Bärgarkungen satsar på andra hästkrafter

Av: Madeleine Brohlin, Minimedia

Publicerad:

Bilbyggaren om hästintresset - vann lopp på Solvalla i onsdags

1 av 4 | Foto: Newsroom.scania.com
Sven-Erik ”Svempa” Bergendahl

Bilbyggaren Sven-Erik “Svempa” Bergendahl satsar på hästkrafter.

I onsdags fick han besöka vinnarcirkeln då hans travhäst Satisfied La Marc vunnit på V86.

– Han lekte med konkurrenterna. Den här hästen kommer gå långt, säger ägaren.

Satisfied La Marc efter onsdagens seger på V86.
Satisfied La Marc efter onsdagens seger på V86.

Sven-Erik “Svempa” Bergendahl är känd som bärgarkungen Svempa i Stockholm. Sven-Erik är specialist på att bygga om lastbilar och driver företaget Svempas som erbjuder bland annat bärgning av fordon och lackering.

Just nu arbetar han som konsult åt Scania och bygger vackra lastbilar till åkare som vill ha det lilla extra.

”Blev god vän med Sören”

Han är även en travfantast och fastnade tidigt för sporten – mycket tack vare travlegendaren Sören Nordin som tränade hans hästar. 

– Jag köpte flera hästar och två av dem vann bland Svensk Uppfödningslöpning och vi var femma i Sprintermästaren med en av dem. Jag blev god vän med Sören och jag hjälpte honom på hans land och målade motiv på hans hjälm och hans bil.

Sören Nordin flyttade utomlands och de tappade kontakten. Men för några år sedan när sonen Jan Nordin kom tillbaka i Sverige för att satsa som tränare övertalade han Sven-Erik Bergendahl att satsa på en travhäst igen.

Sven-Erik köpte en travhäst av Jan Nordin och efter det har det blivit några till. Nu har han sex hästar – både tävlingshästar och avelshästar.

”En underbar och fin häst”

Under onsdagen gav satsningen utdelning då en av hans hästar , Satisfied La Marc, vann på V86. Hingsten vann lärlingsloppet på V86 för kusken Svante Ericsson och tränaren Anna-Karin Rundqvist.

– Det är en underbar och fin häst. Alla som ser den säger; vilken häst, den där kommer att gå hur långt som helst. Igår lekte han med konkurrenterna och han har löpskalle. När konkurrenterna går upp och trycker ökar han takten själv. Han var okörd i mål på den fina tiden.

”Rädd om mina hästar”

Sven-Erik Bergendahl fick besöka vinnarcirkeln och fira tillsammans med Svante Ericsson.

– Det är kul med travet. Man behandlar hästarna som små barn, riktigt travfolk är noga med sina hästar. Jag är djurvän och är rädd om mina hästar. De får bra mat och får vara ute i hagarna.

– Om man får fram en sådan här bra häst är det ännu roligare med travet. Den här är bara tre år och mötte fyra och femåringar nu. Han var bra i lopp på Halmstad och Örebro tidigare.

Sven-Erik har även satt prägel på sina hästsaker och har målat dem i snygga färger.

–  Jag har målat så att jag har en snygg sulky och en fin hästtransport som är motivmålad. Jag har puts på mina saker, säger han.

Publicerad: