”Jag trodde först det var en hund”

Publicerad 2016-11-18

Är det här Sveriges minsta travhäst? Kolla in Happy Day – 136 centimeter kort: ”Det sötaste jag haft”

Är det här Sveriges minsta travhäst?

Kolla in sötnosen Happy Day.

– Det är det sötaste jag haft, säger tränaren Gerry Korman.

Har du en mindre travhäst än Happy Day? Kontakta
Trav365

Det är Åbyamatören Gerry Korman som har fött upp och tränar det lilla tvååriga stoet Happy Day.

Hästen, som förmodligen är Sveriges minsta travhäst, och mäter 136 centimeter, ligger Gerry varmt om hjärtat. Men när han först såg henne, förväxlade han hästen med sin hund.

– Med tanke på att jag har en stor hund så trodde jag först att det var hunden som var ute och gick med märren. Men när jag kom lite närmare såg jag att det var en liten talle. Hon var förvånandsvärt liten, säger Korman till Åbytravets Youtube-kanal.

”Var så jävla liten”

Nu mäter Happy Day endast 136 centimeter – med skor, enligt Gerry och 135 centimeter utan. Som liten mätte hon 80 centimeter.

– Hon var så jävla liten, hon var mindre än hunden. Jag trodde först det var ett missfoster av något slag, att det var något fel. Men efterhand har hon varit väldigt okej. Hon har gjort allting rätt, säger han.

30 oktober gjorde hästen sitt allra första premielopp på Åbytravet. Hästen kördes av Karl Stolt på tiden 34,5. Men Gerry har inga större planer på att tävla hårt med sin lilla ögonsten.

– Jag kör ju med henne väldigt sporadiskt och hon får vara med när de andra är med. Det får bli på det viset, jag kan inte plåga henne på något sätt. Utan hon får själv bestämma. Men så här långt har hon gjort precis allting rätt.

”Gift med henne”

Under åren har det funnits trevare ute om att sälja hästen. Bland annat har några italienare varit intresserade, då det anordnas minitrav i Italien. Men Gerry kan inte släppa Happy Day.

– Man fäster sig väldigt. Jag har haft en hel del hästar i min dag, men det här är det sötaste jag har haft. Jag är litegrann gift med henne. Det är klart att jag inte vill göra mig av med henne. Hon är helt obesvärlig.

En annan liten häst är superstjärnan Delicious. Men hon mäter 151 centimeter. Att Happy Day ska kunna bli lika bra tror dock inte Garry.

– Om man tittar på hur hon rör sig, så är hon oerhört vägvinnande i steget. När jag tror att jag kört 40-tid med henne så går hon 30 på ett väldigt lättsamt sätt.

– De som har sett henne tycker ju det är lite underligt. Bland annat var Joakim Lövgren här i dag och sa ”det här är ju inte sant”.

Det återstår att se hur det blir med tävlingskarriären för Happy Day, förmodligen Sveriges minsta travhäst.