Goop: Är stolt att få representera Sverige

TRAV

Stjärnan kör Kusk-EM i Sverige

Foto: Björn Goop, som tog silver i Kusk-VM 2013, representerar Sverige när Kusk-EM avgörs på hemmaplan måndag och tisdag nästa vecka.

Björn Goop representerar Sverige när Kusk-EM avgörs måndag och tisdag nästa vecka.

Tävlingen avgörs med fyra lopp på Solänget och fyra i Umeå.

– Det är kul och jag är stolt att få representera Sverige, säger Björn Goop.

Landets championkusk har representerat Sverige i de stora kuskmästerskapen sedan 2005. I fjol tog Goop en silvermedalj i Kusk-VM och nu när Kusk-EM avgörs på hemmaplan drar han återigen på sig landslagsdressen.

– Det är kul och jag är stolt att få representera Sverige. Det har också givit mig möjligheten att resa och lära känna människor över hela världen. Det sätter jag mycket stort värde på, säger Björn Goop till travsport.se.

”Hoppas att jag går hela vägen nu”

De fem främsta i Kusk-EM är kvalificerade för Kusk-VM som körs i Australien i februari 2015. Hästarna rankas med ett till elva poäng efter antalet startpoäng i varje lopp och fördelas så att alla kuskar kör hästar som tillsammans har samma totalpoäng. Någon hänsyn till startspår tas inte. Totalt blir det alltså åtta lopp som kuskarna får köra och tävlingen inleds med fyra lopp på Solänget under måndagen och fortsätter sedan till Umeå på tisdagen.

– Vi lottar på ett just sätt här och hästarna är någorlunda jämna, men självklart måste man ha en del tur för att vinna. Jag har placerat mig bland de tre främsta de gånger jag har varit med och självklart hoppas jag på att gå hela vägen nu när EM går i Sverige, säger Björn Goop.

Kusk-EM har körts sedan 1969 och en gång har det blivit svenskt i topp. Det var när Jim Frick vann guldet 1987.

De deltagande kuskarna som är med i EM – och deras resultat – är enligt nedanstående. Uppgifterna är från Svensk Travsport.

Michael Carlsson/Kanal 75