Hästar skadade av stridsflygplan

avMadeleine Brohlin, Minimedia

Foto: Travhästen Dunderloppan skadades allvarligt då en stridsflygplan flög över hästens hage. Hästen skenade och skadade benet.

Bodentränaren Jessica Eliassons hästar skadades vid en stridsövning. Två amerikanska stridsflyg flög över hästarna – som blev vettskrämda.
– En av hästarna var dräktig och kan förlora sitt föl. Den andra har skurit upp benet, berättar tränaren.

De två travhästarna Dunderloppan och Maxie Rose var ute i hagen i måndags då två amerikanska stridsflygplan dök upp ovanför hagen.

Planen flög så pass lågt att de två hästarna blev skrämda och började skena.

– Piloterna lekte Top Gun och flög väldigt lågt ner över hagen, så att hästarna blev rädda. Vi hade två hästar i hagen. Den tredje var inne stallet och höll på att sadlas, så det var tur att inte den hann gå ut, säger Jessica Eliasson.

Skadade benet

En av hästarna, Dunderloppan, skenade iväg och sprang igenom staketet.

Under skenturen skadade hästen benet så pass allvarligt att karriären kan vara över. Den andra hästen, Maxie Rosie, som är nyligen blivit dräktig, skenade omkring i hagen.

– Den ena är dräktig så vi vet inte om den har tappat fölet. Den andra hästen, Dunderloppan, har skurit upp benen och det är svårt att säga i dagsläget om det kommer att läka. Dessutom ser det ut som om hon har en böjsena på ena benet. Hon är bara tre år, men har gjort ett par starter. Hästen har visat talang och är anmäld till kallblodsklassikern. Så det var lite otur att det här hände, säger hon.

– Vi vet inte i dagsläget hur allvarliga skadorna är utan hästen har mest lappats ihop akut. Tyvärr är det rötmånad vilket kan betyda att Dunderloppan kan drabbas av benröta och i så fall är det mest troliga att hon måste avlivas.

Hur känns det här?

– Man har fött upp dem själv och tränat och siktat på vissa lopp i flera års tid och så räcker det att det kommer någon från USA och kör sönder hästarna. Det är inte roligt, man blir besviken, säger hon.

”Får inte flyga för lågt”

Efter händelsen har de varit i kontakt med Försvarsmakten, men de vet inte vad som har gått fel.

– Man får inte flyga för lågt och man får inte bullra för mycket. Att det ändå har hänt kan bero på missförstånd, att vi uttryckt oss för dåligt eller att någon helt enkelt laddat in sin flygövning fel i planet, säger Mats Hakkarainen, flygchef på F2 till Norrbottens Kuriren.

De ska ha lovat att ersätta veterinärkostnaderna.

– Nu har de tyckt att de inte alls flög på för låg höjd, men blir det något tjafs får vi dra det rättsligt, säger hon.