Kolgjini: ”Kommer att dra ner rejält på verksamheten”

Publicerad:
Uppdaterad:
Stortränaren säljer hästar ”Jag orkar inte med alla resor”, säger Kolgjini som ser mörkt på travets framtid i Sverige.
Foto: kanal75
Stortränaren säljer hästar ”Jag orkar inte med alla resor”, säger Kolgjini som ser mörkt på travets framtid i Sverige.

TRAV

Enligt Lutfi Kolgjini är svensk travsport på väg att falla.

Därför väljer stortränaren nu att dra ner rejält på sin verksamhet.

– Om inget drastiskt händer snart är vi alla utan jobb om fem år, säger ”Ludde” till Trav365.

Från och med i morgon (läs tisdag) kommer Kolgjini ut med annonser att han säljer ett 30-tal hästar. Jägersros största profil har fått nog – och väljer nu att dra ner på sin verksamhet.

Och han kommer sedan fortsätta succésivt att göra rörelsen mindre och mindre.

– Jag vill inte lämna någon stor rörelse till Adrian (Lutfis son), säger han bestämt.

”Usel återväxt”

Anledningen till att Kolgjini tar detta beslut är att han tycker travets framtid i Sverige ser dyster ut. Enligt ”Ludde” tävlas det för ofta – och på för små banor. Resandet håller på att knäcka honom, och många fler.

– Det är inte så många som mår bra i sina yrken, jag orkar inte med alla resor. I samråd med familjen har jag kommit fram till att dra ner rejält på hästantalet. Runt 100 hästar är lagom just nu, och det kommer bli färre med tiden. Jag kommer även dra ner rejält på avelsverksamheten. Jag har gett järnet i 30 år och det blir bara jobbigare och jobbigare, säger Lutfi Kolgjini.

Han fortsätter:

– Återväxten är usel. Det kommer inte så mycket folk som vill ge järnet som vi har gjort i många år. Om några år blir det totalt omöjligt att ha några stora verksamheter, med allt resande och farande fram och tillbaka. Jag har tjatat om det här i så många år nu, men det är ingen som lyssnar. Nu är det på väg att falla, det är bisarrt. Jag börjar bli trött och mätt på det här. Ingen känner något riktigt ansvar, det är bara massa ”småpåvar” som sitter på bestämmande positioner.

”Man får utgå därifrån”

Enligt Kolgjini är det oförståeligt att V86 åker runt på sommarturné på landsortsbanorna. Han menar att den bästa sporten, med mest pengar, ska gå där det bor som flest folk. I Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Man får utgå från de städer där det bor flest. Sen får man bygga därifrån. Att göra alla nöjda håller inte, det håller på att sänka travet. Vi måste åka dit pengarna är och det blir en jäkla massa resande för hästskötare, hästar och hästägare. Varje krona vi kör in kostar för mycket i dag. Att de till exempel kör V86 på Solänget på onsdag är totalt oförståeligt. Hur ska vi kunna få det här att gå runt då? Hur många tränare har Solänget? Kör vi trav där för att vi ska kunna visa hur 2000 personer ligger i gräset och har det bra? Det håller inte.

Det bor 1,2 miljoner människor norr om Stockholm, resten bor neråt. Vi måste köra trav där folket finns! säger Lutfi Kolgjini och lämnar ett exempel på att det är för dåliga prispengar i landet:

– På min hemmbana, Jägerso, kördes det fyra lopp med 20 000 kronor i förstapris förra tisdagen. Det säger sig självt, en av Sveriges största banor, och vi tävlar om småpotatis.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!