”Har lite funderingar och tankar med sig”

Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75
Anders Malmrot

avChristoffer Wickman

TRAV

Anders Malmrot har knappt hunnit börja sin nya anställning som sportchef på Solvalla innan förändringarna är ett faktum.

46-åringen har verkligen satt ”sin prägel”.

– Man har lite funderingar och tankar med sig när man började i den här rollen, säger han.

Det var i oktober i fjol som nyheten kom, om att den mycket uppskattade TV4-profilen Anders Malmrot skulle lämna sitt jobb som travexpert i tv, för att bli sportchef på Sveriges huvudstadsbana Solvalla.

– Det är nästan svårt att ta in, sa Malmrot då.

Den första januari i år började Anders Malmrot sin nya tjänst, och efter bara en månad har han satt sin egen prägel.

Förutom Solvallas nya expertpanel på Restaurang Kongressen med den tidigare stjärntränaren Stefan Hultman i spetsen under Solvallas tisdagstävlingar så kom den första stora nyheten och förändringen kring Elitloppet den gångna helgen.

Från och med 2018-års Elitloppet så är det 16 ekipage som gäller i Elitloppet, en travkusk får alltså inte köra fler hästar, utan måste välja en häst. Det ska vara 16 hästar, och 16 kuskar.

Och under onsdagen kom nästa nyhet och förändring, direktflyget från USA skrotas, likaså det amerikanska Elitloppskvalet, något som Travronden rapporterat om.

”Positiva effekterna är övervägande”

Anders Malmrot har hyllats stort sedan han klev in i rollen som ny sportchef på Solvalla för sina initiativ, framför allt på sociala medier.

– Ja, det känns bra, det gör det. Man har lite funderingar och tankar med sig när man började i den här rollen, och det kommer lite löpande, säger han och fortsätter:
– Den första förändringen kring Elitloppet med 16 ekipage tog jag med mig ner till Paris i helgen, för att kunna sätta vad som gäller för Elitloppet i år, så de är med på tåget och hur det ser ut. Jag ville inte att det skulle komma som någon överraskning för dom.

Är det något du tänkt på länge, just med 16 ekipage i Elitloppet?

– Ja, och framför allt från i fjol så har man känt mer och mer riktigt, att man ska gå över och ta det här steget.

Har du stött på något motstånd, när du klivit in i din nya roll med dina förändringar?

– Inte så mycket faktiskt, lite grann sådär med funderingar och lite frågeställningar och så, men jag har vägt in de parametrar som finns och kommit fram till att de positiva effekterna är så pass övervägande så jag tyckte det var dags att göra det.

”Blev inte någon succé”

Direktflyget från USA skrotas också?

– Det var ett projekt för att se om det flög iväg och blev bra, men det blev inte någon succé, och det kom inte de hästarna som man hoppades på, säger Anders Malmrot.

Det amerikanska Elitloppskvalet försvinner också?

– Ja, det passade inte riktigt, och jag tycker heller inte att det var något som gav. Det var lite skillnad med Resolve också, när han var med i matchen, men jag tycker inte det känns lika lockande längre att ha det kvalloppet. Det är bättre att ha kvar dom häromkring, det tycker jag är mer spännande.

Vilka direktkvalificerade lopp kommer det finnas till Elitloppet?

– Det är ju två lopp som ATG är med på, i det här V75-tåget som går, och då är det vinnaren på Åby i Algot Scotts Minne och sedan på Gävle veckan innan Elitloppet, det är de två lopp där vinnaren blir direktkvalificerad till Elitloppet, i dagsläget.

Blir du inte lite rädd för reaktioner, nu när du kommer in som ny sportchef och gör dessa förändringar?

– Jo, innan man gör saker klart tänker man på det, det är ju Elitloppet vi pratar om, och innan man gör förändringar kring det så tänker man sig för, men det här tycker jag känns som rätt väg att gå, och då är det också dags att genomföra det, säger Anders Malmrot.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Solvalla

Trav

V75