Matteus Lillieborg: ”Jag lever för det här”

Foto: Mikael Wikner/Kanal 75
Matteus Lillieborg
TRAV

Norske travexperten Öivind Gröstad tog hela potten på Solvalla.

Då hyllade han 29-årige tv-reportern Matteus Lillieborg.

– Jätteroligt att höra, jag lever ju för det här, säger Matteus Lillieborg.

Det var under tisdagens V64-tävlingar på huvudstadsbanan Solvalla som den framgångsrike norske travexperten Öivind Gröstad tog hela potten och vann över två miljoner kronor.

Hemma i Norge går Öivind under smeknamnet ”pottemannen” eftersom han tagit potten så många gånger på olika spelformer.

Efter att Öivinds system blev ensam med alla rätt på V64 så hyllade han tv-reportern Matteus Lillieborg.

– Han är en fantastisk man! Han borde ha 100 000 kronor i månaden för det jobbet han gör. Han är helt grym på att hämta in information, säger Öivind.

Nu svarar 29-årige Matteus Lillieborg på hyllningarna.

”Man vet hur det låter”

– Först och främst så vill jag gratulera Öivind, det är ingen lätt rad som han sätter, säger Matteus Lillieborg och fortsätter:

– Sedan är det så klart jätteroligt att höra det han säger, om han gör den bedömningen så får man tacka och ta emot.

Öivind Gröstad spikade Stefan Melander-tränade Total Recall, som Matteus Lillieborg fått fram bra information kring, denne steg från tio spelprocent till 26 spelprocent efter Lillieborgs intervju med Stefan Melander där Solvallatränaren andats optimism.

– Jag har intervjuat Melander i 15 år, även på det jobbet som jag hade innan det här, och man vet hur det låter när det är klart, sedan kan så klart allting hända. Jag tror vi får ett större intresse för travsporten och de här sändningarna när tränarna och kuskarna verkligen bjuder på sig själva och informationen. Sedan får det inte gå till överdrift att alla kan vinna jämnt, utan det gäller att ta det när det är läge.

”Hjälpt mig så många gånger i livet”

Det här är inte första gången som du lyfts fram när du får fram bra information i tv-rutan, vad är ditt knep?

– Det handlar nog dels om ett förtroende av de man intervjuar, att de känner att de har ett förtroende, men sedan gäller det att kunna tolka det på rätt sätt, det är det som är grejen.

Du får ofta beröm för att du får personerna du intervjuar att öppna upp sig?

– Det har jag fått höra, och det är nästan så man börjar bli trött på att höra det. Jag vet inte varför det blir så, jag tror det är något som bara löser sig efter hand, på något sätt. Jag har de senaste åren jobbat mycket med att göra en ordentlig grundkoll innan mitt arbetspass, så man vet hur det ligger till. Jag fick ju också gå i Jan-Olof Molins skola de sista åren, nu har han tyvärr slutat, men det var väldigt lärorikt och jag lärde mig mycket av honom. Det är jättekul att folk uppskattar mitt jobb, jag lever för mitt jobb, jag lever för det här och det är min grej i livet just nu.

Matteus Lillieborg har ”sprungit runt” på travets stallbackar runt om i Sverige och hämtat in information till travets tv-tittare i flera år, och får Lillieborg bestämma blir det många år till.

– Jag vill ju fortsätta med det här, jag har inga som helst planer på att sluta. Många frågar mig om jag inte ska vara i tv-studion och sådana grejer, men jag har inget intresse för det. Jag tycker det är härligt att prata och träffa människor, och jag skulle nog bli rastlös om jag satt still på samma ställe för länge, jag gillar det här, säger Matteus Lillieborg och avslutar:

– Jag är jättetacksam att min arbetsgivare Kanal 75 förmodligen tycker att jag är bra och att jag får fortsätta arbeta med det här, travet har hjälpt mig så många gånger i livet och jag är så glad och tacksam för att jag har det här jobbet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V64

Solvalla