”En saga – men känner ändå intensivt obehag”

Travprofilen och delägaren Hans G Lindskog jagar sin första V75-seger: ”Allt är bara en bonus”

Uppdaterad 2021-04-27 | Publicerad 2021-04-23

För en månad sedan lämnade ATG:s vinnarambassadör, Hans G Lindskog, klartecken på V86 med sin delägda Eight Hour.

Det blev en överlägsen seger.

Nu gör hon debut på V75.

– Min kompis, tränarlegendaren Björn Lindblom, har uträttat mirakel med henne, säger 73-årige Lindskog.

Hans G Lindskog är utan tvekan en av landets mest kända travpersonligheter.

Få har kunnat undgå den välbekanta rösten i travsändningarna.

Numera, sedan 2013, arbetar han som spelbolaget ATG:s vinnarambassadör där han vecka efter vecka får gratulera miljonvinnare på bland annat V75.

Genom åren har han ägt en hel del hästar men det som händer just nu i Hans G Lindskogs liv – har han aldrig upplevt tidigare.

Lovade seger på V86

Allt handlar om det femåriga stoet Eight Hour som tränas av mycket gode vännen Björn Lindblom.

Inför den näst senaste starten (17 mars) på V86 från Jägersro stack Hans G Lindskog ut hakan och mer eller mindre lovade seger med sin delägda häst – en optimism som skulle visa sig vara synnerligen motiverad.

Trots att hon inte var favorit i loppet kunde hon på lätta ben lämna de andra hästarna på behörigt avstånd på upploppet.

Hon får mig att vilja drömma om framtiden, sa Lindskog dagen efter segern.

Nu har det gått en dryg månad och nu anser sig 76-årige tränarlegendaren Björn Lindblom att det är dags att starta på V75 i Halmstad.

Jagar första V75-segern: ”En saga”

Eight Hour startar i den fjärde avdelningen (V75–4) från spår 10 bakom bilen – över distansen 2 140 meter.

Loppet är ett försök till Diamantstoets final som avgörs under Solvallas Elitloppshelg (29 maj).

Det kaxiga utspelet som kom från Hans G Lindskog tidigare gällande hästens vinstchans uteblir visserligen den här gången – men det är tydligt att han tror mycket på sin häst – trots läget.

– Det är ju egentligen en saga från början. Min vän Björn Lindblom var nere i Danmark när hästen var tre år och tog sedan hem henne. Jag fick chansen att vara med och köpte in mig på en fjärdedel. Hon satte inte ett steg rätt från början så jag vill verkligen hylla Björn för hans jobb med henne, han har uträttat mirakel. Vi sa från början att det var bara en bonus om hon kom till start. Nu har hon radat upp segrar och ska starta på V75, säger Lindskog och berättar vidare om lördagens lopp på Halmstad:

– Senast hade hon ett jobbigt läge på Halmstad och gick i mål med massor med krafter kvar, dessutom många tråkiga ryggar under loppets gång. Läget är inte det bästa men stämmer det för henne kan hon absolut vara med där framme, men jag vet hur mycket som kan gå fel. Hon kan galoppera, bli påkörd eller kanske inte räcka till på V75, men jag tror ändå på henne. Jag har ägt många hästar genom åren men detta är första gången på V75. Tänk om hon skulle få starta under Elitloppshelgen, vilken triumf för Björn.

Goda vännerna Björn Lindblom och Hans G Lindskog.

”Innerst inne hoppas jag”

Du låter nästan lite nervös inför lördagen?

– Nej det är jag inte eller du får kalla det vad du vill men det ska bli fantastiskt roligt. Trots att det är en saga så känner jag intensivt obehag, har inte känt så förr. Vi möter ju bland annat Kali Smart som är en blivande elithäst bland stona, som normalt blir svårslagen. Jag vet att det kan bli en ohygglig besvikelse på lördag och att hon kanske inte räcker till, men samtidigt kanske hon bara blåser förbi de andra. Innerst inne så hoppas jag ju. Dessutom kör ju Kevin Oscarsson vilket jag ser som ett stort plus i det här ungdomsloppet.

För många kan tränaren Björn Lindblom vara ett okänt namn men då ska man komma ihåg att den 76-årige tränaren varit verksam bland annat i Italien där han kört in över 100 miljoner.

Jägersro-proffset har även vunnit flera storlopp på svensk mark, däribland Svenskt Travderby (1981 med Nino Blazing).

– Det är verkligen en legend i sammanhanget och en av svensk travsports allra största namn genom alla tider. Vi har känt varandra i många år och jag är mycket imponerad över hur han fått Eight Hour i sånt fint skick. Han ringde mig häromdagen och berättade att hon går i hagen och mår jättebra för dagen.

Dubbelt firande för Hans G Lindskog?

De svenska travtävlingarna körs fortsatt utan publik på grund av den rådande pandemin.

Men lördagen kan ändå bli en stor fest för Hans G Lindskog.

– Min fru fyller år på lördag och vi har bjudit hem många vänner. Vi ska ses ute i trädgården och det blir både prinsesstårta och något gott att dricka. Jag hoppas att några av gästerna stannar kvar fram tills klockan är 17:27 och tittar på loppet med oss.

Björn Lindblom har för närvarande bara två hästar på sin träningslista – vilka båda delägs av Hans G Lindskog.

– Jag köpte även in mig på Backer T.R.. Han kom från Italien och inledningsvis ville de dåvarande italienska ägarna att han skulle starta regelbundet vilket han fick göra. Men Björn tyckte inte han var redo men nu har han tagit två raka segrar och sett väldigt fin ut i de starterna. Jag tror han kan bli ännu bättre än Eight Hour och han är anmäld till ett klass II-försök nästa söndag, så får vi se om han kommer med, avslutar ambassadören.

Följ ämnen i artikeln