Åttonde segern för stjärnan i Svenskt Derby

TRAV

Så gick det i storloppet i helgen – favoriten vann

Championjockeyn Fredrik Johansson vann Svenskt Derby på Jägersro, för åttonde gången.

Med favoriten Bomar gjorde Fredrik inga misstag, i målgången var stallkamraten Funinthesand den "närmast sörjande" i galoppens blå band.

Den norske championtränaren Wido Neuroth har varit sällsynt framgångsrik i det svenska galoppderbyt. Han har vunnit loppet inte mindre än elva gånger sedan 1990.

Sju gånger har Fredrik Johansson vunnit med Neuroths hästar: Palatal 1996, Chirac 1997, Valley Chapel 1999, Val de Mar 2002, Appel Au Maitre 2007, Handsome Hawk 2009 och nu Bomar 2012.

Dessutom vann Fredrik Johansson loppet i fjol, med Arnfinn Lund-tränade Without Fear.

Inför drygt 3 000 åskådare på Jägersro på söndagen tog Fredrik det lugnt inledningsvis med favoriten Bomar. Darcy, vinnare av danska derbyt, slängde av sin ryttare Manuel Martinez i starten och agerade löshäst resten av loppet.

– Han snubblade, förklarade Martinez efteråt. Loyal (Elione Chavez red), lillebror till stjärnhästen Peas and Carrots, stod för farthållningen i derbyt, dock hela tiden uppvaktad av Funinthesand och Espen Ski.

In mot upplopps-svängen hade Funinthesand slagit klorna i Loyal. Bara en enda häst hade ork att jaga dessa två - Bomar.

Det blev strid upploppet ner mellan de två stallkamraterna, men Bomar visade sig starkast och vann med en säker längd, före Funinthesand.

– Jag har fått rida bra hästar, svårare än så är det inte, analyserade Fredrik Johansson sina åtta derbytriumfer i Sverige efter segern.

Förstapriset i galoppderbyt var i år 745 000 kronor.

Adielsson vann korta derbyt

Bästa svenskfödda häst i derbyt blev fyran Zen Zansai Zaid (Tommy Gustafsson tränar, Carlos Lopez red), som förutom fjärdepriset 105 000 kronor även fick 200 000 kronor i svenskbonus.

Den korta versionen av derbyt, "Sofierolöpning", vanns av tränare Hans Adielsson och Holly Martins, som reds av den engelske jockeyn George Baker.

Direkt efter loppet slängde sig Adielsson och Baker i en bil för att den engelske jockeyn skulle hinna med sitt plan hem. Holly Martins delägare Jan Kleerup fick sköta segerintervjun och berättade att den treårige valacken nu stannar i Sverige.

– Hans Adielsson själv säger att det är för olönsamt att äga häst i England. För någon månad sedan fick vi en räkning på 4 000 pund, och vi hade fått 600 pund för en andraplats i ett lopp den månaden. Hästen går nu i träning till Roy Arne Kvisla på Täby.

Robert Okpu/Kanal 75