Stephanie, 23: ”En obeskrivlig känsla”

1 av 3 | Foto: Stephanie Werder lever drömmen i USA tack vare Facebook. Natten till i lördags vann hon sitt första lopp på Meadowlands.
TRAV

23-åriga Stephanie Werder lever drömmen i USA – tack vare Facebook.

Natten till i lördags vann hon sitt första montélopp på Meadowlands.

Nu ska hon rida final under Hambletonianmeetinget med 15 000 åskådare på plats.

– En obeskrivlig känsla, säger hon till Trav365.

Svenskan Stephanie Werder är född och uppvuxen i Malmö och har hållit på med hästar sedan åtta års ålder. Som tolvåring flyttade hon med familjen till Norge, och det var då hennes intresse för travsporten grodde. Stephanie började ridträna och köra travhästar i träning, och 2012 tog hon sin montélicens. Hon har ridit över 150 lopp, de flesta i Norge men även i Sverige och USA. Nu lever Werder drömmen på andra sidan Atlanten, tack vare sociala medier.

”Jag frågade på Facebook”

Stephanie Werder har licens på Jägersro, tidigare har hon bland annat jobbat hos Frode Hamre i Norge och även hjälp Tomas Malmqvist på Jägersro. Hon ville så gärna få åka över till Amerika och utvecklas som ryttare, och hon tog chansen via Facebook.

– Jag skrev i en grupp på Facebook för Amerikansk monté, att jag gärna ville komma över till USA och få upplevelsen som ryttare. Det låter kanske enkelt, men jag fick kämpa i flera månader innan jag fick napp. Helene Gregory som är den som fått igång monté i USA var till mycket hjälp.

Vann sitt första lopp på Meadowlands

Natten till i lördags vann Stephanie Werder sitt första montélopp på Meadowlands med OU Gus, som tränas av Whitney Richards. Det här var Stephanies fjärde lopp på Meadowlands, och nu väntar finallopp den första augusti under Hambletonianmeetinget med 15 000 åskådare på plats.

– Det var en obeskrivlig känsla att passera mållinjen först, och jag blev väldigt imponerad av hästen. Jag hade tittat på honom i de två försöksloppen som gick 18 juli och då red tränaren Whitney Richards själv. Jag observerade varje ryttare och häst, för att skaffa mig en sådan bra bild som möjligt. Jag tittade nog på min egen häst över tio gånger, för att få mig en bild av vad han behövde för lopp för att jag skulle få ut det bästa av honom. Jag försöker vara så förberedd som möjligt.

Hur firade du segern?

– Det var overkligt att vinna på ”The Big M”, och först hittade jag inte till vinnarcirkeln. Sedan blev det massor med kramar och jubel när jag väl stod där, och på kvällen blev det ett glas vin. Jag gick dock tidigt i säng, då både träning och ridning väntade dagen efter.

”Montén blir större och större”

Hur stor är montésporten i USA?

– Den är under stor utveckling, i lördags var det för andra gången spel på montélopp i Canada och det är stort. Jag tycker loppen har utvecklats mycket sedan jag kom hit, nu är loppen mer jämna och vi rider mer samlat nu. Många här börjar inse att man är tvungen att disponera sin häst rätt. Stora tränare som Linda Toscano och Julie Miller har varit positiva till att kvala och starta några hästar i monté, och trenden ser ut att fortsätta. Helene Gregory jobbar mycket för att förbättra varje lopp här.

Kan du tänkta dig en karriär i USA?

– Som det ser ut nu är sporten större i Skandinavien för min del, men ingenting är omöjligt. Sporten här är mer spännande på många vis.

27 500 dolllar i förstapris

Stephanie Werder red finalen på Meadowlands redan 2013, då hette hästen Sundance Bayama. Nu väntar alltså en ny chans, för den första svenska ryttaren som vunnit montélopp i USA. I finalen väntar 27 500 dollar till vinnaren, ungefär 187 000 kronor.

– Det är en fantastisk känsla att se 15 000 människor samlade för att titta på sportens stora dag, Hambletonian Day. Jag är den första, både svenska och norska ryttaren, som vinner lopp i USA och jag vågar inte riktigt tänka på seger i finalen. Vi möter några riktigt bra hästar, bland annat Elitloppshelgens deltagare förra året Take My Picture. Det ska bli en stor upplevelse och känsla att få rida på Meadowlands en sådan här dag och få representera Sverige.