Trav

”Victory Tilly är Vinnies nya idol”

TRAV

Vinnie tvekar inte en sekund, med mod och högt mål flyger han över hindret på träningsbanan.

Vinnie får en klapp, en kram och ser stolt ut.

Vi befinner oss på Stora Alby norr om Stockholm där ATG:s populäre reklamhäst bor tillsammans med sina kompisar.

– Det här är mitt drömjobb, säger Anna Engström, 28, som fått ansvaret att träna de amerikanska miniatyrhästarna.

Hon fick drömjobbet många ville ha. Bland närmare 100 sökande utsågs Anna Engström till tränare till Vinnie - ATG:s nye reklampelare.

Anna, som senast jobbat med unghästar hos travtränaren Daniel Redén, började sitt nya jobb nu i november. Hon lyser av framtidstro och stolthet när hon berättar om uppdraget.

– När jag såg rekryteringsfilmen tänkte jag att det här jobbet ska jag ha, som att det var nedskrivet för mig, lite för bra för att vara sant. Jag tycker att det är helt fantastiskt.

– Jag har jobbat i flera travstall som hästskötare men har väl hela tiden haft en tanke långt bak att en dag kanske få testa något eget, en egen rörelse att få träna själv. Nu har jag fått det här drömjobbet och det är ju lite åt det hållet. Nu står jag här med tre unghästar som har massor att lära. Det känns fantastiskt att jag fått det här förtroendet, att man litar på att jag ska kunna klara av det här.

De tre hästarna som Anna tränar och sköter är Vinnie plus hans två jämnåriga kompisar.

– Jag tränar alla tre och tanken är att de ska lära sig alla tre. Nu till en början är det mycket jobb på marken. Just nu tömkör jag mycket och sedan ska de köras in så att de kan dra en vagn, därefter kommer de att tränas för vagn för att bygga kondition och fysik.

– Men sedan är det klart att det blir mycket individuell träning. De är tre olika individer och de kräver lite olika upplägg. Målet är att de ska kunna lika mycket saker, även en hel del trick. Men hur man når det målet är olika för olika hästar. Tanken är att de även ska media-tränas alla tre. När det är olika evenemang och filminspelningar, då tar jag inte bara med Vinnie, utan de andra följer med som en backup. Men det är Vinnie som är huvudstjärnan, säger Anna.

”Stora hästar i små kroppar”

Vinnie och hans kompisar är amerikanska miniatyrhästar, tvååriga valacker, och kommer från Florida.

– Intrycket hittills är att det är en lättränad ras. Det är lite som stora hästar i små kroppar. De är väldigt mysiga att hålla på med. Mitt jobb blir lättare när de är framåt och positiva, att de vill jobba med mig och inte mot mig.

Om du skulle beskriva dem?

– Om vi börjar med Vinnie så är han väldigt framåt och nyfiken. Han är lättlärd och det känns som att han är lite mer intelligent än sina kompisar. Han tycker själv att han är stjärnan i gruppen. Han är lite divig, men samtidigt otroligt snäll och charmig.

– Nästa är en kille som har det lite lättare för sig. Han är också lite större än de två andra. Ibland är det nästan så att man får bromsa honom i arbetet, han vill mer än vad han klara av. Han är också otroligt snäll och mysig, kanske det som är mest kelig av dem. Han är även den som känns mest osäker när jag plockar honom från gruppen. Han tyr sig väldigt mycket till mig när det bara är han och jag.

– Den tredje är en häst som ifrågasätter allting hela tiden. Han är också den som är lite svårare att jobba med. Han gör det han ska, men undrar samtidigt hela tiden varför. Varför han ska göra olika saker. Men han är ändå positiv och jag tror att han ibland har lite prestationsångest.

Vem är sötast?

– Alltså, det går knappt att skilja på dem. Jag kan se skillnad, men det är inte lätt. Alla tre är jättesöta.

Stjärna på Youtube

Hittills har ATG släppt tre reklamfilmer med Vinnie i huvudrollen och filmerna har blivit en Youtube-succé. Den första filmen är den reklamfilm som snabbast nått en miljon svenska visningar på Youtube. Hittills har filmerna haft uppåt 2,8 miljoner visningar.

Men precis som i andra filmer med djur i huvudrollen, till exempel filmerna om hunden Lassie, så behövs ibland en stand in. I Vinnies fall finns en animerad Vinnie som hjälper till när det behövs och så har en tioårig minityrkompis gjort en del jobb nu medan Vinnie själv tränas upp av Anna.

– Tanken är att Vinnie kanske ska kunna vara med i filmerna i maj, men allt hänger ju på träningen. Djur är djur och det måste vi ha respekt för.

Annas nya jobb är på Stora Alby, på travtränaren Stig H Johanssons gård i Upplands Väsby. Vinnie och hans kompisar är ett annorlunda inslag på gården som fostrat många världsstjärnor inom travet.

Victory Tilly, som är Sverige vinstrikaste travhäst genom tiderna med drygt 37,7 miljoner kronor, är i dag pensionär och gårdshäst hos Stig H. Supertravaren, som hunnit bli 19 år, är numera kompis med miniatyrhästarna.

– I början hade Victory Tilly väldig respekt för dem, men nu är han mest nyfiken. De går nästan i hagen bredvid varandra.

Just när vi är på plats är Victory Tilly inte ute i hagen utan i sin box i stallet. Anna låter Vinnie gå fram och hälsa. Plötsligt är det som att Victory Tilly börjar prata. Han sticker ut huvudet och hälsar. Vinnie tuffar till sig och stegar fram helt orädd. Fotografen får ett gyllene läge till en drömbild.

– Victory Tilly är Vinnies idol, säger Anna.

Lars-Ove Pettersson, Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!