Vädjan: Ta bort Onsdag Xpress

Av: Erik Pettersson, Madeleine Brohlin, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:
Klaus Koch, Stefan Melander, Timo Nurmos, Björn Goop och Anders Malmrot.
Foto: KANAL75
Klaus Koch, Stefan Melander, Timo Nurmos, Björn Goop och Anders Malmrot.

Publiken sviker banorna och flera aktiva har ”gett upp”.

Här är travprofilerna som vill ta bort delade V86-omgångarna på onsdagar och ge tillbaka en egen tävlingsdag till Solvalla.

– Det är helt iskallt med saxade tävlingar. Det är skittråkigt att Solvalla inte har en egen tävlingsdag, säger spelaren och TV4-experten Anders Malmrot till Trav365.

Svaren på Trav365:s omröstning. Så vill läsarna ha onsdagarna nästa år.

När satsningen av V86 Xpress, med saxade tävlingar mellan två banor, drog igång i februari blev det succéomsättning med över 30 miljoner kronor i premiäromgången.

Alla var nöjda glada och ATG:s vd Hasse Skarplöth uttalade sig:

– Omsättningen var bra, men det absolut viktigaste var att upplevelsen var bra, det är den som har betydelse över tid. Sen är det givetvis, som sagt, kul med bra omsättning första omgången, men det viktiga är hur omsättningen är om fyra månader.

”Det är katastrof”

Det dröjde inte många veckor till kritiken kom smygandes. Publiken svek banorna som anordnade V86-tävlingarna, V86-omsättningen- och totalomsättningen på onsdagarna dalade i rask takt i jämförelse till premiären och många ville ha tillbaka en egen tävlingsdag till Solvalla.

Stjärnkusken Björn Goop var en av de första som belyste problemen:

– Jag hoppas och vill att det ska bli en succé. Men nackdelen är att Solvalla blivit avbefolkat och det är jättetråkigt, berättade han för Trav365.

Han fick medhåll av en av Solvallas störste tränare, Stefan ”Tarzan” Melander.

– Stockholm är huvudstaden och vi måste ha ett högkvarter för trav här på Solvalla, så är det inte nu, det är katastrof, sa Melander.

”Travbanorna kommer gå under”

Nu har Onsdag Xpress genomgått vissa förändringar, med bland annat senare starttid, men kritiken har inte avtagit.

Snarare tvärtom.

Och omsättningen ligger kvar på runt 16 miljoner kronor på spelformen, samtidigt som totalomsättningen tagit en del stryk.

Efter V86-omgången för två veckor sedan twittrade Björn Goop ut följande:

”Travbanorna som arrangerar V86 Xpress kommer gå under med restaurangerna m.m #folktomt”.

Ett inlägg som han fick stort medhåll av i sociala medier där flera travfans hakade på.

Trav365 startade därför en omröstning om hur man ville se onsdagarna framöver.

Där har över 2 000 läsare svarat och merparten vill se V86 endast på Solvalla. Knappt 18 procent vill se V86-tävlingar på landsortsbanorna på onsdagarna, 17 procent vill se en annan spelform på Solvalla och endast 15 procent vill ha kvar det som i dag, med delade V86-omgångar mellan Solvalla/Åby/Bergsåker/Jägersro.

”ATG och ST bryr sig inte om vad vi tycker”

I Trav365:s rundringning bland aktiva, hästägare, spelare och banor är det eniga röster. De vill ha bort delade V86-omgångar och ge tillbaka en egen tävlingsdag till Solvalla – på kvällstid.

– Det är klart att jag vill att Solvalla ska ha en egen tävlingsdag, det är drömmen, men det är inte den vägen ATG och ST har valt att gå. De bryr sig inte om att publiken inte kommer till banorna längre och de lyssnar inte på oss aktiva. Det är tråkigt att vi får tävla utan publik, säger Timo Nurmos.

– Jag har gett upp, de kommer inte ändra sig, tillägger han till sist.

”Absolut inget för mig”

TV4-experten och spelaren Anders Malmrot har varit en flitig besökare på Solvalla i åratal och utvecklingen han ser nu är skrämmande.

– Jag tyckte det nya med spelstopp klockan 20.30 var bättre för mig, tävlingsdagen är inte lika stressad som tidigare, men det är fortfarande helt iskallt med saxade tävlingar. Men får jag välja grader i helvetet så tar jag hellre det här upplägget med senare spelstopp på V86-spelet, säger han.

Hur ser det ut på publikfronten på Solvalla på onsdagarna nu?

– Förut var det mycket spelare på Solvalla på onsdagarna och det blev det här surret, men de spelarna är inte på plats längre. På restaurangen är det folk, men i övrigt ser det ut att vara helt tomt. Det är skittråkigt att Solvalla inte har en egen tävlingsdag, för de här lunch- och eftermiddagstävlingarna på fredagarna kan inte kompensera en hel tävlingsdag kvällstid.

”En spökgård”

Klaus Koch, storloppspromotor och stor Solvalla-profil är ledsen över utvecklingen på hemmabanan Solvalla med Onsdag Xpress.

– Det är en totalkatastrof för de banor som är involverade i det här, framförallt för Solvalla som kör det varje vecka, de andra banorna kanske har fått något positivt i och med mer prispengar och bättre sport. Men det finns ingen framtid för V86 Xpress på Solvalla.

Vad säger du, som Solvalla-profil, om att banan inte har en egen tävlingsdag kvällstid?

– Totalkatastrof! Som en Solvalla-man är jag färgad, men jag är övertygad om att svensk travsport hade varit gynnade av ett starkt Solvalla som alltid går i första rummet, som det är i Frankrike med Vincennes.

– Det är inte kul att gå på trav längre, det finns inget värde i att vara på plats. Det är mycket tråkigt! I går var det helt avbefolkat på Solvalla och då hade inte ens V86 börjat, det var en spökgård.

Hur ska man göra förbättra onsdagarna?

– Kör V75 på onsdagar på Solvalla och ta bort V75-spelet på Kriteriekvalen, Derbykvalen och flera av de här konstiga dagarna som man har det nu. Man kan köra en V86:a per år och det är Elitloppssöndagen, det är en lång dag och då skulle man säkert kunna omsätta 100 miljoner.

Solvallas sportchef Tore Fyrand om kritiken:

– Det är samma reaktioner som vi på Solvalla får av de aktiva och publik. Vi har meddelat ST och ATG om det, så får vi se om det blir någon ändring till 2015, säger han.

Läs fler röster om Onsdag Xpress här nedan

Här kan du läsa ATG:s och ST:s svar på kritiken

Publicerad: