Stekhete stjärnan: ”Jag har bra minnen”

Örjan Kihlström i sitt livs (?) form – har chans på ny historisk seger i amerikanska storloppet

avDaniel Söderbäck

Örjan Kihlström är kanske i sitt livs form. Den 56-årige stjärnkusken har kört in över 30 miljoner kronor i år.

På lördag kör han Evaluate i Hambletonian – med fyra miljoner kronor till vinnaren.

– Jag har en hel del bra minnen från Meadowlands, säger han.

Han skrev travhistoria i tisdags när han styrde Propulsion till tredje raka segern i Hugo Åbergs Memorial. Det har ingen travhäst tidigare lyckats. Örjan Kihlström passade även på att tangera Stig H Johanssons 26 år gamla rekord med tre raka segrar som kusk i det klassiska loppet.

Men den 56-årige kuskens succé slutar inte där.

I lördags tog han ett hat trick på V75 när han vann tre lopp efter varandra på gamla hemmaplan Bollnäs. I tisdags vann han även två ytterligare V75-lopp med In Toto Sund och Urban Kronos. Han följde upp det med ytterligare ett hat trick på Mantorp under onsdagskvällen när V86 avgjordes.

– Det hänger mest på att man får köra bra hästar. Ibland flyter det på och ibland inte, man får ta det med lite jämnmod, säger formkusken själv om den hysteriska formen.

Örjan Kihlström har vunnit 124 av 683 lopp under året och har en segerprocent på 18. Han har kört in över 30 miljoner kronor.

”Tackar man inte nej till”

På lördag kan han bättra på statistiken ytterligare då han kör Marcus Melanders Evaluate från spår två i det första försöket i Hambletonian Stakes. De fem främsta hästarna går till final och vinnaren i finalen tar hem över fyra miljoner kronor.

– Det ska bli kul så klart, jag fick frågan i lördags och en sådan förfrågan tackar man inte nej till. Jag har en del bra minnen från Meadowlands där jag vunnit med D’One och Commander Crowe. Just i Hambletonian gick det väl inte så bra med Cruzado Dela Noche 2015 som galopperade, säger Örjan Kihlström.

När Örjan Kihlström tar flyget över Atlanten får han plugga på motståndet. Det blir en annan typ av körning när det handlar om storlopp i USA, mot vad han är van vid i Sverige.

– Till att börja med är det ju en milebana, men i USA är det en annan körkultur och det blir lite annorlunda körning.

Kan skriva ny historia

På vilket sätt skiljer det sig?

– De nordamerikanska kuskarna är fantastiskt skickliga. I Sverige gasar man ofta från start och försöker försvara ledningen, i USA byter man ledare många gånger under loppen. Det blir lite justare och inte lika små marginaler. Det blir nästan aldrig uppullade lopp och aldrig krypkasino.

Den 56-årige stjärnkusken har vunnit Elitloppet vid tre tillfällen och det franska storloppet Prix d’Amérique en gång.

På lördag har han chansen att skriva ny travhistoria för andra gången under samma vecka. Ingen annan kusk har någonsin vunnit de tre stora loppen Elitloppet, Prix d’Amérique och Hambletonian Stakes.

– Jo, så är det, men det är mycket som ska klaffa. Men det är lättare att göra det om man är på plats och deltar än om man sitter hemma, säger Kihlström.

Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD, FOTO-FINISH, LARS JAKOBSSON/TR BILD
Örjan Kihlström och Propulsion.
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

V86

USA