Malmrot: ”Jag har en rolig joker - duger bra”

Sportchefen om Elitloppet: ”Jag hoppas mycket på...”

Av: Micke Korhonen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TR Bild
Solvallas sportchef, Anders Malmrot.

TRAV

Solvallas sportchef Anders Malmrot vill helst glömma efterspelet kring fjolårets Elitlopp.

Arbetet med att snickra ihop årets upplaga är dock redan igång.

– Jag har en rolig joker som jag tror kommer att duga väldigt bra, lurar Anders. 

Trots ett Stockholm täckt i vinterskrud börjar så sakteliga Elitlopps-surret dra igång. Med drygt hundra dagar kvar innan det smäller valde Trav365 att ta ett snack med Solvallas sportchef Anders Malmrot om dagsläget på de bästa fyrbenta profilerna runt om i världen.

Fjolårets Elitlopp kommer i framtiden troligen bli ihågkommet för två saker: Propulsion, och efterspelet som följde med diskning, samt de tomma läktarna där världens bästa travpublik på grund av pandemin snällt fick stanna hemma och följa festen från tv-soffan.

När du tänker tillbaka till Elitloppet 2020 - vilka är de bestående intrycken för egen del?

– Först och främst var det fantastiskt att vi kunde genomföra Elitloppet på det sätt vi gjorde. Det blev ju faktiskt en medial succé under söndagskvällen. Travsporten kom ut till alla förra året, vilket jag hoppas kunna spinna vidare på i år. Allting överskuggades dock av Propulsions fråntagande av segern. Från total eufori, då allt kändes så fantastiskt under söndagen och måndag, till att utbytas mot något som man inte kunde föreställa sig. Det var en hemsk känsla, berättar Anders för Trav365.

Har ni börjat göra upp planer för att genomföra ännu ett Elitlopp helt utan publik?

– Vi har flera scenarier och ett är, tyvärr, att även i år genomföra helgen med tomma läktare. Jag följer givetvis pandemiutvecklingen men det känns inte troligt att vi redan i vår kommer att kunna återgå till det vanliga. Och att flytta fram Elitloppet till sensommaren eller hösten är inte aktuellt då det skulle krocka med andra storlopp.

Det har alltid funnits ägare och tränare som tackat nej till Elitloppet på grund av rädslan att två heat samma dag skulle slita för mycket på deras häst. Hur går tankarna kring att göra om Elitloppet till ett lopp? Eller möjligen försök en helg och final en annan?

– Vi bollar alltid med idéer men man ska tänka på att det är Elitloppet vi talar om och man vill till varje pris känna sig helt trygg med ett beslut innan man går in och ändrar i ett mångårigt koncept med försök och final samma dag. Men visst, börjar man känna att det blir allt svårare att locka hit de bästa hästarna, om det är upplägget som stör hästägare och tränare, då får vi sätta oss ner och tänka igenom saken. Men som det känns just nu är det inte troligt. 

”Visar hans hästar form är han välkommen”

Anders Malmrot har som vanligt 16 rosa biljetter att dela ut. Ifjol var han tidigt ute och som första inbjuda häst fick vi se den av Alessandro Gocciodoro-tränade Vivid Wise As efter segern i storloppet Grand Criterium de Vitesse en tidig marsdag. Ett inte helt okontroversiellt beslut som travälskare runt om i landet hade åsikter om, på grund av både dopningsrykten men också uppmärksammade drivningsförseelser. 

Hur gick tankarna för dig då?

– Alla vi på Solvalla var helt överens om att hästen skulle bjudas in efter loppet i Nice. Om jag har några tankar på att inte bjuda in Alessandro i år? Nej, visar hans hästar bara form så är han välkommen. 

Anders Malmrot har ännu inte bjudit in någon häst men inom några veckor kan det vara dags. Han har givetvis följt storloppscirkusen på fransk mark under vintern och i år lutar mycket åt att Solvalla kommer att kunna erbjuda flygtransport åt de franska aktiva som vill komma. Något som inte var möjligt under fjolåret. Och Anders vet sedan tidigare att fransmännen kan vara lite svårflörtade om de måste ta sig till Solvalla med bil. 

– Den krassa verkligheten är att det är svårt att få hit de bästa fransmännen om vi inte ordnar med transport. Hästarna kombinerar ofta tävling med avel och kan inte vara borta så lång tid som det ofta innebär om man färdas med bil. Vi ska också se om möjligheten finns att få hit hästar från USA, men där måste mycket stämma.

