Auktionsfyndet tvåa i storloppet

avChristoffer Wickman, Minimedia

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Kanal75

Travtalangen Nuncio köptes för 7 000 dollar, omkring 50 000 kronor.

I helgen var han tvåa i superloppet Hambletonian och har nu sju miljoner kronor på kontot.

– Jag vet inte varför han var så billig, säger ägaren Stefan ”Tarzan” Melander, som gjorde fyndet på auktion.

2012 köpte Stefan "Tarzan" Melander travhästen Nuncio på auktion i USA för 7 000 dollar, omkring 50 000 kronor. På grund av svenska importregler lämnade Melander kvar sin häst på andra sidan Atlanten. I helgen slutade han tvåa i amerikanska storloppet Hambletonian bakom Trixton, som köptes in för över två miljoner kronor som ettåring, och har nu sprungit in sju miljoner kronor.

Snacka om fynd!

”Han är fin som bara den”

Nuncio hade redan som tvååring en fantastisk säsong, där han bland annat vann Matron Stakes på nytt banrekord med en halv miljon kronor i förstapris. I Hambletonian fick han hård press i ledningen, men slogs hela vägen och var inte långt efter i mål.

– Han är fin som bara den hästen. Jim Oscarsson gjorde ett väldigt fint jobb med honom i fjol, och när Jim åkte hem tog Jimmy Takter över träningen och han har också gjort ett jättejobb med honom. Han gjorde ett väldigt bra lopp i Hambletonian i helgen, det gick väldigt fort första 800 metrarna och framför allt på långsidan, och det är en jättefin häst.

Melander som gjorde klippet på auktion, förvånades över hur billig Nuncio var.

– Exteriör-mässigt är han väldigt fin, och jag vet inte varför han var så billig egentligen. Det är bra stam i honom och Andover Hall gillar ju folk också, så det var konstigt pris på honom. Den biten kan jag inte förklara, men det kan bli sådär på auktioner ibland. Jag gillade exteriören på honom, det var därför jag ropade in honom.

”Bara tacksam han varit så duktig”

Vad har du för tankar kring Nuncio framöver?

– Vi får se, jag tror det kan bli start om en månad igen men det är Jimmy Takter som sköter allting, jag är bara tacksam att han varit så duktig som han varit hästen. Vi får se. Det är bara att titta på loppet som han gjorde i Hambletonian, han gick ett otroligt lopp. Han öppnade hårt, det var bra tempo hela vägen, och ändå går de i mål på 50,3. Sebastian K. gick ju i mål på 50 blankt, och det är fantastiska hästar egentligen att de nästan springer lika snabbt som Sebastian K..

Kan det vara läge att ta hem honom till Sverige?

– Jag låter det här få rulla på som det är nu, i USA kan han ju inte gå till avel om han blir kvar där, där får han inte användas förrän han är fyra år. Vi får se vad som händer, om han får vara kvar eller om jag ska ta hem honom.

Publicerad: