Stjärnskottet: ”Har inte fattat det ännu”

Emilia Leo, 26, tog karriärens första V75-segrar • Känslorna • Utmaningarna i en mansdominerad sport • Att jobba med sambon

1 av 4 | Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
Emilia Leo och Oskar Kylin Blom.

avDaniel Söderbäck

TRAV

Hon tog karriärens två första V75-segrar, tjänade 250 000 kronor inom loppet av 20 minuter – och hyllades av alla.

I en stor intervju berättar stjärnskottet Emilia Leo, 26, om svårigheterna att jobba tillsammans med sin sambo, utmaningarna som kvinna i en mansdominerad travsport och känslorna efter den galna dubbeln.

– Jag har inte fattat det ännu, säger hon.

Rebecca Dahlén satte tonen direkt under lördagens V75-omgång på Östersund. I V75-1 vann hon på nytt svenskt rekord med Minnestads el Paso.

Sedan tog Emilia Leo, 26, över föreställningen.

I V75-4 tog hon karriärens första V75-seger med Hope and Dreams för att följa upp med ytterligare en seger i loppet efter med egentränade Sign Me Up Too.

Då brast allting för både Emilia Leo och sambon och travtränaren Oskar Kylin Blom.

– Jag fattar ingenting, sa Emilia i tv-sändningen.

– Det är helt, helt sjukt, sa Oskar.

”Kände mig helt borta”

När Trav365 når Emilia Leo under måndagen har dubbelsegern fortfarande inte sjunkit in.

– Man fattar inte riktigt att det händer, jag kände mig helt borta. Ändå tyckte jag på förhand att jag hade en vettig chans, men det var overkligt, säger hon om segern med Hope and Dreams.

20 minuter senare kom segern med Sign Me Up Too.

– Det ska inte gå, det är inte möjligt. Jag har inte fattat det ännu. Det är så mycket känslor och så mycket jobb som ligger bakom. Det är svårt att ta in. Det blir en tomhetskänsla, luften går bara ur, man vet inte vad man gör eller vad man säger.

”Obeskrivlig känsla”

Sambon Oskar Kylin Blom grät i tv, överlycklig över sambons seger.

– Det var en obeskrivlig känsla. När man ser att det man gör är rätt och att det får lyckas...Hon var ju helt överlägsen också, sen är jag en känslomänniska och blir tårögd. Känslorna var helt enorma, säger Oskar Kylin Blom.

Att Emilia fick vinna med egentränade Sign Me Up Too betyder extra mycket för henne.

– Jag älskar att hålla på med honom. Han är världens snällaste och goaste häst, men han är känslig. Jag har jobbat hårt med att hålla honom frisk och lägger ner all min tid för att hålla honom frisk och fräsch.

”Många grät”

Efter dubbelsegern möttes hon av massvis med gratulationer, både av konkurrenterna på Östersund och via sms och grattishälsningar i sociala medier.

– Alla gratulerade, det var jättestort, många grät också. Det var skitroligt, och publiken var helt galen, det kändes nästan som det var värre än under Elitloppet, säger Emilia.

Kunde du ens drömma om det här?

– Nej, det har man inte kunnat. Det är så mycket som ska stämma, det måste lösa sig och man måste ha tur i loppet.

”En enorm förmåga”

Hon hyllas av sambon Oskar Kylin Blom som enormt påläst, och han ser en stor framtid för Emilia Leo som travkusk, och hoppas att helgens dubbelsegrar gör att fler får upp ögonen för henne.

– Hon är jävligt taktisk och jävligt påläst och kan sina konkurrenter väldigt bra. Hon litar på hästen hon kör och får dem alltid att prestera till max, och det är väldigt få som får det. Hästarna blir glada med henne, det är en förmåga som är enorm, säger han och fortsätter:

– Det är svårt när man är partisk men jag har alltid tyckt att hon är lika duktig på att rida (monté) som att köra sulkylopp. Hon gör få misstag som kommer bära henne långt.

”Jag är aldrig nöjd”

Emilia är också framgångsrik inom montésporten och tänker satsa både på monté och trav så länge det är möjligt. Hon beskriver sig även som en riktig travnörd, när nästan alla vaken tid går åt till sporten.

Hur jobbar du för att bli ännu bättre?

– Det gäller att köra mycket lopp för att få in rutinen, att åka och köra allt man får. Jag kollar mycket trav och är påläst. Är jag osäker, om exempelvis ett spår, så frågar jag alltid. Jag vill inte åka ut på banan och vara oförberedd. Jag är aldrig nöjd.

Men nu är du väl lite nöjd i alla fall?

– Ha ha, ja, man får försöka att njuta lite i alla fall.

”Killar får göra mer misstag”

Som kvinna, i en mansdominerad sport, har inte vägen fram mot V75-banorna gått helt spikrakt, enligt Emilia. Hon känner att hon inte har utrymme att göra lika mycket misstag som travkusk, som exempelvis sambon Oskar.

– Det som är unikt med travet är att alla tävlar på lika villkor och att jag exempelvis kan köra mot Örjan Kihlström. Men, jag får kämpa lite mer som tjej. Killar får göra lite mer misstag, det är så det känns, men det sporrar mig bara, säger Emilia och fortsätter:

– Det har blivit någon grej att tjejer inte är lika tävlingsinriktade, men jag vet i fan om det är så. Jag har inga problem att vara tävlingsinriktad i alla fall.

Är det tufft som tjej att slå sig fram inom travets värld?

– För mig är det lätt att jämföra med Oskar och hans karriär eftersom vi är så nära varandra. De gånger han kört offensivt och kör bort en häst, då är han en ung Björn Goop. Om jag gör samma sak så kör man med huvudet under armen, det är i alla fall så det känns.

– Det är många gånger det går dåligt och man är nere på botten, men jag brinner verkligen för det här och försöker tänka positivt. Jag har alltid haft en egen häst att träna, då kan jag ge mig själv chansen att köra, med lite mindre krav.

”Det är ganska tufft”

Sen var det det här med att jobba tillsammans med den man lever med.

De båda 26-åringarna är Sveriges hetaste travpar för tillfället och hjälper varandra hemma på gården i Hedesunda utanför Gävle. Och det är inte alltid en dans på rosor.

– Det är inte så lätt alla gånger, det tar väldigt mycket på varandra. Men jag tycker vi har löst det väldigt bra och vi kompletterar varandra bra, vi litar på varandra och det är en styrka vi har tillsammans, säger Oskar.

– Det är ganska tufft, det frestar på att vara på varandra hela tiden. Samtidigt hade det nog inte fungerat med någon som inte delar det här intresset. Vi kan bolla idéer med varandra. Och det är bättre att vi inte ser oss som konkurrenter, eftersom det ska jämföras hela tiden. Vi är bra på olika saker och det är bättre att rida på varandras framgångar, säger Emilia.

Till sist Emilia. Hur firade ni lördagens dubbelseger?

– Det var skittråkigt, ha ha. Vi åt och drack lite när vi kom hem, men man är ju dålig på det där.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Monté

Trav

Östersund