Tova Bengtsson, 22, gör succé i sadeln

Halmstadtjejen kan ta karriärens största seger

Foto: Claes Kärrstrand/Kanal 75
Här vinner Tova sitt hittills största lopp i karriären, på lördag kan det bli ”ännu” bättre

avChristoffer Wickman

TRAV

Tova Bengtsson gör succé i Monté.

På lördag kan 22-åringen ta sin största seger hittills i karriären.

Det när hon rider Raggamuffin i Olympiamontén på Åby – med 125 000 kronor i förstapris.

– Jag satt och följde kompletteringslistan till loppet med spänning, jättekul att jag får rida, säger hon.

Tova Bengtsson började rida Monté i mitten på 2011, 16 år gammal. De fyra-fem första åren red hon, med några få undantag, enbart hästar åt proffstränaren Ingrid Bengtsson, Tovas mamma.

Men under 2016, och framför allt under 2017, började hon rida allt mer frekvent åt flera tränare, och succén har inte låtit vänta på sig.

I fjol tog Tova 19 segrar på 94 ritter, en segerprocent på 20 procent och hon red in över 790 000 kronor – jämfört med 85 300 kronor året innan. Med det blev hon femte segerrikast inom Monté i hela landet.

Även i år har det gått bra på tävlingsbanan för Tova, hittills har hon ridit in 291 100 kronor och med fem segrar på 25 ritter är segerprocenten kvar på 20 procent.

På lördag rider Tova Bengtsson Lars Järpedals Raggamuffin i Olympiamontén på Åby – då kan Tova ta sin största seger hittills i karriären.

Tidigare har Tova Bengtsson som bäst vunnit ett lopp med 50 000 kronor i förstapris, det var på Axevalla 2013 med Ingrid Bengtssons Men Imorrn Då. Förstapriset på lördag: 125 000 kronor.

”Positiv överraskning”

– Jättekul att rida det loppet på lördag, jag satt och väntade med spänning på kompletteringslistan till loppet. Jag var tredjeryttare på Raggamuffin, och då både Åsa Svensson och Emilia Leo tackade nej så fick jag rida, berättar Tova Bengtsson och fortsätter:

– Emilia Leo hade två lopp på Romme på lördag, annars hade hon nog tackat ja, så jag hade en väldig tur och det blev verkligen en positiv överraskning.

Vad säger du om de framgångar du haft de senaste åren?

– Det är jättekul. Jag har fått mer rutin hela tiden och fått rida finare och finare hästar, och då är det lätt att vinna, och det är resultatet på det.

”Ska bli jättespännande”

Med en proffstränare till mamma, i Halmstads Ingrid Bengtsson, var det ingen vild gissning att Tova själv skulle komma in i travsporten.

– Jag är uppväxt med travhästar, och det har blivit naturligt att jag hållit på med det här, jag har alltid haft travet där. I början hjälpte jag mamma med hennes hästar, sedan började jag jobba hos Magnus Dahlén. I sommar ska jag börja hos Stefan Persson, det är väl inte officiellt ännu, men det ska bli jättespännande, han är ju inte främmande för att prova sina hästar i Monté heller.

Hur kom du in på Monté?

– Jag höll på mycket med ridning när jag var yngre, sedan sa mamma till mig att ta Montélicens då hon tyckte det var roligt om jag skulle kunna rida hennes hästar, och på den vägen är det.

År 2016 red du in drygt 85 000 kronor, och året efter knappt 800 000 kronor. Varav den kraftiga ökningen?

– Det var i samband med att jag började jobba på Halmstadtravet, då såg fler och fler att jag var ganska duktig på att rida, och fler satte upp mig i lopp och då började framgångarna komma mer och mer, berättar Tova Bengtsson.

”Den står i en klass för sig”

Tova Bengtsson vinner enligt statistiken vart femte lopp hon deltar i, men någon större segerchans i Olympiamontén på Åby på lördag tror hon inte på.

– Det känns långsökt faktiskt. Jag blev jäkligt glad att vi fick spår ett, då kan vi säkert vara med och plocka fina pengar, man att vinna, nej, det känns långsökt.

Varför?

– Anna Mix är ju med, den tror jag står i en klass för sig, hon har ju varit med i Prix d´Amérique och har visat att hon går bra i monté också, så den blir svårslagen. Annars var ju tydligen varken Even´s Firs Boy eller Radieux som bäst senast, så dom kan vi säkert slå, säger Tova Bengtsson och avslutar:

– Sedan ska det bli jäkligt spännande att rida Jessica Highness i Kalmar på fredag, den har jag ridit i banjobb och det var topp tre finaste hästar jag ridit, det var ett riktigt bra banjobb.

Foto: Privat
22-åriga Tova Bengtsson gör succé i Monté
ARTIKELN HANDLAR OM

Monté