Här går Svanstedts stjärna sista jobbet

TRAV

Åke Svanstedt i Sverige – körde sin Elitloppsstjärna på Stora Alby: ”Var riktigt pigg”

1 av 6 | Foto: Resolve tittar ut från sin box och Åke och Sarah Svanstedt kollar till sin häst.

UPPLANDS-VÄSBY. Svanen har landat från USA.

Sportbladet var på plats när Åke Svanstedt körde det sista finslipande jobbet med sin stjärna Resolve inför Elitloppet.

– Han kan inte kännas bättre, säger Svanstedt.

Trav-Sveriges mångfaldige champion anlände från USA tidigt fredag morgon. Han begav sig direkt från Arlanda till Stig H Johanssons träningscamp Stora Alby i Upplands-Väsby. Där är hans stjärna Resolve inkvarterad under sin vistelse i Sverige tillsammans med skötaren Lucas Wallin. På Stora Alby står även de andra amerikanska stjärnhästarna såsom Jimmy Takters Pinkman och Judie Millers Opulent Yankee.

För Svanstedt, som i unga år jobbade hos Stig H som lärling innan han blev egen tränare, väcks gamla minnen till liv.

– Det är 35 år sedan jag var här senast. Det var när jag jobbade åt dig Stig när du precis hade flyttat hit, säger Svanstedt och pratar gamla minnen med sin tidigare arbetsgivare.

I strilande regn är det sedan dags att köra det sista finslipande jobbet inför starten i Elitloppet på söndag.

Stig H: Han ser ju jättefin ut

När vi slår följe med Svanstedt och en skrittande Resolve ner till rundbanan vänder sig Åke om och säger.

– Titta på hur hästen uppträder. Så lugn, snäll och fin han är. Men så är de här riktiga stjärnhästarna. Både Gidde-, Torvald Palema och Sebastian K. alla har de varit likadana som jag har haft. Det kännetecknar en riktig topphäst, säger Svanstedt.

Det är en hel del folk på plats, förutom Resolves ägare Hans Enggren är det nyfikna hästägare tillsammans med journalister och fotografer som bevakar träningsjobbet. Vid sidan av banan står även Stig H Johansson och Erik Adielsson och följer hur den sjufaldige miljonären rör sig. Stig H är smått imponerad av Resolves uppträdande.

– Han ser ju jättefin ut. En häst som lägger mycket mark under sig, konstaterar Stig H.

Efter att Åke Svanstedt först kört sju bakvarv och skrittat i femhundra meter vänder han upp för att köra 2000 meter på rundbanan. Resolve får jogga i 1.30-tempo innan Åke lättar lite på tömmarna och drar på en del i slutskedet av snabbjobbet.

– Jag ville blåsa ur han lite till slut och han fick springa i 1.10 i fyrahundra meter. Hästen kändes fräsch och fin och kan inte kännas bättre. Normalt brukar han vara lite loj och inte alltid så träningsvillig när man kör honom på rundbanan. Men i dag var han faktiskt riktigt pigg, säger Svanstedt.

Om du jämför med hur hästen har känts tidigare vad säger du då?

- Det känns att han har gått mycket framåt med förra loppet i kroppen. Han känns vassare nu och kommer att vara ännu bättre på söndag. Allt har gått enligt planerna så här långt och det känns att han har toppform nu.

– Även om det har varit direktflyg så är den en långresa och man kan ju aldrig veta säkert hur det påverkar hästarna. Men Resolve har rest mycket tidigare och det har aldrig varit några problem.

”Druckit jättebra”

Vi kollar med hästens skötare Lucas Wallin som har varit vid Resolves sida hela vägen från resan i New Jersey med direktflyget i det gigantiska Jumbojet-planet som landade i Norrköping i måndags kväll.

– Vi kom fram till Stora Alby halv fem i tisdags morse och han verkar inte vara jetlaggad än så länge i alla fall, säger Lucas med ett skratt.

– Han har ätit och druckit jättebra varje dag och humöret är på topp. Jag har joggat honom varje dag och han känns mjuk och fin. Han kommer även att tävla i en ny sulky på söndag som jag precis har packat upp. Men det är samma modell som han har gått i tidigare.

Till sist Åke; kan Resolve vinna Elitloppet?

– Det är lite svårbedömt hur han står sig mot de bästa hästarna här. Men han är i toppform och jag tycker att han är i samma klass som Gidde Palema och Torvald Palema som ju vann Elitloppet. Allt tyder på att han kommer att göra riktigt bra ifrån sig på söndag, säger Åke Svanstedt.

Vi kollar även med Stig H Johansson såklart vad han tror om årets elitlopp och om Resolves möjligheter.

– Jag tycker att det är ett öppet elitlopp i år. Det är flera hästar som inte har mött varandra och det känns nästan som ett lotteri. Resolve är absolut en av dem som har möjlighet att vinna. Sedan tror jag att On Track Piraten kan bli en överraskning, säger Stig H.

ARTIKELN HANDLAR OM