Sportbladets tips till V75

TRAV

Så tippar experten till helgens lopp – jackpott med 80 miljoner i potten att spela om

Här är Sportbladets tips till lördagens V75-tävlingar på Bergsåker.

Jackpott och 80 miljoner att spela om.

Den här veckan tippar Sportbladets expert Per Nicklasson.

Vill du vinna miljoner? Ta rygg på oss!

V75-1

Loppet

Bergsåker tycks få lida för det mastiga tävlingsprogrammet i jul. Med några få undantag är den sportsliga klassen inte värdig en V75-omgång.

Tipsettan

Det här är ett svårt lopp trots att det bara är nio deltagare. Det finns flera anledningar till att det är svårt men en av de främsta är att vi har svårt att läsa loppet, eller rättare sagt: svårt att veta hur kuskarna resonerar. B.B.S.Mandarino och Schwerin Boko är båda startsnabba. Men vill någon av dem ha ledningen? Normalt sett hade Calvados Crane varit en klockren rygg men då hans form inte tycks vara den bästa är det långtifrån givet att han får överta. Vi funderade länge innan vi bestämde oss för Schwerin Boko som tipsetta. Men be oss inte motivera varför (mer än att han får en fin resa), för hur det än är, är han bara ett streck av flera.

Motbuden

Förutom de nämnda måste Berlusconi räknas tidigt. Vi är inte förtjusta i matchningen med start söndag-lördag men det här motståndet är enklare än vad han är van vid. Lord Rocket har skrällt två gånger i rad, kanske kan göra det igen från fint läge. Flip a Coin har fin form och borde få en bra ryggresa. Zeuxis Hornline har inte startat på ett tag men i ett sånt här gäng, där de flesta inte är så modiga, kanske det bara är en fördel. Förutsatt att han kommer förberedd.

Skrällbudet

Leo on Line hade varit tidigare från ett bättre spår.

Spetsbuden

Det står mellan B.B.S.Mandarino, Schwerin Boko och Calvados Crane.

! Statistik­vinnaren

B.B.S.Mandarino.

V75-2

Loppet

Inga rödvinsreferenser eller ordvitsar på temat från oss, bara ett kort konstaterande: Mellby Brunello blir mycket svårslagen.

Tipsettan

Mellby Brunello glänste i fredags i enkelt gäng. Det är inte så mycket hårdare emot nu och vägen mot seger underlättas ytterligare av att värsta konkurrenten dragit bakspår. Beslutet att spika Mellby Brunello var mycket enkelt.

Motbuden

Countdown är den som i kapacitet kan mäta sig med Mellby Brunello. Men att han ska kunna slå denne med en tyngre resa, vilket lär krävas, har vi svårt att tro, även om Countdown som är ett år äldre och därmed mer härdad borde ha lite mer hårdhet.

Skrällbudet

Nästan enbart på spåret, Doc Neo.

Spetsbudet

Flera startsnabba. Mellby Brunello får överta?

! Statistik­vinnaren

Mellby Brunello.

V75-3

Loppet

Mest spännande ska det bli att se Persos Smokie i sin andra start på 21 månader.

Tipsettan

Beeboop Laday har gått bra mot mestadels hårt motstånd, nu är

det enklare emot. Hon är snabb ut men lika bra med en fin ryggresa som hon är i ledningen.

Motbuden

Trailing Edge var mycket fin vid segern näst senast. Helt okej senast också. Han kan visa sig tuff nog att vinna från dödens om det krävs i ett lopp där det inte direkt kryllar av hårdingar. Persos Smokie blev det fel för i comebacken men han såg mycket fin ut via pigg avslutning i skymundan.

Skrällbudet

Vid överpace kanske Darling. Trist rad, bra form.

Spetsbudet

Det är många som kan öppna snabbt. Om Beeboop Laday kommer till ledningen har hon bra chans men det är inget som är givet.

! Statistik­vinnaren

Persos Smokie.

V75-4

Loppet

Treåringslopp.

Tipsettan

Västerbo Fantast har varit bra i stort sett varje gång under en längre period. Vi var länge inne på att spika även honom på vårt stora V75-system men då det handlar om treåringar och Västerbo Fantast, trots det fina läget, riskerar att få göra grovjobbet själv, valde vi att gardera honom.

Motbuden

Bakers Ransom har börjat karriären bra men vi

hade nog väntat oss lite mer av honom i lördags, då han mest hängde med. Täta starter är heller inget plus i vår bok. Bearhawaii är kapabel, men fortfarande valpig. Senast såg han ut att ha allt klart när han slog av på takten rejält och fick finna sig i att bli av­slagen utan att han nödvändigtvis var speciellt trött.

Skrällbudet

Heart Lini lär inte bli så betrodd, men hon är bra.

Spetsbuden

Lingbo Helen är klar spetsfavorit. Hon har fin form så det är inte otroligt att hon vill prova i den positionen. Om hon vill släppa kan Västerbo Fantast mycket väl vara den som får överta.

! Statistik­vinnaren

Bakers Ransom.

V75-5

Loppet

Kallblod i mellanklass.

Tipsettan

Föynland Kongen imponerade när han vann på Färjestad förra månaden.

Motbudet

Närby Kalabalik vann på ett rätt så bra sätt på Åby i iördags.

Skrällbudet

Tyri Svarten?

Spetsbudet

Troll Viktor.

! Statistik­vinnaren

Troll Viktor.

V75-6

Loppet

Bra chans för vår tipsetta om han får bestämma.

Tipsettan

Peaberry har formen på topp och ett perfekt läge. Det oroande är att det finns fler startsnabba hästar. Om

någon av dessa utmanar Peaberry om ledningen lite för länge är han sårbar.

Motbuden

Robert Bergh har tre hästar med i loppet. Vi tänker inte spekulera i stallkörning, för det förekommer inte i svensk travsport har Solvallas måldomarnämnd bestämt, utan nöjer oss med att konstatera att alla Berghs hästar är bra nog att vinna om de har marginalerna på sin sida.

Skrällbudet

Reveur Sand har rygg på vår startsnaba tipsetta och kan hamna bra till. Med ett lopp i draget samtidigt som tempot blir hårt kan han bli farlig.

Spetsbuden

Peaberry bör ta ledningen. Utifrån är hästarna 4 till 7 alla att betrakta som mycket startsnabba.

! Statistik­vinnaren

Brisco Boko.

V75-7

Loppet

Ny uppvisning av Ultralum?

Tipsettan

Leif Eriksson får nog aldrig en bättre chans att vinna

ett V75-lopp. Ultralum går från klarhet till klarhet och Erikssons främsta uppgift blir att ha Ultralum i rätt riktning på ”kör”, resten sköter hästen. Det finns ett par konkurrenter som vi har respekt för men ingen av dem är normalt sett bra nog att jaga ifatt Ultralum.

Motbudet

Udo’s Oiler är lite av en favorithäst för oss. Alltid med chans vid form.

Skrällbudet

Todays Butterfly?

Spetsbuden

Nr 6 övertar från nr 1?

! Statistik­vinnaren

Ultralum.

Per Nicklasson