Lätt att fixa till – om man vill…

TRAV

Två saker stör mig i travsporten just nu.

Och har gjort det länge.

Det värsta (eller bästa) är: det är fixat på en kvart om man bara vill.

Få grejer i sporten gör mig nämligen mer stressad än … en omstartssignal i autostart. Det liksom viner och vänder sig i magen, hela kroppen börjar skaka.

Det är som att sätta tändstickan mot veken på bomben och hämningslöst låta det smälla av. Utan kontroll på var det ska brisera.

För; det är en startbilsvinge som fladdrar, kuskar som tjoar, det är FULL laddning i över 50 knyck, och så kommer det en omstartssignal samtidigt som startbilen sätter plattan i mattan och gasar ifrån allt vad tygeln håller. Tro tusan att många av hästarna när det sedan ska tas upp blir som uppspelta ungar som fått för mycket socker i sig. Som krutdurkar.

Och spelarna, ja de blir i många fall blåsta på sina chanser när en ny startprocedur ska ske bara några sekunder senare …

Tryck på knappen

Jag ältar det här och får väl – tillsammans med Erik Adielsson som också vurmar då och då – se det som mitt hedersuppdrag i travsporten just nu. För snälla nån, Svensk Travsport (ST): tryck på den gemensamma högtalarmeddelandeknappen (eller om det möjligen finns modernare systemlösningar nu för tiden) i kontoren i Hästsportens Hus, ropa till er de inblandade beslutsfattarna på en kafferast om det så är – och klubba igenom ett nytt sätt att hantera omstarter bakom startbil. Ta en kanelbulle till kaffet också, och bara bestäm. Bestäm, besluta: att låta bilen SAKTA ner, lugnt och fint och stilla och så som det görs i en del andra länder, istället för att rusa ifrån. Jo banne mig, jag tror ni kan få till ändringen på tio minuter också.

Det skulle göra allt lugnare. Mer rättvist.

Behöver gå en kurs 

Mer omstarter. ”En stor jävla skandal”, skrävlade Roger Malmqvist sedan han blivit utkörd i ett lopp i Eskilstuna förra veckan, efter att ha orsakat två av totalt sex stycken (i voltstart). Och menade att det ekipage som ledde volten var den som var boven.

Jag var själv utanför landets gränser när spektaklet utspelade sig och har ingen koll på det specifika fallet, men är principiellt på Rogers sida. Rent generellt dömer domarna på tok alldeles för sällan ut bestraffningar till huvudbrottslingen: just den som leder volten.  

Och många – till och med en del rutinerade – kuskar skulle, trots att vi ju i ärlighetens namn inte byter kommandoorden och dess intervall så där jättejätteofta (vi har väl haft samma i typ hundra år nu), faktiskt behöva en intensivkurs i voltledning.

●●●

Att V75 avgörs på Vermo i Finland på lördag så här i svenska travkristider? Äh, det här är väl ändå sista gången (inget inplanerat nästa år), så vi bråkar inte för mycket om det …

Veckans tips

1. 8 Napoleon C.D.(Solvalla, V86-6)

Kan vara en stjärna i vardande. Oddshöjande läge.

2. 11 Room to Go (Solvalla, V86-7)

En personlig älskling. Grym senast. Fäller allt trots spåret?

3. 10 Overtaker by Sib (Solvalla, V86-3)

Två märkliga galopper i rad, bäst i detta gäng. Spik.

Henrik Ingvarsson