Veteranen: ”Klart det pirrar lite extra”

67-årige Mats Rånlund har två finalhästar på V75 • Hemligheten bakom succén

avDaniel Söderbäck

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Mats Rånlund har Yankee Sensation och Olle Rols till start i V75-finalerna på Solvalla.

Han vann Derbyt med Good As Gold 1995 – men gick under radarn under många år på 2000-talet.

Nu har 67-årige Mats Rånlund fått fram två topphästar i stallet – där Olle Rols är V75-favorit och jagar sin femte raka seger på lördag.

Hemligheten bakom succén: personalen i stallet.

– Man kanske är för dålig på att framhålla dem, säger tränaren.

Under 1980- och 90-talet hade Mats Rånlund stora framgångar som travtränare.

Bland annat vann han Svenskt Trav-Derby på Jägersro 1995 med Good As Gold, en häst som sprang in totalt 7,5 miljoner kronor under karriären. Hästen Lizzie Lee Brook satte världsrekord på Jägersro 1989. Lord Quick debuterade i Gulddivisionen som fyraåring 1987 och vann, och startade senare i bland annat Elitloppet.

Sedan var det tyst om Mats Rånlund under många år på 2000-talet, och många undrade om 67-åringen hade slutat.

– Det var många som trodde att man inte arbetade för att man inte stod som tränare i tävlingsprogrammen, men man slutar inte arbeta för det, säger Mats Rånlund.

Jagar femte raka

Nu är norrlänningen i ropet igen, minst sagt, med två hästar i V75-finalerna på Solvalla på lördag, som båda körs av Peter Ingves.

Det handlar om femårige hingsten Yankee Sensation i Klass II-finalen, V75–4, och favoriten i Klass I-finalen, V75–5: Olle Rols.

– Yankee Sensation är mera stark än vad han är snabb och inte så explosiv. Jag tycker det är några väldigt bra med, det är lite platschans, säger han.

I V75–5 jagar Olle Rols sin femte raka seger, varav de tre senaste segrarna har kommit på V75. Och att hästen är favorit att ta hem 250 000 kronor i förstapris bekommer inte Rånlund.

– Det är betydligt trevligare att ha en favorit till start än tvärtom, säger han lugnt.

– Han kommer nog öppna rätt hyggligt bakom bilen och köra litegrann. Men det är inte troligt att han ska kunna hålla ledningen. Löser det sig med positionerna hoppas jag han ska vara med och göra upp om segern, fortsätter han om den femårige valacken.

”Det är en förutsättning”

I dag har Mats Rånlund 21 hästar på träningslistan. Vad är då hemligheten kring den nyvunna formen. Frågan har två svar.

– Yankee Sensation och Olle Rols är två rätt hyggliga hästar i grund och botten. Sedan har jag en oerhört dedikerad personal. Det är en förutsättning för att man ska lyckas. Men någonting gör man ju rätt i alla fall.

– Men man kanske är lite för dålig på att framhålla personalen. Oftast är det kusken som höjs till skyarna och sen kanske tränarna.

”Vad skulle jag annars göra?”

Nu när det går så bra ser du knappast något slut va?

– Nej, jag hoppas att man får vara frisk och jag tycker fortfarande det är kul. Vad skulle jag annars göra, frågar han sig.

Mats Rånlund säger också att både Yankee Sensation och Olle Rols får starta på fram tills dess att de själva säger ifrån.

– Men som de flesta efter Ready Cash, så har Olle Rols enormt hjärta och lungor.

Till sist då Mats, hur känns det att ha två hästar på startlinjen under V75-finalerna på Solvalla?

– Det är klart att man varit med länge, men visst pirrar det lite extra.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla