Souloys genidrag – vann storloppet

Publicerad 2012-05-13

Commander Crowe vann Oslo Grand Prix – och har nu tjänat 3,3 miljoner på tre veckor.

Efter succén avslöjade hästens tränare, Fabrice Souloy, hemligheten bakom framgångarna.

– Förra året tränade vi för hårt och snabbt, men nu har vi hittat rätt, sa en överlycklig tränare efter segern.

Commander Crowe, nio år, börjar växa fram som en av de stora favoriterna till Elitloppet som avgörs om 14 dagar på Solvalla. Hästen har under de senaste tre veckorna tjänat 3,3 miljoner kronor då han vunnit de nordiska storloppen Olympiatravet och Oslo Grand Prix.

Under söndagseftermiddagen var hästen överlägsen då han vann det norska storloppet efter en vaken styrning av kusken Christophe Martens. Martens tog en lugn start med sin häst men körde sig efter 500 meter till ledningen och sedan kunde ingen passera superhästen. Över upploppet försökte Björn Goop med Quarcio du Chene, men Commander Crowe gled enkelt undan före Goops häst och Arch Madness som blev fast med krafter kvar i rygg på ledaren. När Commander Crowe passerade mållinjen som etta sträckte den belgiske kusken armen i luften och bjöd på en rejäl segergest.

”Tränade för hårt och snabbt”

Commander Crowe flyttades från Halmstadtränaren Petri Puro till den franske stjärntränaren Fabrice Souloy i slutet av 2010 och under 2011 sprang hästen in över fem miljoner kronor. Men trots det var tränaren inte nöjd med fjolåret – något han berättade i TV4 Sport efter segern på Bjerke. Souloy avslöjade att de lagt om träningen på hästen till i år, och att det är hemligheten bakom superinledningen på 2012.

– Han är så bra just nu. Han är full av styrka, han är fantastisk och det är en fantastisk häst. Förra året tränade vi för hårt och snabbt, men nu har vi hittat rätt. Min dotter red hästen häromdagen och sa till mig att han skulle vara klar, sa Fabrice Souloy som nu valt att släppa bojkotten som han haft till svensk media under de senaste månaderna.

Segertiden för Commander Crowe blev 1.11,5. Äger stjärnan gör Calle Wihlborg och Morgan Svensson.