”Man har redan tackat nej, tyvärr”

Vi avslutar med att känna sportchefen på pulsen angående de kanske mest spännande hästarna inför årets Elitloppet. Vilka är heta? Och vilka är kalla? Anders verkar redan nu, trots att vi bara är inne i februari månad, ha ganska klart för sig vad som gäller.

Från USA är det först och främst supermärrarna Atlanta och Manchego som är aktuella. Den senare gick ifjol till avelsboxen men där ändrade man sig snabbt och överraskande. Det finns således en öppning för en start i Elitloppet, enligt Malmrot.

– Jag har regelbunden kontakt med tränaren Nancy Takter. Jag flög exempelvis över i fjol och pratade Elitloppet med henne och intresset var ömsesidigt. Tyvärr slog pandemin till kort därefter och planerna skrinlades. Det vore läckert att se Manchego på Solvalla, men jag kan givetvis inte lova något. Det kan mycket väl vara drömhästen för mig i år.

Det finns gott om tänkbara franska bidrag och rapporterna är, hör och häpna, överraskande positiva. Men världens bästa häst, Face Time Bourbon, kan alla travälskare sluta drömma om. Åtminstone i år.

– Där har man redan tackat nej. Tyvärr. 

Frankrike har dock mycket mer att erbjuda än "bara" Face Time Bourbon. Delia du Pommereux slog exempelvis det franska monstret i helgens Prix de France efter en rykande avslutning. Där hade sportchefen ett bra snack med kretsen kring hästen redan ifjol och chanserna till deltagande i år finns. Detsamma gäller ännu en järnmärr, Bahia Questnot, samt uppstickarna Dorgos de Guez och Frisbee d'Am som båda imponerat i vinter. Framför allt den senare tror Anders kan passa väldigt bra på svensk mark.

– Den hästen är ruskigt startsnabb och vore en härlig krydda för Elitloppet. Från ägarhåll låter det uppåt. 

”Kommer inte kunna försvara sin titel”

Även Cleangame, av många kallad världens bästa valack men som ådrog sig en senskada i ett framben under sensommaren, hamnar högt, högt upp på önskelistan och under en tv-sänd intervju ifjol svarade till och med den ofta mediaskygge tränarfantomen Jean-Michel Bazire att "vi kommer till Solvalla under 2021" när Elitloppet kom på tal. Det var dock innan Cleangame skadade sig.

När det gäller topphästar som vi redan nu mer eller mindre kan avfärda från "snacket" finns flera bekanta namn.

– Campo Bahia hade varit rolig att se men där har rapporterna inte varit de bästa och Conrad Lugauer menar att Elitloppet kommer för tidigt för hästen i år. Fjolårsvinnaren Cokstile är skadad och kommer inte att kunna försvara sin titel som det verkar. Och för de som undrar om världsmästaren Zacon Gio så kan jag rapportera att han åkt på någon slags virussjukdom. Dessutom är hästens tränare Holger Ehlert inte välkommen efter tidigare dopningdomar. Om Zacon Gio ska bli aktuell så måste han först göra minst en start i annan regi.

Solvalla är även kända för att få hit "exotiska bidrag", oftast från Australien. Och bäst av samtliga "down under" är Tornado Valley som man försökt få hit tidigare men inte lyckats.

Bättre lycka i år?

– Nej, han har problem att resa och någon annan häst från Oceanien är inte intressant, fastslår Anders.

Och hur är det egentligen ställt med våra svenska och nordiska bidrag? Ser det inte lite tunt ut numera bland våra grannar? 

– Jag hoppas mycket på de svenska femåringarna i år. Aetos Kronos var jättebra som trea i Prix de France. Don Fanucci Zet jobbar enligt Daniel Redén bra och visade ju i Sprintermästaren att han klarar försök och final samma dag. Och så givetvis Hail Mary, där ägarna tycks vara intresserade men det slutgiltiga beslutet tas av Robert Bergh. Det är inte vanligt att vi lyckas få fram en sådan där häst som är så omtalad ute i stugorna. Givetvis vill jag se Hail Mary i Elitloppet. Och så får vi givetvis inte glömma svensk-norske Ecurie D. som tränas av Frode Hamre i Norge.. Jag blir helt varm i kroppen när jag ser honom löpa ut och där är målet klart och tydligt - hästen matchas för Elitloppet!

Slutligen, har du någon rolig joker du följer med spänning?

– Very Kronos! Jag tror att han skulle hävda sig väldigt väl. Han är min joker i år, avslutar Anders.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN