Jag litar på Nurmos – Mellby Viking vinner

TRAV

Micke Carlssons krönika med tips till Extra V75

Under veckan har jag funderat över hur Mellby Viking har tagit den enorma insatsen i derbykvalet. Står han upp på benen?

”Han var inte trött senast. Är pigg och glad och mycket smidig och fin i träningen”.

Timo Nurmos ord räcker långt.

Mellby Viking är min vinnare i Svenskt Travderby.

Foto: Michael Carlsson.

Ni har säkert både sett och läst om den svettiga upphämtningen som Mellby Viking gjorde i derbykvalet. Att tappa 50 till 60 meter och ändå gå vidare till derbyt som tvåa ska normalt inte gå.

Då ska även tilläggas att hästen troligen hade vunnit om han inte hade snubblat till mitt på upploppet. Jorma Kontio tog upp  för att säkra andraplatsen och inte riskera galopp igen.

Det luktar lite Beau Mec om Mellby Viking. Timo Nurmos pansarvagn som vann derbyt i fjol påminner en del om det nya stjärnskottet.

Perfekt uppgift för Braås

Båda har styrkan och inställningen som sitt främsta vapen.

Timo Nurmos har ingående berättat för mig hur Mellby Viking är som individ. Och efter att ha lyssnat på derbyspecialisten har jag min uppfattning klar, även om hästen är orutinerad och stenhårde Pato blir en svår nöt att knäcka. Det låter även ruggigt bra på Caddie Gallant så det blev till slut tre streck på systemet för säkerhets skull...

I Derbystoet har jag feeling att Red Red Red kan bli en obehaglig överraskning för den mer betrodda favorittrion.

Lillasystern till Beau Mec är ­liten och oansenlig men har en jädra styrka i sin lilla spensliga kropp. Är precis som storebror tuff och oöm och hon såg tämligen obrukad ut när hon lekte hem segern i uttagningsloppet.

Lika bra att vi avhandlar omgångens bästa spik också. Braås Palema har en perfekt uppgift och springer en låg 1.11-tid enligt Svanstedt. ”Sätt en femma på henne i betyg”, drog han till med när vi gick igenom leken häromdagen.  Ni som läser hans V75-krönika vet vad det brukar innebära.

”Täta starter pallar hon och hästen har varit fin i jobb under veckan”, lyder rapporterna.

En del experter verkar tro att Britt Hudson ska kunna ta en längd på Braås Palema i starten. De måste i så fall ­skämta Aprillo!

Braås har öppnat riktigt snabbt ett par gånger utan att Svanstedt har kört för fullt. Ingen chans att Britt tar en längd på henne när de är sida vid sida bakom bilen.

Garderar storfavoriten

Peignoir hade Claes Svensson ryckt alla skor på för första gången senast och plockat av alla skydd som fanns. Stoet bara dundrade undan på en 1.13-tid med voltstart på Solvalla och utklassade Angie Boko med flera. Det blir samma balans den här gången och blir effekten densamma kan det bli intressant.

Jag garderar storfavoriten Only In Its Class, på grund av innerspåret (har inte visat någon startsnabbhet och blir över här), långresa, och trots allt lite svårbedömd mot flera av konkurrenterna.

Ledningen lär Real Showman ta som står helt perfekt inne i loppet. Han blev utsatt för stenhård press senast och är rysligt startsnabb. Inte alls omöjligt att han leder runt om.

Jag gillade intrycket på Obi Wan senast när han bara sprintade undan till seger, förvisso efter en perfekt resa i rygg på ledaren.

Hästen såg fulltankad ut i målgången och dessutom körs han av mycket säkre och rutinerade Håkan B Johansson. Det är guld värt och hästen är även mycket snabb ut