Trav

Elitloppet krockar med maran i maj

TRAV

Stockholm marathon samma helg som Elitloppet.

Se där, en storkrock sista helgen i maj.

Hotellrum kan bli en bristvara då två av Stockholms största sportevenemang inte hålls isär 2009.

– Tråkigt. Jag fattar inte hur maratonloppets ledning resonerar, säger Kirsten Engström på Solvalla.

Stockholm marathon med 15 000 deltagare avgörs lördagen 30 maj, samma helg som det travas fredag till söndag på Solvalla. Helgen med Elitloppet brukar locka 60 000 besökare under tre dagar, varav 65 procent uppskattas vara tillrest publik.

Kirsten Engström jobbar som evenemang- och sponsorchef på Solvalla:

– Elitloppet har körts sedan 1952 och ligger alltid sista söndagen i maj. Ändå blir det så att två så fina evenemang kommer att konkurrera med varandra det här året. Det har varit brist på hotellrum sedan i höstas och då har många Elitloppsbesökare inte bokat sig för boende ännu.

Kungen har ett ord med

Löparfesten Stockholm marathon brukar normalt avgöras den första lördagen i juni. I år ligger Sveriges Nationaldag den lördagen. En röd dag i almanackorna då mycket händer. Exempelvis kommer Kungafamiljen att åka häst och vagn genom huvudstaden som seden bjuder.

Ulf Saletti, tävlingsledare för Stockholm maraton:

– Vi kan helt enkelt inte lägga vårt lopp den helgen som polisen menar är helt blockad för nationaldagsfirandet. Vi bestämde oss för helgen Solvalla kör. Ibland måste man bestämma sig för grejer trots att man vet att det inte är optimalt.

Brist på hotellrum

Enligt Stockholms turistbyrå ser det mycket riktigt ut att kunna bli brist på boende i huvudstaden den aktuella helgen. En slagning i datorerna visar att 20 hotell har någon form av boende kvar, jämfört med 100-150 träffar så här långt i förväg en vanlig nöjeshelg.

Stockholm marathons Ulf Saletti igen:

– Vi känner till det där om hotellrummen men har själva inte hört att exempelvis utländska gäster inte kan komma på grund av att de inte fått tag i något hotellrum. Men det är väl det som skiljer travet från vårt lopp. Löparna vet lång tid i förväg att de ska tävla medan travpubliken mera tar det på uppstuds några veckor innan.

”Elitloppet fortsatt starkt”

Restaurangliv, hotell och shopping är stora poster för travpubliken under travhelgen med Solvallas internationella Elitlopp. Enligt Kirsten Engström omsätter Solvallas publik omkring 92 miljoner kronor i Stockholm - och då är resor och spel inte inräknat.

– Elitloppet kommer att stå sig starkt även om den här krocken så klart inte är så rolig för oss. De stora förlorarna den här helgen blir Stockholms näringsliv som kommer att förlora pengar som inte går att ta igen, säger hon.

Mikael Wikner/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!