Vad betyder vad i travprogrammet?

TRAV

Att förstå vad som står i travprogrammet är inte alltid så lätt. Hästens namn, kusken som kör – men sen då?

Följ med i Trav365:s programguide.

1. Spel och avdelning. V75 är spelet, och programmet är för avdelning sex, det vill säga det sjätte loppet av sju i V75. Förväxla inte avdelning med lopp – oftast körs det 12 lopp under en V75-lördag, men det är bara sju av loppen som ingår i V75, oftast lopp 4-10.

”Dagens dubbel” är den andra spelformen för detta lopp, och det är här första loppet av två i DD.

2. Här beskrivs vilka hästar som tävlar i loppet. I detta fall är det hästar som är tre år eller äldre. Hästarna måste vara svenska (alltså inte importerade) och tränade i Sverige. Dessutom ska hästarna ha sprungit in mellan 75 000 och 250 000 kronor i sin karriär. Hästen som vinner loppet vinner 85 000 kronor. Det är tävlingsdagens nionde lopp, banan heter Jägersro, loppet körs på en lördag och startsättet är voltstart. Loppets längd är 2640 meter.

3. I fet stil står hästens namn (exempelvis här Quantum Speedy). v5 står för att hästen är valack och fem år gammal. Namnet på körsvennen står efter (Takter Johnny). Står det ett namn inom parantes innebär det att det inte är körsvennen som tränar hästen. En sådan kusk kallas ibland för ”lånekusk”. Namnet skrivs som en förkortning, här av Sören Lennartson. Följs tränarnamnet av ett ”a” så betyder det att tränaren är amatör.

4. Talet som står längst upp i tabellen och som följs av en bokstav (här: ”M”) är hästens rekordtid (genomsnittstid per kilometer). Står det 16,9M, så innebär det att hästen sprang en kilometer på en minut, sexton sekunder, och nio hundradelar. Minuten plockas bort i programmet. Bokstaven efter beskriver på vilken distans hästen slog sitt rekord, L är långdistans (vanligtvis 2640 meter), M är medeldistans (vanligtvis 2140 meter) och K är kortdistans (1609, 1640 eller 1680 meter).

Till höger redovisas hur mycket pengar hästen har sprungit in i sin karriär.

5. Under rekordet ser man hur många starter hästen har gjort under nuvarande år och förra året. Den här hästen gjorde 23 starter 2006, och har gjort 2 starter under 2007. Siffrorna till höger visar hur hästen har placerat sig i loppen. Det första talet visar hur många gånger hästen vann, det andra talet hur många gånger den kom tvåa, och det tredje talet hur många gånger den kom trea. På sina 23 starter förra året kom alltså den här hästen etta en gång, tvåa två gånger och trea en gång. 2007 har han inte kommit etta, tvåa eller trea i något av de två loppen han tävlat i.

6. I de övriga fälten redovisas hur det har gått för hästen i de tre senaste loppen. Namnförkortningarna visar vem som körde hästen, bokstaven efter står för bana (”J” är till exempel Jägersro, ”Å” står för Åby och ”S” för Solvalla).

Därefter ser man vilka datum som de tre senaste loppen kördes och vilket lopp hästen travade. Sedan redovisas det spår som ekipaget startade ifrån och vilken distans loppet var. 6/2160 betyder att ekipaget startade från spår 6 och att loppet var 2160 meter långt.

Siffran efter spår/distans visar hur hästen placerade sig. En nolla innebär att hästen kom sjua eller sämre och därmed blev oplacerad. Ett ”d” betyder att hästen galopperade mer är två gånger, längre än 150 meter eller över mållinjen och därmed blev diskvalificerad.

Bredvid placeringen ser man vilken kilometertid hästen hade i de senaste loppen. Även här har man plockat bort minuttalet, så 17,7 innebär en minut, sjutton sekunder och sju hundradelar. Ett ”a” efter tiden betyder att loppet kördes med autostart (vilket brukar ge snabbare tider än voltstart). Ett ”g” efter tiden betyder att hästen galopperade, vilket saktar ner den och ger en sämre tid än ett felfritt lopp.

Slutligen, längst till höger, visas oddsen. Där kan man läsa hur stort förtroende hästen har haft bland spelarna i loppen. Om många spelat på hästen blir oddset lågt.

7. Turordningen är baserad på startpoängen. Startpoängen i sin tur är baserad på de fem senaste starterna. Om en häst som du spelat på blir struken, och du inte själv fyllt i vilka reserver du vill ha på spelkupongen, så ersätts den hästen av först och främst nummer 12 i det här fallet. Blir ytterligare en häst struken, så är det istället nummer 9 du spelar på, och så vidare. Har du redan streckat nummer 12 så är det nummer nio som blir din första reserv, och så vidare.

Bra saker att ha koll på för att hitta vinnare:

Man bör se upp med hästar som galopperar ofta.

Hur har det gått för hästen i de senaste loppen? Vilket motstånd mötte den där? Är motståndet den här gången lättare eller hårdare? Har den blivit etta, tvåa eller trea i de tre senaste loppen kan man anta att den är i bra form.

Vinner hästen många lopp den springer eller blir den ofta oplacerad? Vinner den mer än var tredje lopp är det verkligen en häst att hålla ögonen på.

Vissa hästar klarar voltstart bäst – andra vill ha autostart för att göra bra ifrån sig. På till exempel atg.se kan man jämföra hur hästen har presterat. Kanske galopperar den ofta i autostart, då gäller det att se upp vid såna lopp.

Hur har oddsen varit i de senaste loppen? Är det många som spelar på hästen? Ska dock användas med försiktighet – hästar kan vara hårt betrodda av spelarna långt efter det att deras storhetstid är över.

Ett hett tips är att skaffa konto hos atg.se. Då kan du titta på tidigare lopp med hästarna som startar genom lopparkivet. Det kostar lite pengar varje månad, men kan vara värt det om du tänker börja spela seriöst.

Sandra Jonsson, Minimedia