Trav

Tre svenskar i ett av världens största lopp

TRAV

Här är startlistan

På söndag är det dags för nästa stora slag på Vincennes.

Tre hästar försvarar de svenska färgerna då Prix d'Amerique-duon Opal Viking och Triton Sund förstärks med Glen Kronos.

Loppet är Prix de France, prissumman över fyra miljoner kronor.

Prix d'Amerique blev ingen blågul succé med Opal Vikings femteplats och Triton Sunds galopp. Bättre är chanserna två veckor senare, åtminstone sett till historien då svenskarna hävdat sig betydligt bättre i Prix de France. Inte så konstigt kanske eftersom förutsättningarna med 2 100 meter autostart påminner mer om våra egna.

Atas Fighter L. och Torbjörn Jansson vann loppet 1992 vilket följdes av de tre järnstona Queen L./Stig H Johansson 1995, Lovely Godiva/Per-Olof Pettersson 1997 och Hilda Zonett/Robert Bergh 2003.

Sedan började Stefan Hultman show när hans Naglo spöade fransmännen två år i följd.

Nu är Hultman tillbaka på Vincennes med Triton Sund - hästen som slog V75-rekord med tio segrar på ett år 2008 - men gjorde bort sig i den röriga starten i Prix d'Amerique. Nu ska han få en ärlig chans att mäta krafterna på den franska nationalarenan Vincennes, men otur med spårlottningen gjorde att han hamnade långt ut på vingen och riskerar att hamna illa till från början.

Vem vill "rejsa" med Enqvist?

Ett större svenskhopp är då kanske Opal Viking. Han har i alla fall fördelen av sin blixtrande startsnabbhet bakom bilen som i regel betyder ledningen. I fjol kördes hästen i den positionen och slutade fyra efter ett par tuffa tryckare. I år har tränare Nils Enqvist räknat ut att det blir en lättare väg.

– Det är ju samma hästar som i Prix d'Amerique och då ville de ju inte "rejsa" så varför skulle de vilja det nu, frågar sig Enqvist och refererar till att han tyckte årets Pd'A kördes i för lågt tempo.

– Jag vidhåller att Opal Viking hade vunnit om loppet gått i högre, jämnare fart. Hästen var helt på topp då och det är han fortfarande av tisdagens vässande träningsjobb att döma. Jag är säker på att han tar ledningen och blir det ingen tokidiotpress så kör vi där. Sedan kommer Meaulnes du Corta fram på utsidan och då vågar ingen annan attackera.

Nästan samma startfält

Oavsett om det scenariot slår in så lär Prix d'Amerique-vinnaren Meaulnes du Corta bli klar favorit till förstapriset på drygt två miljoner kronor. Motståndarna är nästan desamma som för två veckor sedan, bara fyra hästar har tillkommit och intressantast är världsrekordhållarinnan i monté Malakite samt den tredje svensken Glen Kronos vilken handikappas av bakspår.

Men det är svårt att inte smittas av Enqvists optimism och ändå få hopp om att "Du Gamla Du Fria" äntligen ska få eka ur högtalarna på Vincennes.

– Jag tycker vi är förtjänta av en svensk seger den här vintern och jag tror vi kan fixa det.

Robin Johansson/KANAL75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!