”Konstaterar att vi har gjort fel”

Foto: ALN
Här vinner Höstbo Fredrik på Årjängstravet Men hästen fick inte behålla segern särskilt länge... Anledningen: läs nedan.
TRAV

Kallblodet Höstbo Fredrik vann V5-1 på Årjängstravet under söndagen.

Timmar efter loppet fick tränaren Mats Andersson ett samtal – hästen hade diskats.

Anledningen: Höstbo Fredrik hade startat på fel tillägg.

– Det är bara att konstatera att vi har gjort fel, säger huvudstartern på Årjäng, Gert Fredriksson till nwt.se.

Vi tar det från början – Höstbo Fredrik och kusken Carl-Johan Jepson skulle ha startat med 60 meters tillägg över distansen 2640 meter i V5-1 på Årjäng i söndags, alltså från 2 700 meter.

Vad som inträffade, Jepson startade ”bara” med 40 meters tillägg (2 680 meter) och var snabbt ikapp hästarna därframme.

”Kusken ytterst ansvarig”

Väl ikapp fältet kunde hästen runda och vinna loppet knappt men säkert.

Ekipaget gratulerades och alla trodde det var frid och fröjd.

Men några timmar efter målgång ringde Årjängs måldomare upp tränare Mats Andersson och sa att hästen hade blivit diskad.

– Till att börja med är det bara att konstatera att vi har gjort ett fel, men ytterst ansvarig är kusken Carl Johan Jepson som har en skyldighet att starta från rätt volt, säger huvudstartern på banan, Gert Fredriksson till nwt.se.

Nwt.se var i kontakt med Jepsson på stallbacken efter det inträffade:

– Skulle vi inte starta från 2 680 meter? Det var inget dubbelstreck i programmet som det brukar vara när det är 40 meter fram till nästa volt och eftersom startpersonalen stod på 2 680 meter trodde jag att det var vår distans, säger Jepson.

”Bli av med sitt förstapris”

Tidningen har varit i kontakt med sportchefen på Svensk Travsport, Petter Johansson, och han reder ut begreppen efter den mycket knepiga incidenten.

– Höstbo Fredrik kommer att bli av med sitt förstapris och alla andra hästar kommer att flyttas upp ett steg. Reglementet säger att det är kuskens uppgift att hålla reda på sin distans, men även funktionärerna verkar haft svårt att hålla reda på distanserna här. Vi har 30 dagar på oss att ändra resultatet och det kommer vi att göra. Liknande händelser har hänt inom ponnytravet, men inte i trav med stora hästar.

Något som inte kommer att påverkas är totoresultatet. De som spelade vinnare på Höstbo Fredrik får behålla pengarna och han kommer även vara vinnare på den rätta V5-raden.

Tränaren Mats Andersson säger följande till travronden.se:

– Tyvärr åker en seger bort i programraden och han får en diskning i stället vilket påverkar den fortsatta matchningen.