Melander till Travronden.

”Är pigg och glad”

Efter att ha kollat upp hästen kom lugnande besked till tidningen.

– Månprinsen är pigg och glad och uppvisar ingen hälta. Ingenting är svullet, så därför kan jag säga att det exempelvis inte kan vara en gaffelbandsskada. Jag tror som sagt inte heller att han drabbats av en hovbensfraktur, sa Melander.

Sedan dess har inte Månprinsen A.M. setts till på travbanorna och på Svensk Travsports hemsida står det registrerat att hästen är död och var så sent som under torsdagen i träning hos Gunnar Melander.

”Älskade underbara häst du finns inte mer men du kommer alltid att leva i mitt hjärta och min själ. Har aldrig älskat någon eller någonting som dig. Nu finns bara tomhet och saknad kvar. Längtar tills vi ses igen på andra sidan regnbågsbron.”, skriver delägaren Anna Maria Öberg på Facebook.

”Hade blivit helt annorlunda”

Uppfödaren och delägaren Anders Bodin berättar om samtalet med Gunnar i Melander i veckan för Kanal 75.

– Det här kommer att ta hårt på Gunnar men…det gick inte att ha kvar hästen längre. Gunnar ringde till mig i onsdags och berättade att hästen hade blivit helt annorlunda. Han var rent farlig som gamla hingstar kan bli. Det är klart att det här inte går att berätta om så lätt för Gunnar, säger Anders Bodin och fortsätter:

– Gunnar var så himla nöjd med honom när han berättade för några veckor sedan. Hästen var helt återställd. Gunnar skulle egentligen ha sagt de här orden och inte jag men det var inte alls Månprinsen på slutet. Det är inte prinsen sa han, han är farlig. Nordmåne A.M. – Prinsens bästa kompis som han brukar stå och slicka öronen på började han bli arg emot. Det gick helt enkelt inte att hantera honom, han mådde inte bra.

Månprinsen A.M. vann 71 lopp under karriären och sprang in 9,4 miljoner kronor. Han vann bland annat SM för kallblod vid fem tillfällen. Månprinsen A.M. blev utsedd till årets kallblod vid fem tillfällen på Hästgalan.

Trav365 har sökt Gunnar Melander för en kommentar.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

Trav

LÄS VIDARE

Krossen i SM-loppet: ”Nästan overkligt”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

V75