Souloy: ”De säger att fyra hästar testats positivt”

Publicerad:
Uppdaterad:

Travförbundet på Souloys gård i natt

1 av 2 | Foto: KANAL75
Your Highness efter segern i Oslo Grand Prix.

Norska uppgifter gör nu gällande att även vinnaren i Oslo Grand Prix, Your Highness, ska ha varit dopad.

Enligt TGN.no har Fabrice Souloys hästar dopats med grundämnet kobolt.

Sent i går kväll ska det norska och svenska travförbundet ha besökt Fabrice Souloys gård i Normandie.

– De signalerade till mig att Your Highness, Un Mec d’Heripre och Lionel testats positivt för kobolt i Oslo Grand Prix, säger Fabrice Souloy till Paris Turf.

Traveuropa kokar av rykten och uppgifter om den påstådda dopningshärvan runt stjärntränaren Fabrice Souloy, 48. Ännu är ingenting bekräftat från officiellt håll och Souloy bedyrar sin oskuld.

Nu uppger norska facktidningen TGN.no att även Your Highness, den svenskägda vinnaren av Oslo Grand Prix, ska ha varit dopad. Uppgifterna har inte bekräftats av det norska travförbundet. Även franska tidningen Paris-Turf presenterade i natt snarlika uppgifter om Souloy.

– De signalerade till mig att Your Highness, Un Mec d’Heripre och Lionel testats positivt för kobolt i Oslo Grand Prix. Precis som en annan av mina hästar, Timone Ek, i ett fyra- och femåringslopp. Dessutom förlorar Un Mec d’Heripre sin försöksseger och tredjeplatsen i Elitloppet, säger Fabrice Souloy till Paris Turf.

Har EPO-liknande effekt

Dopningen ska enligt TGN ha gjorts med grundämnet kobolt och upptäcktes först efter att proverna frysts ner och tinats upp och testats med ny teknik.
Franska tidningen Paris uppger att dopningshärvan kan ha utlösts av att den Souloy-tränade hästen Lover Face testats positivt för kobolt efter ett lopp i Cabourg i somras och att svenska och norska dopninsprov sedan analyserats på nytt.

Koboltdopning upptäcktes så sent som 2013 i Australien och USA där flera dopningsfall har skakat hästsporten.

Kobolt har en EPO-liknande effekt på hästarna och får kroppen att tro att den inte får tillräckligt med syre. Det gör att mer EPO producerars som får kroppen att producera upp till 30 procent fler röda blodkroppar.

Finns i naturen

Fler blodkroppar i blodet gör att syretransporten till bland annat musklerna ökar, vilket bidrar till ökad fysisk prestation under tidsperioder beroende av syre. I praktiken innebär det att hästen orkar mer i loppet utan att bli trött.

Kobolt har kallats för ”fattigmans-EPO” och fram tills för några år sedan fanns det inga gränsvärden i svensk travsport för kobolt. Efter att larmet gått i USA och Australien infördes gränsvärden. Kobolt i små doser finns i naturen och vanligt foder.

Gränsvärdena vid tävling på svenska travbanor för kobolt är 0,1 mikrogram per milliliter urin och 0,025 milligram per milliliter plasma.

Klockan 12 i dag håller Svensk Travsport (ST) och Det Norska Travselskap (DNT) en gemensam presskonferens på Solvalla som kan bringa klarhet i om de olika uppgifterna runt Souloy är korrekta.

Skulle Your Highness ha varit dopad går segern till svenske Nuncio tränad av Stefan Melander.

Trav365

Publicerad: