”Barfotahaveri och en mållinje som knappt syntes”

Erik Petterssons reflektioner efter V75 i Norge: ”Lalleriet fortsätter”

1 av 2 | Foto: ATGPLAY
V75 på Momarken omsatte 109 miljoner kronor – men någon succé blev det inte, enligt Sportbladets krönikör Erik Pettersson.
TRAV

V75-spelet omsatte 109 miljoner kronor i lördags.

Vad spelarna fick för besväret? Barfotahaveri, en mållinje som knappt syntes och en tv-vinkel vid målgång som bör diskuteras.

Ett ord: Parodi.

I grunden är jag för internationella V75-omgångar. Det ger större omsättning, alltså större potter att spela om vilket ger bra pr för travsporten och kan kanske locka till sig en och annan ny spelare. Det blir också oftast roligare kört då kuskar från två olika körkulturer drabbar samman.

Ja, sammanfattningsvis kan man säga att det finns rätt så många plus, men jag börjar ändå ändra min uppfattning om spektaklet utanför landets gränser.

För någon måtta får det vara. Vi har under många år delat några V75-omgångar per år med Norge.

Några omgångar körs i Sverige, några i Norge.

Inga konstigheter.

Men lalleriet fortsätter – trots år av klagomål – från först och främst spelare och många avstår redan spel till dessa tillfällen.

I lördags inträffade det igen, det jag vill kalla för ett barfotalotteri.

Då kulminerade allt

Om hästarna ska tävla barfota eller med skor är av stor vikt för oss travspelare. Den viktigaste informationen, skulle jag vilja påstå.

Av ren dumhet så trodde jag det skulle kunna fungera lite bättre till lördagens V75-tävlingar på Momarken, men så fel jag hade.

Allt kulminerade när Johan Untersteiner, tränare till Broadway Appolo, sa i tv att hästen skulle tävla med skor.

Men det kanske inte alla såg och i grafiken hos atg.se skiftade informationen från barfota, till skor – till barfota.

Härligt va?

– Det jag inte blir klok på är att Johan Untersteiner sa ju att han skulle köra med skor på Broadway Appolo som var anmäld barfota runt om. Det ändrades i grafiken till skor runt om. Nu är det återigen barfota runt om. Jag vet inte hur han har valt att göra, sa tv-experten och kusken Daniel Olsson i TV12.

Då var det sekunder till start av V75, ett spel som omsatte 109 miljoner kronor, och ingen visste hur en hårt betrodd häst gick balanserad.

Totalt gömd

Jag var i kontakt med några vänner och storspelare under lördagseftermiddagen där vi satt och rev oss i håret inför inlämning.

Ett ord florerade frekvent: Parodi.

Många lägger oerhört många timmar på att analysera och spela på travlopp – vissa lever till och med på det. När vi fullständigt slår dessa i ansiktet med bristfällig information till spel som omsätter såna enorma summor – riskerar vi hela travets framtid.

Jag inledde dagen med att kolla på V4-loppen i ATG Live. Där hade någon placerat ut målkameran en bra bit innan mållinjen på Momarken, vilket gjorde det omöjligt att se vem som vann loppen. Något som hade varit omöjligt ändå, då mållinjen på banan var totalt gömd. En liten stolpe i en snödriva var allt vi fick...

Som expert satt Stefan Hultman och gissade vinnare (vad skulle han göra?) och fick fel varje gång. Jag med.

Obegripligt i min bok

Norska tv-produktionen hade så klart ”toppbilder” rakt vid linjen, som enligt mina källor svensk tv fick använda, men avstod?

Känslan var att TV12/TV4:s kamera stod lite bättre till, men någon klockren finishbild fick man näppeligen inte under eftermiddagen.

Momarkens bankropp bör också nämnas. V75 är ett skicklighetsspel och man ska ha en edge om man är kunnig och påläst.

I V75-7 spelades Antionio Trot till favorit. Obegripligt i min bok. Varför? Han klarar knappt svenska banors kurvor, hur skulle han då klara Momarkens skarpa dito. Mycket riktigt, i sista böj dalade Antonio Trot genom fältet, om det bara var svängen eller något annat vet jag inte, men är det verkligen rätt att köra V75 på en bana där många hästar får kriga sig runt? Tveksamt.

Nästa V75 i Norge är planerad till 31 mars på Klosterskogen.

Innan barfotainformationen och så vidare är tillfixat avstår jag att spela till dessa lalleri-omgångar. Gissa får andra göra.

▪▪▪

Tillbaka till lite positiva grejer i lördags: 

I de inledande loppen såg det inte ut som travlopp på Momarken, det var mer likt ett ökenrally. Men någon kvicktänkt norrman kom på en idé för att förhindra dammet. Vattenbil som i normala fall? Nej, de körde ut snö. Jag var först skeptisk, men det var ju ett genidrag och banan blev genast bättre. Nu fick vi i alla fall se hästarna tävla.

Och kuskarna i kön, som körde utan munskydd, slapp tömma lungorna på sand.

Björn Goops fyrling. Vilken man. Nu mötte han visserligen ”inget” motstånd i loppen men Goops hunger att alltid vilja vinna och hans höga lägstanivå är verkligen beundransvärd.

Världens bästa kusk!

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Norge

V4