”Toppinformation på båda spikarna...”

Carlsson: Vinnare som levererar oavsett löpnings­förlopp

1 av 2 | Foto: KANAL75
Spik 1: Volocity de Vie.
TRAV

Ibland finns det stenandes klara vinnare som bara levererar oavsett löpningsförlopp.

Volocity de Vie i debuten för Nurmos är en sådan.

Sedan finns det stallskrik som håller ibland – Björlifant senast är ett exempel på det.

Dags för V75 Spring Race att ta sin början med fyra V75-dagar under påskhelgen och som kulminerar med multijackpotten på söndag.

Gävletravet drar igång miljonspelet i kväll med ett par stora favoriter och efter toppinfo på dessa finns det inte i leken att gardera.

I dagens tuffa travsport är det inte många vinnare som är stenandes klara och som levererar därefter. Men Volocity de Vie tror jag är precis lika klar som han var i debuten för Timo Nurmos. Hästen hade tränat mycket bra inför det loppet och Jorma Kontio lämnade inget åt slumpen och körde fram i dödens direkt. Därifrån kontrollerade han fältet och Volocity de Vie lämnade konkurrenterna med gott om krafter kvar och tussarna oryckta.

Senast på Åby blev det galopp när han togs upp efter en häftig forcering på första långsidan. Det är bara att konstatera att det blev helt fel och man får glömma det loppet. Hästen har tränat på fortsatt bra efteråt men inte kommit med i lopp då start­poängen inte räckt till.

Nu är han med och det med en mycket lämplig uppgift framför sig över tre varv. Enligt tränare Nurmos är hästen framför allt väldigt stark så distansen är en stor fördel.

När motståndet dessutom är ljummet har Volocity de Vie en dunderchans och trots att han blir jättestor favorit är det bara att spika.

Om hästen får vara fräsch blir han ett intressant tillskott i långa lopp framöver.

Hörde jag Harper Hanovers? Vore intressant se honom på startfållan där ...

Dansade undan

Stora stallskrik, eller ”kommunare” som de också kallas, levererar långt ifrån alla gånger. Men Björlifant var onekligen en som gjorde det när han dansade undan från ledningen senast till en mycket lätt seger. Hästen hade varit toppenfin i träningen inför den starten en längre tid och satt fast med krafter kvar i V75 gången innan.

Björlifant vann överlägset med sparade krafter och tussarna kvar på Bergsåker och det här är en jättefin häst som tränaren Jan-Olov Persson har trott mycket på tidigare men det har strulat en hel del av olika orsaker. Nu ser det kanon ut och kommer Björlifant till ledningen i V75-2 får de andra vara bra för att plocka ner honom.

Jag dubblar dock systemet med stallkamraten B.W.Sture som är en riktig tuffing och som har visat att han tillhör de bästa i sin kull. I årsdebuten blev det galopp direkt bakom startbilen men tränare Persson har varit väldigt nöjd med hästen i träningen både innan och efter det loppet.

B.W.Sture har vunnit över lång distans och jag blir inte förvånad om det blir en duell till slut mellan de båda stallkamraterna. Björlifant och B.W.Sture sida vid sida över upploppet kan sluta hur som helst och dessa två känns som ett bra lås då jag spår att loppet står mellan dessa två.

Däremot blir det spik på en annan Jan-Olov Persson-tränad häst och det är Månlykke A.M. i V75-4. En jättefin fyraåring som vann fyra lopp på fem starter i fjol och som var helt överlägsen i årsdebuten.

Det var ett ruggigt intryck och när jag hör från min spion hos Jan-Olov Persson att hästen känns ännu bättre i träningen efteråt låter det som att Månlykke A.M. inte kan förlora. Jan-Olov Persson verkar helt vara inne på samma linje ...

Av tradition brukar ­påsken innebära att flera stjärnhästar gör årsdebut. Roger Walmann låter sitt toppsto Dibaba göra årets första start i Gävle ikväll i ett lopp för fyraåriga ston, V75-3.

Dibaba var tvåa i både Oaks och Breeders Crown i fjol och har fått väldigt mycket träning i vinter men är inte toppad inför den här starten, enligt Walmann. Dibaba behöver förbättra sin startsnabbhet menar tränaren och det är det som har legat henne lite i fatet tidigare.

Vi har råd att gardera henne i kväll och gör det med Dorinda och Violet Bi, som båda har startat i år och vunnit respektive blivit tvåa. Sedan får även Björn Goops ny­förvärv från USA, Feed Your Head, plats på systemet då hästen rapporteras träna ­mycket bra och kommer väl förberedd.

Måste jobba in skrällar

I de tre avslutande V75-loppen blir det riklig gardering för nu måste vi jobba in ett par skrällar. Favoriten S.G.Charpentier i den femte avdelningen blev störd till galopp två gånger senast men är annars mycket bra.

Men här är det många om budet bakom och bortglömde Garmin B.J. var lysande vid segern på Solvalla näst senast.

Rally Didrik har bra inställning och bedövaren är Doris Palema som hade krafter kvar näst senast och som gången efter inte klarade av den snäva kurvan på Momarken och galopperade.

V75-6 är öppet och kräver många streck. Björn Goop upp på Bear by the Day känns mycket intressant och hästen ser ut att vara på gång. Tänkbar skräll.

I V75-avslutningen ser jag gärna att bortglömda Origo Tilly får till det och kan ta en välförtjänt seger efter att ha gjort flera jämna och bra insatser utan att få vinna. Senast höll han bra från dödens och med en bättre resa den här gången är det inte omöjligt. Det kan bli bra fart på loppet mellan den startsnabba duon Order by Keeper och Star Advisor Joli som båda jagar ledningen.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 7 Volocity de Vie (9, 3)

V75-2: 7, 9 (8, 4)

V75-3: 3, 6, 5, 2 (1, 4)

V75-4: 2 Månlykke A.M. (10, 5)

V75-5: 9, 10, 6, 2, 1, 5, 8 (4, 7)

V75-6: 4, 8, 6, 13, 7, 14, 5, 2, 1 (11, 10)

V75-7: 9, 3, 2, 7, 6 (11, 1)

2 520 rader/1 260 kronor

V75 från Gävle sänds i Sportkanalen i kväll klockan 19.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

V75-tips

Gävle