Kusklöftet: ”Jag vill matcha de siffrorna”

Stjärnkusken om: • Framtiden • Årets målsättning • Chanserna på V75

avCharlie Hedstad

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD / TR Media
Rikard N Skoglunds stora genombrott var när han fick köra Svenskt Trav-Kriterium åt Timo Nurmos.

När Rikard N Skoglund gjorde bokslut för 2018 hade 29-åringen slagit sitt rekord med tio miljoner kronor.

I år siktar stjärnkusken ännu högre.

– Min målsättning är att bli bättre på allting och att folk uppskattar det jag gör, självklart vill jag också matcha fjolårssiffrorna, säger han.

Rikard N Skoglund slog under 2018 igenom med buller och brak när han körde in över 12 miljoner som kusk, året innan stannade siffrorna på 2,7 miljoner kronor. En häftig ökning i en stentuff konkurrens. 2019 har börjat på bästa sätt och han är just nu Sveriges fjärde segerrikaste kusk, före namn som Björn Goop, Örjan Kihlström och Erik Adielsson.

– Det är väl kul att ligga fyra, det har gått bra och jag har kört mycket fina hästar. Man är ändå inte helt nöjd, det är mycket lopp jag kanske borde ha vunnit där jag haft lite stolpe ut, säger Rikard N Skoglund.

”A och O”

29-åringen från Njurrunda är numera vanligt förekommande i lördagarnas V75-listor. Det är inget undantag kommande lördag, då har Skoglund hela sex styrningar inom V75-spelet. Något som är målsättningen för alla kuskar, det är där man syns och det är där pengarna finns.

– Det är a och o att synas på lördagar. Det är inte många som märker om man vinner tre lopp på Dannero en kväll. V75 är det viktigaste skyltfönstret som finns, säger han och fortsätter:

– Lyckas man på V75 så blir det ringar på vattnet, sen är det även ekonomiskt bättre.

Inkörda pengar under 2019 ligger redan på 2,7 miljoner kronor och han taktar mot att slå sina siffror från rekordåret i fjol.

– Det ser ut som så, klarar man av av att hålla fjolårssnitten första halvåret så ligger man bra på det. Man vinner i regel mer lopp och kör in mer pengar under andra halvåret.

Köra mer lopp

Ett kvitto på att Skoglund har slagit igenom på allvar var när Timo Nurmos satt upp honom som kusk i ett av Sveriges största unghästlopp, Svenskt Trav-Kriterium. Att vara med i dem stora loppen är något som han ser som utvecklande.

– Jag kör regelbundet mot de bästa kuskarna i Sverige och det är väldigt utvecklande för mig.

Vad har du för målsättning med 2019?

– Det är väl att fortsätta utvecklas och köra mer lopp. Min målsättning är att bli bättre på allting och att folk uppskattar det jag gör, självklart vill jag också matcha fjolårssiffrorna.

Du bor utanför Sundsvall, det blir mycket resor söderut?

– Jag pendlar mycket, jag har tur som kan sova över hos Ulf Ohlsson ibland. Om jag vill bo kvar i Sundsvall i framtiden så hade det varit optimalt med en övernattningslägenhet, i exempelvis Knivsta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75