– Helt otroligt, båda kan vinna

TRAV

Därför stannar hockeystjärnan Henrik Sedin kvar i Sverige: ”Blir familjefest på Bergsåker”

Foto: ALN

Daniel och Henrik Sedin har haft en travsommar de sent kommer att glömma.

Innan höstens NHL-säsong drar igång har hockeystjärnorna TVÅ hästar till start i miljonloppet Sundsvall Open Trot.

– Det är få förunnat att äga två topphästar. Helt otroligt och båda kan absolut vinna, säger Henrik Sedin, som valt att stanna kvar i Sverige för att se storloppet, till Sportbladet.

De travtokiga tvillingarna är inte bara kungar i hockeyrinken. De är även väldigt lyckosamma som hästägare och deras stora passion vid sidan om hockeyn har fått mycket utrymme under deras sommarlov i Sverige. ”Sedinarna” fick i fjol uppleva sin största triumf inom travet när Nahar vann Elitloppet för sin tränare Robert Bergh. I sommar har de rest landet runt på trav­banorna för att vara med när deras hästar startar och vunnit stora lopp.

– Det har egentligen varit två somrar som har varit helt fantastiska. I fjol vann Nahar både Elitloppet och Norrbottens Stora Pris i Boden. Men det har nästan varit ännu roligare i år. Det har gått bra i stort sett hela sommaren och flera av hästarna har vunnit många lopp och tagit stora segrar, säger Henrik Sedin som är på väg till Solängets travbana i Örnsköldsvik när intervjuen görs.

”Otrolig utveckling”

Tvillingarna äger sex travhästar där tre av dem är i träning hos Robert Bergh och tre hos Björn Karlsson på Solänget. Förutom Elitloppsvinnaren Nahar har Ed You utvecklats väldeliga sedan de köpte honom på inrådan av Robert Bergh för drygt ett år sedan.

– Det har varit en helt otrolig utveckling och jätteroligt med det som Ed You har gjort. Han har klivit fram och visat hur bra han är och den roligaste segern var när han vann Hugo Åbergs. Men även när Nahar vann Norrbottens Stora Pris i år igen var kul och det var en enorm prestation han gjorde där.

– Vi har varit runt på de flesta tävlingarna i sommar när våra hästar har tävlat. Det är kul att se dem live och en härlig avkoppling.

Något annat som har varit extra kul i sommar?

– Ja, då måste jag säga vårt kallblod Tangen Happ som tog sex raka segrar och som Björn Karlsson tränar. Sedan att vår treåring Baron de Reux vann ett lopp på Solvalla. Det har vi inte varit med om tidigare, att vi haft en treåring som har vunnit på ”Valla”, säger Sedin.

Robert Bergh, som är landets ledande travtränare, har haft flera NHL-stjärnor som hästägare tidigare, bland andra Peter Forsberg och Henrik Zetterberg. När det gäller Daniel och Henrik Sedin var det ”Berghan” som rekommenderade dem att köpa både Nahar och Ed You.

– När vi köpte dem var båda två silverdivisionshästar. Nu har de klivit fram i den absoluta toppen och mycket ära av det ska Robert Bergh ha. Det är bara att titta på hans resultat och alla förvandlingsnummer. Han är otroligt duktig, säger Henrik Sedin.

Robert Bergh hävdar att ni är de som är mest travintresserade av alla hockey­spelarna och har järnkoll på hästarna. Kommentar?

– Ha, ha, ja när det gäller våra egna hästar har vi järnkoll. Vi tycker det är kul att följa med och kolla på framtida lopp, var de ska starta och vilka de möter och har mött tidigare. På sommaren när vi är hemma i Sverige så blir det ännu mer och varje lördag spelar vi V75 tillsammans med familjen. Det är hemskt kul.

Innan höstens NHL-säsong drar igång kan bröderna Sedin få en magnifik avslutning på den här travsommaren. I Sundsvall Open Trot, som körs på lördag på Bergsåker i samband med V75, har de både Ed You och Nahar till start.

Familjefest

– Det blir familjefest på Bergsåker och vi är på plats. Daniel åkte tillbaka till Vancouver i veckan men jag kommer att vara på där med övriga familjen. Det blir spännande. Normalt brukar man missa den här helgen på Bergsåker då vi redan har åkt över till USA men i år ville jag absolut vara där och se hästarna. Vi behöver heller inte infinna oss i Vancouver förrän den 18 september då träningslägret börjar.

Vem tror du har bäst chans om du måste välja?

– Då säger jag Ed You. Han har bästa spåret och med den formen som han har visat på slutet så kan han absolut vinna.

– Nahar är ju också väldigt bra men han är som en liten tonåring som far omkring och gör småbus. Man vet aldrig var man har honom, säger Henrik Sedin.