'Hästen är faktiskt bättre än någonsin'

SKARA. Nio år gammal har Ulf Stenströmers Noras Bean aldrig varit bättre.

I februari chockade han travvärlden och tog sitt livs seger.

Och i Olympiatravet jagar han sin första stora triumf på svensk mark!   

Det är rusning och uppsluppet fredagssorl vid lunchbuffén på Lumber & Karle i Kvänum när en kvinna springer ihop med Ulf Stenströmer. Hon upptäcker det bekanta ansiktet och spricker upp i ett brett leende. Lägger sin hand lätt om Ulfs högerarm och brister ut i ett hjärtligt … ”grattis, vad roligt!”.

Ulf, som haft telefonen vid örat i samband med mötet samtidigt som han plockat åt sig schnitzel ur lunchbyttorna, berättar att det var sköterskan hos hans tandläkare som grattade. Han beskriver henne som ganska travintresserad, men att de inte setts sedan den där förförande Paris-söndagen och Noras Beans ­seger i Prix de France för drygt en månad sedan.

Triumfen har gett rejält eko i bygden. Ja, i hela Travsverige.

– Ja, även för mig helt okända människor på stan har kommit fram och gratulerat. Det är stort. Fantastiskt roligt och i synnerhet för hästens del så välförtjänt. Det är klart att man är stolt, säger Ulf Sten­strömer.

Behövde en ”urblåsare”

Ett par timmar tidigare den här fredagen har Noras Bean gått ett träningsjobb inne på Axevallas trav­bana. Det är jobb som Ulf i vanliga fall inte kör – normalt är det åtta inter­valler två gånger i veckan hemma på gården Vaskens matiga sandbana som gäller, men eftersom hästen ­inte gått något lopp sedan just Prix de France så kändes det, menar Ulf, som om nioåringen behövde en extra ”urblåsare”. Som uppladdning inför deltävlingen på Jägersro den 5 april, som är det lopp det är tänkt att Noras Bean ska kvala in till Olympiatravsfinalen i.

Vinden tar i rejält på västgötaslätten. Efter en värmning där det inte gick att köra saktare än 1.11 sista 300 meterna med en raklång Ulf i sulkyn travar Noras Bean 20 minuter ­senare 1.18,5/1 600 meter i träningsjobbet. I sällskap med och visst sparrande av femårige Quadroon.

Noras Bean lyser ikapp med solen som kikat fram. Visar löpglädje, välmående, motivation. Travar perfekt. Väl tillbaka i stallet drar han knappt en pust, medan Quadroon bredvid flåsar rejält. Det är kort och gott ett toppenjobb.

– Jag är verkligen nöjd. Hästen är faktiskt bättre än någonsin. Hårdare än någonsin, har mer geist än någonsin. Jag tror inte det tvunget krävs att han ska få en så väldigt mycket bättre löpning än Maharajah i en Olympiatravsfinal för att vi ska kunna besegra honom. Visst, en ”Marre” när han är på topp, då finns ingen bättre, men jag är lite tveksam om han verkligen är det nu. Dock lär det väl finnas en och annan bra konkurrent ytterligare i loppet…

”Skulle vara fantastiskt”

Efter segern i Prix de France sa en omtöcknat rusig Ulf Stenströmer att just det loppet var det näst ­största i världen man kunde vinna.

Med lite distans känner han fort­farande så, och velar om huruvida han skulle värdera det annorlunda om han skulle stå som segrare i Olympiatravet. Och kanske också med tanke på att Noras Bean ännu inte vunnit något riktigt stort lopp i Sverige.

– Det är snudd på hemmaplan, storpublik, ett grymt evenemang och jag gillar verkligen Åby, så visst skulle det vara fantastiskt. Det är möjligt att jag kommer att känna på annat sätt då.

En chans i livet

Att Noras Bean står på toppen av karriären som nioåring ser Ulf Stenströmer, stockholmare från början och uppvuxen i Tyresö, men flyttade med familjen till den i deras tycke tryggare lilla västgötska byn Axvall när Ulf var tolv år, ­inte som någon slump. Han har karriären igenom matchat sin ögonklimp med närmast millimetervördnad. När till exempel ”alla” hojtade om den perfeka uppgiften Sprintermästaren (försök/final samma dag) när Noras var fyra år, ja då nagelskådade Ulf statistik på vad vinnare och deltagare av det loppet haft för sig senare i karriären – och det var ingen munter läsning. Han har också vänligt men bestämt avböjt förfrågan om Elitloppet vid ett flertal tillfällen och så kommer det att bli även i år.

– Högst troligt får jag bara en sådan här häst en gång i livet. Det gäller att vara klok, och den här säsongen blir det inte mer än åtta, max tio lopp totalt för honom. Min stora dröm är sedan att kunna vara med

i Prix d'Amérique en gång till i janu­ari och fantiserar ibland över om HAN hade fått det lopp Maha­rajah fick i år… Och tomheten den dag Noras Bean slutar, ja den vill jag inte tänka på.

Utvidgar med stora planer

Vi lämnar lunchätandet och tittar förbi på Åke Svanstedts gamla gård Bjertorp där Ulf sedan några månader tillbaka inhyser 55 av sina totalt 85 hästar. I första hand unghästar, medan det är på ”hemmagården” Vasken någon mil från Skara och där Ulf också har sin bostad, som stallets stjärnor fortsatt håller till. Som Your Highness (”kan nog till med matcha de bästa hingstarna i år”), In Rock, Divas Revansch – och Noras Bean.

Det är byggprojektledare på plats när vi anländer till natursköna Vasken. Här ska nämligen utvidgas! Med ytterligare ett stall med tio boxar och Ulf berättar också vidare att han inom kort ska åka och välja ut hästar åt ägare (som hårdsatsande handbollsspelaren ­Johan Sjöstrand), bland annat hos Göran Falk i Skåne. Möjligheter han i princip aldrig tidigare haft.

– Det är klart att det är en omställning – att gå från hästar med Flirtin Man som pappa till  att i stället få välja ut djur efter Going Kronos. Visst, pressen på mig kommer att öka, men det är också något jag gillar, säger Ulf samtidigt som vi kommer fram till Noras Beans box.

Vi stannar till. Noras verkar vilja ha sällskap och Ulf går in.

– Hörru du du, om du biter mig så biter jag dig, skrattar han och Noras Bean verkar onekligen njuta av ­busandet.

Och ger intryck av att vara nio år ung än någonting annat.

Noras Bean. På något sätt på toppen och i slutet av karriären på samma gång. Redo för en ny säsong och nya strider.

Henrik Ingvarsson

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!