Trav

Svensk travsport fri från doping 2008

TRAV

Svensk travsport är renare än någonsin.

Av 3 442 dopingtester i landet under 2008 utföll endast ett positivt.

I det fallet befanns tränaren helt oskyldig.

På andra håll i Europa ser det värre ut.

Det positiva fallet inträffade på Mantorp 2 juni då hästen Dix David tävlade med substanserna koffein och teofyllin. Utredningen visade att hästen fått i sig koffein från kraftfodret "Solvalla 2" tillverkat på Gotland. Det förklarade också förekomsten av teofyllin som är en naturlig nedbrytningsprodukt av koffein i kroppen.

Tillverkaren Fole Kvarn tog på sig hela ansvaret och tränaren Tomas Johansson frikändes.

I övrigt var samtliga travhästar som dopingtestades i Sverige under året rena. En fortsättning på trenden från 2007 då två positiva fall noterades.

Det kan jämföras med "skandalåret" 2006 med nio positiva fall, inklusive de två utländska gästerna Jag de Bellouet och Let's Go - ettan och tvåan i Elitloppet.

I de två andra stora travnationerna Frankrike och Italien är siffrorna inte lika uppmuntrande visar statistiken från Europeiska Travunionen (U.E.T.).

Svensk protest mot Malta

I Frankrike blev det en ökning från 31 till 54 fall medan Italien fortfarande är "värst" i antal även om man kan se en procentuell minskning från 2007. Noterbart är att dessa båda nationer precis som tidigare tar betydligt fler dopingprov än Sverige.

Det svarta fåret i travfamiljen är fortfarande Malta. Ön i medelhavet dit en del svenska travare exporteras när de faller får åldersstrecket började med dopingtester så sent som 2007. Då visade varannan positivt utslag. 2008 är siffran drygt en fjärdedel, ojämförligt högst och något som Sverige genom STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg protesterade mot under U.E.T:s generalförsamling förra veckan.

U.E.T. uppmanade också Malta att ta krafttag mot dopingproblemet.

Robin Johansson/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!