”Att ifrågasätta är en dödssynd”

TRAV

Micke Nybrinks krönika med speltips

Ibland känns travet som en sekt.

Tom Cruise-varning.

Oliktänkande släpps inte in.

Den som granskar eller ifrågasätter åker ut.

Egentligen borde jag inte bry mig. Strunta i trav­scientologerna. Fuck them. För jag har ju fått höra det förr, att jag inte fattar något eftersom jag inte är någon expert på travsport.

Men jag tycker ändå att det är läge att reflektera över de konstiga, sektliknande regler som travet omsluter sig med. 

I andra sporter är det okej och fullt ­normalt att granska, ifrågasätta och ­berätta om allt som händer. Saker som är av intresse skrivs det om, vare sig det är positivt eller negativt.

Inom travet är det en dödssynd att ifråga­sätta – förutsatt att man inte klagar på travmyndigheterna (ST) eller spelarrangören (ATG). Dem ska man gärna lägga en spya på emellanåt. Då är man med i gänget och dunkas grabbigt i ryggen. Men har du åsikter eller kommer med kritik mot något annat är du plötsligt en svikare, en paria som ska bort, en som det är okej att skicka hat-sms till eller ”flejma” på nätet. 

Då vaknar sektmedlemmarna

För min del blir det tydligt om jag recenserar de aktiva efter ett lopp eller har åsikter om att halta hästar inte borde starta. Då vaknar plötsligt sektmedlemmarna till liv, det är som Thriller-videon med Michael Jackson, utskickade av något slags osynlig Tom Cruise. ”Du fattar ingenting eftersom du bara är en sketen spelare. Travet som sport begriper du inte.”

Har man bara varit aktiv är det inget att snacka om: då kan man allt och förstår betydligt bättre än alla korkade spelare. Sen spelar det ingen roll om man är misslyckad inom sitt gebit.

Är det inte konstigt att vissa som tränar travhäst och samtidigt utger sig för att veta bäst inte funderat över om de verkligen kan något om hur man tränar en häst?

Anders Lindqvist tycker att jag inte har rätt att tycka något efter ett V75-lopp eftersom jag inte kan något om travsport.

Okej, Anders, då spottar du hela spelarkåren rätt i synen.

Våra liv handlar i stort sett bara om att snacka och tycka till om trav. Får vi inte det kan vi lika gärna sluta spela. Vill du det? ­Fine.

Pinas likt småflickor i gymnastik

Håkan ”Lillis” Olsson skickar sms i en strid ström om hur bra amerikansk travsport är och om hur lite jag fattar. Visst, Lillis, jag kan noll om sporten i USA men det känns faktiskt bara fint. Jag är inte intresserad. Att se unghästar pressas på det sättet ger samma känsla som olyckliga småflickor i gymnastik, pinade till framgång av sina tränare.

Vår sport är fantastisk i en jämförelse.  Vi måste göra allt för att distansera oss från USA