Spelhysteri – då jublar ATG

TRAV

Svenskarna spelar på hästar som aldrig förr.

ATG har noterat en ökning av omsättningen på över 15 procent i sommar.

– Även om man ser tillbaka många år går det inte att hitta någon liknande uppgång, berättar ATG:s vice vd Benno Eliasson.

Foto: Benno Eliasson.

Totalt har det till och med vecka 32 spelats för 7,228 miljarder kronor hos ATG, vilket är en uppgång med 6,1 procent gentemot ifjol.

Speciellt de senaste månaderna har spelet med råge överträffat förväntningarna.

– Det går otroligt bra just nu. Sedan Elitloppet har vi haft mellan tio och 25 procents ökning av omsättningen varje vecka. Jag har tittat långt tillbaka i statistiken, men kan inte hitta något motsvarande under en så lång tidsperiod, säger Benno Eliasson.

Den rådande högkonjunkturen och sommarens ostadiga väder är två faktorer som stärkt spelmarknaden överlag.

– Ja, hela spelbranschen går uppåt nu och givetvis har vi dragits med av det. Men det finns även andra saker som har spelat in. Livelördag i TV4 där vi lanserade "Fetodds" hjälpte till att höja vinnare/plats samt tvilling-spelet. Det fungerade även som en katalysator för dessa spelformer och höll siffrorna uppe när Livelördag gjorde sommaruppehåll. Sedan har vi haft de två högsta utdelningarna i V75-historien vilket skapat uppmärksamhet. De många jackpotarna har också haft betydelse, men slår ändå motsvarande jackpot-omgångar från förra året.

40 nya miljoner till hästsporten

Något som däremot stadigt pekat nedåt de senast åren är publiksiffrorna på svenska travbanor. Men även här kan en ljusning skönjas. Antalet besökare på V75-tävlingarna sedan maj och framåt har ökat med 13 procent.

– Det beror nog mycket på att vi haft bra evenemang i samband med stortävlingarna. I sin tur har det fått till följd att tappet av spel från banan planat ut. Den senaste tiden har det till och med varit en liten ökning.

Den höga spelomsättningen bidrar direkt till ökat välstånd inom svensk trav- och galoppsport där ord som kris och nedskärningar varit vanliga de senaste åren.

– Redan 1 januari nästa år kommer det att märkas. Om prognoserna slår in kommer mellan 30 och 40 extra miljoner, förutom de redan budgeterade, att tillföras banorna runt om i landet. Det är pengar som verkligen behövs och vi är väldigt glada att få dela ut, förklarar Benno Eliasson.

Kanal75