”Jockeys har blivit sämre”

TRAV

Stjärnjockeyn slutar tävla – är kritisk till sina kollegor

Stjärnjockeyn Yvonne Durant har slutat rida löp.

Hon är orolig över olyckorna som sker och riktar kritik mot sina kollegor.

– Helt ärligt så har jockeys blivit sämre. De tänker inte när de rider och det här är en farlig sport, säger Yvonne Durant.

Foto: Yvonne Durant.

Hon har under många år varit en av Skandinaviens främsta jockeys. När Yvonne Durant tog beslutet att lägga av för några veckor sedan var det överraskande för många. Nu tänker hon fortsätta som tränare och kunna vara mer med sin familj.

– Det var ett beslut jag tog rätt så snabbt. Det är kul att rida mina egna hästar och det är kul att rida löp. Men jag har mer att tänka på med familjen och olyckorna som händer runtomkring. Det har varit för mycket av det, säger Yvonne Durant.

Hon riktar även skarp kritik mot flera av hennes kollegor som rider löp.

– För att vara helt ärlig så tycker jag att jockeys har blivit sämre. De tänker inte när de rider. När man rider ett löp nu så måste man rida sin egen häst och tänka på vad de framförvarande kommer att göra innan det händer något.

– Det här är en farlig sport för vi rider så pass fort och skulle det hända något att en häst bryter benet och det kommer ett fält bakom kan det bli allvarligt.

Definitivt beslut

Småbarnsmamman hävdar att beslutet är definitivt.

I fortsättningen ska hon koncentrera sig på sin träningsverksamhet med 35 hästar. Yvonne Durant medger dock att hon kommer att sakna att rida löp litegrann.

– Man saknar ju att vinna löp. Jag har vunnit flera storlopp men aldrig Derbyt. Jag hoppas att vi kommer att träna fram en derbyvinnare framöver. När man står bredvid och tittar känner man sig också väldigt hjälplös att inte kunna påverka något i löpen, säger Yvonne Durant.

Michael Carlsson

Michael Carlsson/KANAL75